Reis in de voetsporen van de Groninger adel
Met bezoeken aan borgen en kerken in stad en Ommelanden
Groningse adel is ontstaan in de late middeleeuwen. Anders dan in veel andere delen van Europa stamt de noordelijke adel niet af van ridders maar van boeren. Het was landadel. Al vroeg in hun bestaan waren de hoofdelingen erop uit hun landbezit te vergroten. Dat deden ze door hun nazaten te laten trouwen met zonen en dochters van andere edellieden. Zo ontstond min of meer een gesloten adellijke kaste. De heren werden aangeduid als jonkers, hun vrouwen als joffers. Deze titels werden in 1816 onder Willem I wettelijk vastgelegd.
De noordelijke adel heeft ook nooit zoveel pracht en praal tentoongespreid. De burchten waren bescheiden van omvang en de zeden minder decadent dan elders. Toch zijn er in Groningen vandaag de dag nog voldoende sporen te vinden van de landadel. We maken een reis door de stad Groningen en de Ommelanden, waarbij we bezoeken brengen aan interessante borgen en kerken. Centraal staan tijdens deze reis de Groningse adellijke families in en om de stad.
Reisprogramma:
Dag 1, aankomst in Groningen
Aan het einde van de middag wordt u verwacht in het Martini Hotel in Groningen.
We dineren in het hotel en ’s avonds zal Geert Pruiksma, museumdirecteur van het Nienoord museum in Leek, een inleidende lezing op de reis verzorgen.
Dag 2, tussen de Stadjers
We beginnen ‘s morgens met een bezoek aan de Groninger Archieven. Daar krijgen we een exclusieve rondleiding, waarbij bijzondere archiefstukken worden getoond van de Groninger landadel. Ook brengen we een bezoek aan de in 1906 gebouwde synagoge in de Folkingestraat. Dit gebouw van architect Tjeerd Kuiper is bijzonder interessant, qua geschiedenis, maar ook qua architectuur. ‘s Middags maken we een stadswandeling, waarbij we uiteraard ook de beroemde Martinikerk zullen aandoen.
Dag 3, naar de Ommelanden
‘s Morgens stappen we in de bus voor een bezoek aan landgoed en museum Menkemaborg in Uithuizen. De Menkemaborg is in oorsprong een uit de 14de eeuw daterend huis, een zogenaamd ‘steenhuis’, dat in de loop der tijd vergroot is.
Vervolgens vertrekken we de museumborg Verhildersum in Leens. Hier gebruiken we de lunch en zien we het leven van de adel, de boer en de landarbeiders in de 19e eeuw in Groninger Waddenmuseum Borg Verhildersum. Later in de middag bezoeken we nog Midwolde. We dineren terug in de stad Groningen.
Dag 4, op kerkepad
De laatste dag staat in het teken van bezoeken aan diverse kerken. Zo bezoeken we met een gids de Bartholomeuskerk Stedum en de Mariakerk in Oosterwijdwerd.
Na de lunch bezoeken we de Freylemaborg in Slochteren.
Rond 16:45 uur beëindigen we de reis bij station Europapark, waarna u op eigen gelegenheid weer naar huis kunt reizen.
Reisinformatie
Datum: | 2 t/m 5 juli 2025 |
Prijs: | € 895,- p.p. obv een 2-persoonskamer € 995,- p.p. obv een 1-persoonskamer |
Inclusief: | In de reissom zijn alle kosten voor vervoer ter plaatse, overnachtingen, alle maaltijden, koffie/thee, toegangen en gidsen. |
Gids: | Lokale gidsen en historici |