Egypte in het Louvre

Bezoek de tentoonstelling over Nubië in het Louvre
Reis met Huub Pragt naar Parijs

Met Egyptoloog Huub Pragt organiseren we een reis naar Parijs voor de bezoeken aan de archeologische collecties over het oude Egypte die hier te vinden zijn. Aanleiding is de tijdelijke tentoonstelling in het Louvre over de Nubische koningen van de 25e dynastie. Deze tentoonstelling loopt van 27 april tot 25 juli 2022.

Farao van de beide landen
Het Afrikaanse verhaal van de koningen van Napata

In de 8e eeuw voor onze jaartelling, ontstond er een koninkrijk rond de Nubische hoofdstad Napata. De Nubische koning Pianchy veroverde Egypte en stichtte de 25ste dynastie van Koesjitische koningen. Meer dan 50 jaar regeerde deze dynastie over een koninkrijk dat zich uitstrekt van de Nijldelta tot het gebied waar de Blauwe en de Witte Nijl samenvloeien. De meest bekende koning uit deze tijd is farao Taharqa.

De tentoonstelling belicht het belang van dit koninkrijk in het tegenwoordige Noord-Sudan. Het is georganiseerd in connectie met de archeologische campagne van het Louvre in Sudan. Hierbij lag de  focus voor meer dan tien jaar op de opgraving locatie Moeweis en verschoof later naar het 30 kilometer noordelijker gelegen El-Hassa, niet ver van de piramides van Meroë.

De vierdaagse reis wordt gemaakt per bus wat Huub de gelegenheid geeft om onderweg al één en ander toe te lichten en het geeft de mogelijkheid een tussenstop te maken in Lens. Hier vinden we de dependance van het Louvre met ook enkele stukken uit de Egyptische collectie.

Reisprogramma:

Vrijdag 27 mei 2022

De eerste dag vertrekken we ca. 9.30 uur vanaf Utrecht. Met de bus reizen we zuidwaarts. Aan boord is koffie/thee en lunchpakketten en zal Huub alvast één en ander vertellen over wat we deze reis gaan tegen komen.

Begin van de middag zijn we in Lens in Noord-Frankrijk waar we een bezoek brengen aan Lens. In deze oude mijnstreek is een dependance van het Louvre te vinden waar we ook een heel aantal stukken uit het oude Egypte vinden. Zoals een heel aantal Oesjabti, beeldjes dat de overledene meekreeg om hem te dienen in het dodenrijk.

Na dit bezoek reizen we verder naar Parijs waar drie nachten in hetzelfde hotel zullen overnachten.

Zaterdag 28 mei 2022

We beginnen deze dag met een bezoek aan de tentoonstelling over de Nubische koningen.

’s Middags bezoeken we met Huub wat aansprekende plekken in Parijs. Zo wandelen we door de Tuilerieën en bekijken de obelisk op Place de la Concorde.

Zondag 29 mei 2022

Deze dag nemen we de tijd om zowel ’s morgens als ’s middags een tweetal rondleidingen te verzorgen in het Louvre. Tussendoor en na afloop is er ook tijd om zelf rond te kijken in dit enorme museum en andere delen van de collectie te bezichtigen.

Maandag 30 mei 2022

Met de bus maken we nog een stadstour door Parijs langs gebouwen met verwijzingen naar de Egyptische kunst en architectuur. Ook brengen we een bezoek aan Père Lachaise, de grootste begraafplaats van Parijs.

’s Middags reizen we dan terug naar Nederland.

  Inschrijven


  Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.

  Reisinformatie

  Datum: 27 t/m 30 mei 2022
  Prijs: 2-pers.kamer: € 995,-
  1-pers.kamer: € 1145,-
  Inclusief: Alle kosten voor vervoer, hotel, maaltijden (ontbijt, lunch en diner), toegangen en gidsen zijn inbegrepen.
  Gids: Huub Pragt

  COVID-19 maatregelingen

  Coronaprotocol Historizon