Reis naar Hadrian’s Wall in Noord-Engeland

In 2022 was de Muur van Hadrianus 1900 jaar oud. Reden genoeg dus om met archeoloog Tom Hazenberg een tocht te maken langs de talloze restanten die in het noorden van Engeland nog van deze muur te vinden zijn. Bezoeken aan archeologische vindplaatsen wisselen we af met weidse vergezichten langs de Muur.

In een aantal dagen maakt u zo kennis met de Muur van Hadrianus. Wordt duidelijk waarom de Romeinen juist hier zo een bouwproject opzetten en maken de gesprekken met archeologen en bezoeken aan de verschillende locaties duidelijk waarom de Muur zo belangrijk is voor onze kennis over deze periode.

Reisprogramma:

Dit is het voorlopige programma. Het kan op details nog wijzigen.

Dag 1

Vanuit IJmuiden nemen we de boot en arriveren de volgende ochtend in Newcastle. Hiervandaan volgen we de muur.

Om een indruk te krijgen van de hoeveelheid restanten die er te vinden zijn kunt u een kijkje nemen op deze kaart Archeologische Atlas van de Oudheid: https://vici.org/#10/55.01233300000001,-2.33762

Dag 2

Deze eerste dag richten we onze blik op het oostelijk deel van de Muur. We brengen bezoeken aan Fort Segedunum en het cavaleriefort Chesters. Tussendoor stuiten we ook op kleinere restanten van de muur. Het laatste bezoek van deze dag is de tempel van Mithras.

Dag 3

De tweede etappe langs de Muur gaat langs een deel dat nog grotendeels overeind staat en prachtige uitzichtpunten kent. We bezoeken deze dag Housesteads Fort en het museum dat hier te vinden is. Ook zullen we enkele kleinere ‘milecastles’ bezoeken.

Dag 4

Een bezoek aan Fort en nederzetting Vindolanda brengt ons bij een plek waar veel archeologisch werk is verricht en prachtige vondsten zijn gedaan. We bezoeken het nabijgelegen museum.

Ook zullen we een bezoek brengen aan Great Chesters en het Roman Army museum in Carvoran.

Dag 5

De vierde dag van onze reis langs de muur richten we ons op het westelijk deel. Naast een aantal aardige bezoeken is Carlisle- Bowness-on-Solway ons doel van de reis. Met het bereiken van dit westelijk eindpunt staan we aan de Ierse Zee.

‘s Middags reizen we terug naar Newcastle, waar we inschepen in de nachtboot terug naar IJmuiden. Zaterdag komt u ’s morgens weer aan in Nederland.

  Inschrijven


  Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.

  Reisinformatie

  Datum: 25 t/m 30 september 2023
  Prijs: 2-pers.kamer: € 1.345,- p.p.
  1-pers.kamer: € 1.695,- p.p.
  Het verschil in de prijs voor de éénpersoonskamer zit in de dure hutten voor de overtocht. 
  Inclusief: In deze prijs zijn alle kosten voor vervoer per bus en boot inbegrepen, als ook overnachtingen in goede hotels, alle maaltijden, koffie, thee, alle toegangen en de kosten voor deskundige gids.
  Gids: Tom Hazenberg