In het spoor van jeugdige reizigers van de 17e eeuw naar kastelen en prachtige plaatsen in Frankrijk

Voor de welgestelde Nederlandse 17e-eeuwse jongere die een ‘Grand Tour’ wilde maken was het Loire dal in Frankrijk een aantrekkelijke bestemming. Het was redelijk dichtbij en dus goedkoper dan bijvoorbeeld Italië, Hugenotendorpen fungeerden als religieuze lieux de memoire naar een gedeeld protestants verleden.
In Parijs en de kastelen aan de Loire konden de jongeren snuffelen aan de Franse adel en er waren veel toeristische trekpleisters te bezoeken. Kortom, toen al een prachtige bestemming waarbij de jongeren zich vooral niet teveel problemen op de hals moesten halen.

In een reisbrief uit 1578 schreef Justus Lipsius (1547–1606) dat drie dingen essentieel waren: “frons aperta, lingua parca, mens clausa”. De ideale reiziger had een open gezicht, een spaarzame tong en een gesloten geest. Alan Moss richtte zich in zijn promotieonderzoek op de identiteit van Nederlandse reizigers in zeventiende-eeuwse Grand Tourverslagen aan de hand van hun reisjournalen. Van dit onderzoek is een publieksboek verschenen bij uitgeverij Verloren onder de titel: Gemaakt op reis. Nederlandse jongeren op reis in de zeventiende eeuw.

Dat inspireerde ons om de Loirereis, die we al eerder organiseerde, uit de kast te halen en om deze met Alan Moss opnieuw te maken met de blik van de 17e-eeuwse reiziger.

Reisprogramma:

Dag 1, Parijs

We reizen deze dag zuidwaarts richting Parijs en brengen vlak voor de stad een bezoek aan de kathedrale basiliek van Saint-Denis. Hier liggen de Franse koningen begraven. Met een bezoek aan deze plek trekt de hele Franse geschiedenis aan ons voorbij. Tegen het einde van de middag maken we een wandeling over Ile de la Cité. Het hotel voor deze avond is in Parijs.

Dag 2, Fontaineblau en Orleans

’s Morgens rijden we verder zuidwaarts en brengen eerst een bezoek aan het kasteel van Fontainebleau waar weer talloze verhalen liggen. Al was het alleen maar omdat in de 17e eeuw Lodewijk de XIV met het Edict van Fontainebleau het Edict van Nantes herriep en een eeuw later de godsdiensttwisten weer oplaaiden.

We volgen deze dag de loop van de Loire, met prachtige uitzichten, tot we aankomen in Orleans. Hier bezoeken we Hôtel Groslot waar de Franse koning Frans II in 1560 overleed. Ook maken we een stadswandeling waarbij de naam Jeanne d’Arc regelmatig zal vallen. We overnachten in Orleans.

Dag 3, Chambord en Amboise

Deze dag reizen we door naar Tours dat de komende dagen de uitvalsbasis wordt voor deze reis. Onderweg bezoeken we het kasteel van Chambord, het grootste en misschien wel beroemdste kasteel aan de Loire.

De volgende stop is Amboise voor het bezoek aan het kasteel. Niemand minder dan Leonardo da Vinci verbleef hier op uitnodiging van koning Frans I.

Dag 4, Tours

We blijven in Tours voor een wandeling door de stad, een bezoek aan de kathedraal en het Musée du Campagnonnage,  dat meesterwerken toont die gezellen moesten maken om als handwerksman aan de slag te gaan.

Dag 5, Angers

We rijden deze dag naar Angers voor een bezoek aan het kasteel met het Wandtapijt van de Apocalyps. Een 14e-eeuws geweven kunstwerk van uitzonderlijke grootte. Om de volgende dag tijd over te houden reizen we tegen het einde van de middag vast een stuk noordwaarts.

Dag 6, Rouen

We brengen deze morgen een bezoek aan de prachtige binnenstad van Rouen. ’s Middags reizen we dan terug naar Nederland.

  Inschrijven


  Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.

  Reisinformatie

  Datum: 24 t/m 29 juni 2024
  Prijs: € 1.795,- p.p. obv 2-persoonskamer
  € 1.995,- p.p. obv 1-persoonskamer
  Inclusief: In de reissom zijn alle kosten voor, vervoer, overnachtingen, alle maaltijden, toegangen en gidsen inbegrepen.
  Vertrek: P&R Westraven, Utrecht
  Gids: Alan Moss