Project Description

Reis naar het Ierland van Marten Toonder

Een reis naar het Ierland van Marten Toonder: langs de plekken waar hij graag kwam, door het landschap en de natuur zoals hij die ook tekende in de Bommelverhalen. Met aandacht voor Toonders werk, maar ook voor de Keltische geschiedenis, mythologie en mystiek waar Toonder zich zo toe aangetrokken voelde.

De Nederlandse schrijver en tekenaar Marten Toonder (1912-2005) woonde van 1965 tot 2001 in Ierland. Hij had een grote liefde voor het Ierse landschap en de natuur, en voelde zich aangetrokken tot de Keltische mythologie en mystiek. Toen hij in 1951 voor het eerst dit land bezocht, voelde hij er zich meteen thuis: hij herkende in het landschap het land dat hij altijd had getekend. En inderdaad doet het landschap uit de Bommelstrip sterk aan Ierland denken vanwege de heuvels, knokige bomen, verweerde stenen en mistflarden. Decennialang maakte Marten Toonder en zijn vrouw Phiny vele vakantietochten door het land.

Opzet reisprogramma

Dag 1, Dublin
We vliegen naar Dublin en beginnen de reis met een bezoek aan Dublin waarbij we in Trinity College het Book of Kells bekijken.
We verblijven in een hotel iets ten zuiden van Dublin.

Dag 2, Greystones
Greystones, ten zuiden van Dublin, is de plaats waar Marten Toonder woonde. We bezoeken deze plek en vinden hier onder andere het
familiegraf. In The Roundwood Inn, waar Toonder vaak op zaterdagavond kwam, gebruiken we een eenvoudige doch voedzame maaltijd waarna we Glendalough bezoeken. Hier bevinden zich de oudste christelijke overblijfselen van Europa.
Tegen het eind van de middag reizen we naar het hotel in de buurt van Galway.

Dag 3, Connemara
Deze dag maken een rondrit door Connemara. De desolate maar prachtige dalen van Doo Lough brengen u in de wereld van heer Olivier B. Bommel. We zien de ‘Twelve Bens’ die waarschijnlijk het dichtst bij het ruige landschap van de Zwarte Bergen komen.
Verder bezoeken we het meer van Lough Corrib waar Martens vriend en uitgever Geert Lubberhuizen woonde.

Aangekomen op onze bestemming nemen we als mensen van stand intrek in Ballyseede Castle.

Dag 5, Muckross House
We bezoeken deze dag de prachtige tuinen van Muckross House in Killarney. ‘s Middags bezoeken we Glengariff waar we op Garinish Island een rondwandeling maken door de tropische tuin.

Dag 6, Cork
We brengen deze dag een bezoek aan Cork de tweede stad van Ierland heeft al sinds de invallen van de Vikingen een reputatie van onafhankelijkheid. ‘s Avonds vliegen we terug naar Nederland.

Klaas Driebergen (neerlandicus) is een groot liefhebber en kenner van het werk van Marten Toonder. Hij heeft daar inmiddels zeven boeken over gepubliceerd en geeft er regelmatig lezingen over (zie www.klaasdriebergen.nl). Hij weet veel over Toonders leven in en liefde voor Ierland en de rol die Ierland speelt in de Bommelstrip: het landschap, de natuur en de Keltische mythologie.

We werken voor deze reis samen met Paul en Wendaline Hellmann – Paul is een pleegzoon van Marten en Phiny Toonder. Hij en zijn vrouw waren
decennialang de vaste reisgezellen van de Toonders. Zij hebben veel mooie herinneringen aan deze reizen en zijn derhalve een bron van unieke verhalen over Marten Toonder.

Reisinformatie

Datum: 27 mei t/m 1 juni 2019 ~ deze reis is vol!
Prijs: 2-pers.kamer € 1.495,- p.p.
1-pers.kamer € 1.645,- p.p.
Inclusief: In de reissom zijn alle kosten voor vliegtickets, vervoer, overnachtingen, alle maaltijden, toegangen en gidsen inbegrepen.
Reisleider: Klaas Driebergen
Vluchten: Vanaf Schiphol

Inschrijven

Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.