Reis in de voetsporen van de Groninger adel met Anita Selen-Boonstra

Met bezoeken aan borgen en kerken in stad en Ommelanden

Groningse adel is ontstaan in de late middeleeuwen. Anders dan in veel andere delen van Europa stamt de noordelijke adel niet af van ridders maar van boeren. Het was landadel. Al vroeg in hun bestaan waren de hoofdelingen erop uit hun landbezit te vergroten. Dat deden ze door hun nazaten te laten trouwen met zonen en dochters van andere edellieden. Zo ontstond min of meer een gesloten adellijke kaste. De heren werden aangeduid als jonkers, hun vrouwen als joffers. Deze titels werden in 1816 onder Willem I wettelijk vastgelegd.

De noordelijke adel heeft ook nooit zoveel pracht en praal tentoongespreid. De burchten waren bescheiden van omvang en de zeden minder decadent dan elders. Toch zijn er in Groningen vandaag de dag nog voldoende sporen te vinden van de landadel. Met Anita Selen-Boonstra maken we een reis door de stad Groningen en de Ommelanden, waarbij we bezoeken brengen aan interessante borgen en kerken. Centraal staan tijdens deze reis de Groningse adellijke families in en om de stad.

Reisprogramma:

Dag 1, aankomst in Groningen

Aan het einde van de middag wordt u verwacht in het hotel (exacte locatie wordt nog bekendgemaakt). We dineren in het hotel en ’s avonds zal Redmer Alma, expert op het gebied van de Groninger Adel, een inleidende lezing verzorgen.

Dag 2, tussen de Stadjers

We beginnen ‘s morgens met een bezoek aan de Groninger Archieven. Daar krijgen we een exclusieve rondleiding, waarbij bijzondere archiefstukken worden getoond van de Groninger landadel. Ook brengen we een bezoek aan de in 1906 gebouwde synagoge in de Folkingestraat. Dit gebouw van architect Tjeerd Kuiper is bijzonder interessant, qua geschiedenis, maar ook qua architectuur.

‘s Middags maken we een stadswandeling, waarbij we uiteraard ook de beroemede Martinikerk zullen aandoen.

Dag 3, naar de Ommelanden

‘s Morgens stappen we in de bus voor een bezoek aan landgoed en museum Fraeylemaborg in Slochteren. Deze borg werd in de middeleeuwen als steenhuis gesticht en groeide uit tot een imponerend gebouw met invloedrijke bewoners.

Vervolgens vertrekken we naar borg (kasteel) Nienoord in Leek. Het sfeervol ingerichte museum is gevestigd in een monumentale borg met bijgebouwen. Het complex dateert oorspronkelijk uit 1524.

Dag 4, op kerkepad

De laatste dag staat in het teken van bezoeken aan diverse kerken. Aan het einde van de middag beëindigen we de reis in de stad, waarna u op eigen gelegenheid weer naar huis kunt reizen.

Reisinformatie

Datum: 20 t/m 23 augustus 2024
Prijs: € 795,- p.p. op basis van een 2-persoonskamer
€ 895,- p.p. op basis van een 1-persoonskamer
Inclusief: In de reissom zijn alle kosten voor vervoer ter plaatse, overnachtingen, alle maaltijden, koffie/thee, toegangen en gidsen.
Gids: mw. Anita Selen-Boonstra

    Inschrijven


    Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.