Project omschrijving

Reis naar de onderzeebootbunkers in Saint Nazaire en Lorient

In september 1940 verhuisde het 7e flottielje onderzeeërs van de Duitse Marine van Kiel naar Saint-Nazaire in Frankrijk om zo een belangrijker rol te kunnen spelen in de slag om de Atlantische Oceaan. Om deze onderzeeboten te beschermen werden enorme bunkercomplexen gebouwd. In Saint-Nazaire maar ook in Lorient, La Rochelle en Bordeaux verschenen enorme betonnen bouwwerken waarin de onderzeeboten veilig lagen voor luchtaanvallen.

In de nacht van 28 maart 1942 voerden een Britse commando-eenheid ondersteund door marineschepen een aanval uit op de dokken in Saint-Nazaire om deze zodanig te vernielen dat grote slagschepen als de Tirpitz hier niet zouden kunnen aanmeren. De verouderde torpedobootjager HMS Campbeltown ramde hierbij zelfs caisson sluisdeur van het Normandie-droogdok.

  • Bezoek de imposante onderzeebootbunkers met metersdik beton in Saint Nazaire en Loirent

  • Verhalen over de Slag om de Atlantische Oceaan tijdens de Tweede Wereldoorlog

  • Het laatste oorlogsjaar in Zuidwest Europa

Reisprogramma:

Dag 1, Mimoyecques

We vertrekken uit Utrecht en reizen naar Calais. Hier in de buurt bezoeken we Mimoyecques. Dit is een enorm ondergronds bunkercomplex dat tijdens de oorlog gebouwd voor het afvuren van de V-3. Een extreem groot en krachtig meerkamerkanon. Het is nooit in gebruik geweest en tegenwoordig is een deel ingericht als museum.
We rijden later op de dag nog een stuk door en overnachten ter hoogte van Rouen.

Dag 2, Saint-Nazaire

’s Morgens maken we de reis af naar Saint-Nazaire. Na de lunch bezoeken we de onderzeebootbunkers waarvan een aantal dokken te bezoeken zijn. Aan de overkant van de haven bezoeken we museum Sous-marin Espadon. Gevestigd in de bunker boven de sluis vinden we hier nog de naoorlogse onderzeeër Espadon van Franse makelij.
We overnachten in Saint-Nazaire.

Dag 3, Lorient

We maken een excursie naar Lorient voor een bezoek aan de onderzeebootbunkers daar. Dit complex is nu ingericht als museum en ook zien we hier één en ander van de omvangrijke verdedigingswerken die gebouwd werden rondom deze marinehavens.

Dag 4, Atlantic Wall

Vlakbij Saint-Nazaire vinden we Le Grand Blockhaus. Een intacte bunker die de enorme sterkte van de Atlantic Wall laat zien. Ook in deze bunker is veel te vinden over de gebeurtenissen in Saint-Nazaire. Van het tot zinken brengen van het passagiersschip de Lancastria in juni 1940 tot aan de capitulatie op 8 mei 1945.
’s Middags reizen we alvast een stuk naar het noorden en zullen ter hoogte van Caen aandacht besteden aan de slag om Normandië in de zomer van 1944.

Dag 5, Fort de Seclin

We maken een uitgebreide stop voor een bezoek aan Fort Seclin in de buurt van Lille. Vervolgens keren we tegen het einde van de middag terug in Utrecht.

Reisinformatie

Datum: 8 t/m 12 juni 2021 (Deze datum is nog onder voorbehoud)
Prijs: 2-pers.kamer € 995,- p.p.
1-pers.kamer € 1.095,- p.p.
Inclusief: In de reissom zijn alle kosten voor vervoer, hotels, maaltijden, toegangen en gidsen inbegrepen.

Inschrijven

Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.