Project omschrijving

Het geheim van de Grote Piramide – Huub Pragt


‘Het geheim van de Grote Piramide’

Op dinsdagmiddag 11 augustus 2020 verzorgde egyptoloog Huub Pragt in samenwerking met reisorganisatie Historizon een online lezing. U komt alles te weten over de nog onopgeloste mysteriën rondom de Grote Piramide van farao Choefoe te Gizeh.

De piramide van Choefoe werd in de klassieke oudheid al als een wereldwonder gezien. Voor de bouw ervan zijn ongeveer 2,3 miljoen blokken kalksteen gebruikt. De oorspronkelijke hoogte moet zijn uitgekomen op ruim 147 meter. Omdat de buitenste laag aan bouwblokken en ook de top van de piramide, het ‘piramidion’, ontbreekt is de huidige hoogte 137 meter.

Aan de noordzijde loopt een ingang schuin naar beneden. Deze komt uit in de oorspronkelijke ondergrondse grafkamer. Deze is kamer is nooit voltooid. Vanaf de naar beneden lopende gang werd er een aftakking naar boven gemaakt, die leidt naar een tweede kamer. Deze ruimte wordt ten onrechte de ‘Koninginnekamer’ genoemd. Waarschijnlijk deed de ruimte dienst als een serdab voor een levensgroot ka-beeld van de koning. Hier vandaan leidt een acht meter hoge galerij verder omhoog naar de eigenlijke grafkamer. De grafkamer is geheel bekleed met rood granieten platen en bevat nog de sarcofaag van Choefoe. Vlak boven de grafkamer liggen nog vijf moeilijk toegankelijke kamers met daarboven een soort zadeldak. Deze ruimtes zijn bedoeld om het gewicht van de daarboven liggende stenen beter te verdelen en daarmee instortingsgevaar te voorkomen. Toch blijven nog vele vragen onbeantwoord. Zo is nog steeds niet bekend hoe de Grote Piramide is gebouwd.

Momenteel wordt een wetenschappelijke poging ondernomen om het geheim over de bouw te ontrafelen. Muon-tomografie is een techniek die kosmische straling gebruikt om driedimensionale afbeeldingen te genereren. Omdat muonen veel dieper doordringen dan Röntgenstralen, kan muon-tomografie worden gebruikt om dwars door kalkstenen blokken te scannen. Met behulp van deze bijzondere muon-scantechnologie is men zelfs in staat om mogelijke verborgen kamers in de piramiden te ontdekken. Zo is recentelijk boven de zogenoemde ‘Grote galerij’ een verborgen 30 meter lange ruimte ontdekt. In oktober 2016 werd boven de huidige ingang aan de noordzijde van de Grote Piramide op basis van muon-scantechnologie een holle ruimte ontdekt die veel weg heeft van een gang. Het is nog niet duidelijk of deze gang horizontaal of schuin naar boven loopt. In dat laatste geval is het niet ondenkbaar dat de gang in verbinding staat met de recent ontdekte grotere holte die meer in de kern van de piramide is gelegen.

Informatie bij de lezing

De hand-out voor de lezing vindt u hier >>