Bezoek aan Egyptische collecties in Hannover, Berlijn en Hildesheim

Van dinsdag 23 april tot en met vrijdag 26 april 2024 is Huub Pragt uw gids tijdens een door Historizon georganiseerde cultuurreis van vier dagen naar Hannover, Hildesheim en Berlijn. We bekijken enkele belangrijke de Egyptische collecties in musea in deze Duitse steden.

Kestner Museum in Hannover
Het Kestner Museum in Hannover staat wereldwijd bekend om zijn verfijnde Egyptische verzameling. Een belangrijk aandeel vormt de kunstcollectie uit Tell el-Amarna. Het museum is vernoemd naar de diplomaat en kunstverzamelaar August Kestner (1777-1853). Als afgezant van de Duitse regering in Rome verzamelde hij vele oudheden uit het Middellandse Zeegebied. Na zijn dood erfde zijn neef Hermann Kestner de complete verzameling op voorwaarde dat hij deze aan de stad Hannover zou nalaten. De Egyptische verzameling omvat voorwerpen die een tijdspanne van vierduizend jaar overbruggen. Prehistorische grafbijgiften uit de Nagadaperiode zijn te bewonderen, beelden van Achnaton en Toetanchamon, maar ook Koptische weefsels. Ook worden vele reliëfs en stèles uit tempels en graven getoond.

Neues Museum in Berlijn
De beroemde Egyptische collectie van het Neues Museum is vooral bekend om de buste van Nefertiti. Dit kunstwerk werd in 1912 door de Duitse archeoloog Ludwig Borchardt opgegraven in de werkplaats van de beeldhouwer Thoetmosis te Tell el-Amarna. Deze plaats in het midden van Egypte is de zekere geboortegrond van Toetanchamon.
Naast de prachtige reliëfs en beeldhouwwerken uit de tijd van Toetanchamon herbergt het museum ook vele beeldhouwwerken uit het Oude Rijk en Middenrijk, sarcofagen en belangrijke papyri. Een beroemd stuk uit de Berlijn-collectie is de ‘Groene kop’ uit de Late Tijd. De omvangrijke papyrusverzameling omvat onder andere de beroemde Papyrus Westcar waarin wordt gesproken over de geboorte van de eerste drie koningen van de 5de dynastie Oeserkaf, Sahoera en Neferirkara. Zij werden beschouwd als de zonen van de zonnegod Ra bij een menselijke moeder. Een ander papyrus toont een versie van het levensverhaal van Sinoehe.


Roemer- und Pelizaeus-Museum in Hildesheim

Dit museum is vernoemd naar haar oprichters. De geoloog, advocaat en politicus Hermann Roemer (1816-1894) ondernam in 1870 een reis naar Egypte. Hij ontmoette er zijn voormalige stadsgenoot Wilhelm Pelizaeus (1851-1930). Deze jonge handelsman en bankier was een verwoed verzamelaar van Egyptische oudheden. Pelizaeus verbleef uiteindelijk veertig jaar in Caïro. In 1885 verwierf hij een mummie met mummiemasker dat hij naar Hildesheim verzond. Ook financierde hij de Duits-Oostenrijkse opgravingen in het westelijke mastabaveld van Gizeh. De toenmalige Egyptische wetgeving maakte het in 1912 voor Pelizaeus mogelijk om de verzameling van het museum in Hildesheim met het beroemde kalkstenen zitbeeld van Hemioenoe uit te breiden. Van deze vizier wordt aangenomen dat hij de architect en bouwmeester was van de Grote Piramide van Gizeh.

Inbegrepen:

  • Een studiegids (vademecum) met daarin de praktische en inhoudelijke achtergronden van deze reis naar Hannover, Berlijn en Hildesheim.

  • Retour vervoer per luxe touringcar vanuit Utrecht naar Berlijn.

  • Alle vervoer in Hannover, Berlijn en Hildesheim dat betrekking heeft op het programma.

  • Alle entreegelden voor de in het programma genoemde musea.

  • Drie overnachtingen in hotel inclusief ontbijt.

  • Alle lunches en alle diners.

Reisprogramma

Voorlopig programma (kan op onderdelen nog wijzigen)

Dag 1, dinsdag 23 april 2024
We vertrekken om 08.00 uur met een luxe touringcar vanaf Westraven Utrecht naar Berlijn. Om 09.30 uur is er een mogelijkheid om op te stappen bij Van der Valk Hotel Hengelo, afslag 30 van de A1. Aan het begin van de middag maken we een stop in Hannover en gebruiken een lunch in restaurant Der Gartensaal.
We worden om 13.30 uur in het Museum August Kestner ontvangen door de conservator en egyptoloog Dr. Christian Loeben. We verblijven anderhalf uur in het museum.

We komen rond 18.30 uur aan in Berlijn waar we voor drie nachten onze intrek nemen in het Classik Hotel Alexander Plaza. In de avond worden we verwacht voor een gezamenlijk diner in het Vietnamese restaurant Eden, dat tegenover ons hotel is gelegen.

Dag 2, woensdag 24 april 2024
In de ochtend staat een eerste bezoek aan de Egyptische collectie in het Neues Museum op het programma. We komen oog in oog te staan met het beroemde beeld van Nefertiti. De lunch vindt plaats in het restaurant 12 Apostoli. Na de lunch staat een tweede bezoek aan het museum gepland met speciale aandacht voor de Nubische en Meroïtische collectie van het museum. Daarna is er nog voldoende gelegenheid om zelfstandig de Egyptische collectie opnieuw te bewonderen.

We hebben in de avond een gezamenlijk diner in restaurant Spreeblick. Dit sfeervolle restaurant is gelegen op wandelafstand van het hotel.

Dag 3, donderdag 25 april 2024
Tijdens de ochtend en een deel van de middag zal Huub Pragt ons in een rit met onze Touringcar leiden langs de meest interessante historische plaatsen van Berlijn die een link hebben met het oude Egypte. Zo zal onder andere de poort uit Kalabsja worden bekeken in het Scharf-Gerstenberg-Museum. Rond het middaguur houden we een lunchpauze in restaurant Lemke am Schloss.

Rond 15.00 uur vertrekken we naar Hildesheim waar we onze intrek nemen in een hotel in de oude binnenstad. In de omgeving van het hotel vindt een diner plaats.

Dag 4, vrijdag 26 april 2024
In Hildesheim worden we verwelkomd door egyptologe Dr. Lara Weiss, de directrice van het Roemer- und Pelizaeus-Museum. We bezichtigen de Egyptische collectie met onder ander het beroemde zitbeeld van Hemioenoe. We gebruiken de lunch binnen de muren van het museum in restaurant Nil im Museum.

Op onze terugreis naar Nederland wordt een stop gemaakt voor een diner in een wegrestaurant. De verwachte aankomsttijd in Hengelo is om 21.00 uur en in Utrecht om 22.20 uur.

Reisinformatie

Datum: 23 t/m 26 april 2024
Prijs: De prijs voor deze reis wordt nog bekendgemaakt.
Inclusief: Busreis Utrecht-Hannover/Berlijn v.v., hotel, alle maaltijden, alle toegangen, gidsen, vervoer ter plaatse, koffie/thee
Exclusief: Reis- en/of annuleringsverzekeringen

    Inschrijven


    Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.