300STE GEBOORTEDAG VAN LANDGRAVIN MARIE VAN HESSEN-KASSEL.

Bezoek de speciale tentoonstelling in Hanau ter gelegenheid van de 300ste geboortedag van landgravin Marie van Hessen-Kassel (1723-1772). Deze tentoonstelling is een samenwerking van het Hessisch Rijksarchief, Wiesbaden, het Rijksarchief van Marburg en het Instituut voor Engelse Studies van de Justus Liebig Universiteit Giessen.

Over dit onderwerp organiseert Historizon een interessante reis onder leiding van kunsthistorica Mw. Drs. Marieke Spliethoff. Marieke was onder andere van 2002 tot 2015 conservator schilderijen, prenten en tekeningen van Paleis Het Loo.

Marie werd geboren in Londen op 5 maart 1723, 300 jaar geleden, als Engelse prinses en was in 1740 getrouwd met de latere landgraaf Frederik II van Hessen-Kassel. Nadat ze op 14 januari 1772 op slechts 48-jarige leeftijd in het Hanau City Palace stierf, werd ze begraven in de St. Mary’s Church in de oude stad, die in 1818 naar haar werd vernoemd.

Na de formele scheiding van haar man vanwege zijn verandering van religie naar het katholicisme, nam ze niet alleen officieel het regentschap van het graafschap Hanau-Münzenberg over voor haar oudste zoon Wilhelm in 1760, maar liet ze ook het stadspaleis bouwen, waar ze een van de eerste Engelse landschapstuinen in Duitsland creëerde en de bouw van het stadstheater (op de huidige Freiheitsplatz) bevorderde. Onder Wilhelm, die in 1764 het regentschap van zijn moeder in Hanau overnam, werd het naar hem genoemde Wilhelmsbad gebouwd met een Engels landschapspark.

Het bouwproject werd gefinancierd met subsidies voor de lening van Hessische soldaten aan zijn oom koning George II van Groot-Brittannië. Marie’s leven is dus een voorbeeld van internationale culturele overdracht in de 18e eeuw, maar ook van harde huwelijken, macht en monetaire politiek.

Deze Marie was een volle zuster van onze eigen Anna van Hannover.  In het Stadtschloss van Hanau woonde Juliana van Stolberg met haar eerste man, die op 27-jarige leeftijd overleed. Daarna trouwde zij pas met Willem de Rijke van Nassau.

Op zowel de heen- als de terugreis bezoeken we interessante locaties.

  • Met bezoek aan de tentoonstelling over Marie von Hessen-Kassel in Hanau

  • Onder leiding van kunsthistorica drs. Marieke Spliethoff.

  • Complete driedaagse reis met alle maaltijden, bezoeken, gidsen en vervoer inbegrepen

Reisprogramma:

Dag 1, dinsdag 28 november

De reis vertrekt om 09.30 vanuit Amersfoort. Op weg naar Hanau maken we een uitgebreide stop in Bruhl. We gebruiken hier de lunch en bezoeken dan het Schloss Augustusburg, het zomerpaleis van de prins-aartsbisschoppen van Keulen, toppunt van Rococo architectuur. De architect Balthasar Neumann is opgenomen in elk handboek  kunstgeschiedenis en/of architectuur. Het is Unesco werelderfgoed.

Daarna reizen we door naar Hanau waar we twee nachten in een hotel verblijven.

Dag 2, woensdag 29 november

We bezoeken de tentoonstelling over Marie van Hessen – Kassel in het Kasteel Philippsruhe. Deze mooie en interessante tentoonstelling krijgt uiteraard alle aandacht.

Na de lunch bezoeken we de Marienkirche met Gruft. Hier ligt Prinses Marie van Hessen-Kassel begraven. Ook zijn er bijgezet: Graaf Philipps II, van Hanau-Munzenberg, de eerste echtgenoot van Juliana von Stolberg en Philips Lodewijk II Graaf van Hanau-Munzenberg, echtgenoot van Prinses Catharina Belgica Prinses van Oranje-Nassau.

We gaan deze middag ook wat dieper in op Juliana van Stolberg en wel met een bustocht langs de kastelen waar zij verbleven heeft. Deze kastelen zijn niet meer dan ruïnes, maar wel heel imposant. Juliana bracht haar jeugd door, met twee broers en een zusje, in het kasteel Königstein van haar oom Eberhard van Eppstein Königstein. Deze kinderloze oom (broer van haar moeder) had de opvoeding van deze kinderen op zich genomen, de broers Stolberg werden zelfs zijn erfgenamen. De familie van Hanau bezat het slot Münzenberg, dat zijn naam gaf aan de tak waartoe Juliana’s man behoorde. Schloss Münzenberg, een imposante ruïne.

We overnachten weer in Hanau.

Dag 3, donderdag 30 november

We maken er een mooie en interessante terugreis van. Zo bezoeken we Schloss Homburg vor der Hohe, eens het stamslot van de tak Hessen-Homburg, later verbleven ook de Duitse keizers hier. Na een gezellige lunch onderweg komen we aan het eind van de middag weer in Amersfoort aan.

Reisinformatie

Datum: dinsdag 28 t/m donderdag 30 november 2023
Prijs: € 695,- p.p. op basis van tweepersoonskamer
€ 745,- p.p. op basis van éénpersoonskamer
Gids: Drs. Marieke Spliethoff
Inclusief: In deze reis zijn alle kosten voor maaltijden, gidsen, vervoer, bezoeken en overnachtingen inbegrepen
Exclusief: reis- en annuleringsverzekeringen

    Inschrijven


    Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.