Project omschrijving

Reis naar het Ierland van Marten Toonder

Een reis naar het Ierland van Marten Toonder: langs de plekken waar hij graag kwam, door het landschap en de natuur zoals hij die ook tekende in de Bommelverhalen. Met aandacht voor Toonders werk, maar ook voor de Keltische geschiedenis, mythologie en mystiek waar Toonder zich zo toe aangetrokken voelde.

De Nederlandse schrijver en tekenaar Marten Toonder (1912-2005) woonde van 1965 tot 2001 in Ierland. Hij had een grote liefde voor het Ierse landschap en de natuur, en voelde zich aangetrokken tot de Keltische mythologie en mystiek. Toen hij in 1951 voor het eerst dit land bezocht, voelde hij zich er meteen thuis: hij herkende in het landschap het land dat hij altijd had getekend.

En inderdaad doet het sfeervolle landschap uit de Bommelstrip sterk aan Ierland denken. Vanwege de heuvels en de bergen, de knokige bomen en de verweerde stenen. Decennialang maakte Marten Toonder en zijn vrouw Phiny vele vakantietochten door het westen van het land. Op deze reis trekken we in Toonders voetsporen door de landschappen waar hij graag kwam, en bezoeken we de plaats waar hij woonde en werkte: Greystones. Ook bezichtigen we historische locaties die te maken hebben met de Iers-Keltische cultuur die Toonder zo aansprak. En, net als Toonder graag deed, houden we zo nu en dan halt voor een ‘eenvoudige voedzame maaltijd’…

Reisprogramma – is nog onder voorbehoud. Er kunnen wijzigingen optreden in de dagindeling.

Dag 1, Greystones

We vliegen vanaf Schiphol naar Dublin en rijden van daar naar Greystones. Daar bezoeken we het familiegraf van de Toonders, bezichtigen Toonders woonhuis en maken de wandeling door het dorp die hij elke ochtend maakte en hem langs de kust van de Ierse zee voerde. Ons eerste hotel bevindt zich nabij Greystones in Glen of the Downs.

Dag 2, Glendalough

We brengen een bezoek aan Glendalough, waar de oudste christelijke overblijfselen van Europa te vinden zijn. ’s Middags reizen we via de door Toonder graag bezochte Wicklow Mountains westwaarts, naar een hotel in Galway.

Dag 3, Connemara

Deze dag maken we een rondrit door Toonders favoriete gebied: het geheimzinnige Connemara. We gaan eerst naar Ashford Castle, Toonders geliefde verblijfplaats aan het meer Lough Corrib, en wandelen door het landgoed daaromheen. Vervolgens bezoeken we het graf van Martens vriend en uitgever Geert Lubberhuizen in de Maam Vallei. Dan rijden we naar het ‘kollende meer’ Lough Doo, prachtig gelegen in een desolaat dal, en langs de Twelve Bens, de bergen die waarschijnlijk het dichtst bij het ruige landschap van de Zwarte Bergen komen. We sluiten de dag af met een diner in Roundstone, aan de grillige kust van Connemara.

Dag 4, De Burren

We reizen naar het zuidwesten van Ierland en doen dat via het wonderlijke kalksteenlandschap van de Burren. Daar bezoeken we enkele prehistorische locaties die Toonder aanspraken, waaronder het Ballyalban Fairy Fort en de Poulnabrone Dolmen. Terwijl de Atlantische Oceaan op de Kliffen van Moher beukt, kijken we uit naar de eilanden aan de einder. We verblijven de laatste twee nachten in een hotel in of in de buurt van Killarney.

Dag 5, Kerry

We maken deze dag een rondrit door het lieflijke Kerry, het andere favoriete gebied van Marten Toonder. We bewonderen het uitzicht over Killarney National Park vanaf Our Lady’s View, en wanen ons in het Donkere Bomen Bos in de ‘mossy woods’ bij de Torc waterval. We maken een wandeling door de prachtige tuinen van Muckross House, en trekken per paard en wagen door de rotsachtige Gap of Dunloe. We dineren in het kleurrijke dorp Sneem.

Dag 6, Terugreis

Deze dag reizen we weer naar Dublin, vanwaar we terug naar Nederland vliegen.

Klaas Driebergen (neerlandicus) is een groot liefhebber en kenner van het werk van Marten Toonder. Hij heeft daar inmiddels meerdere boeken over gepubliceerd en geeft er regelmatig lezingen over (zie www.klaasdriebergen.nl). Hij weet veel over Toonders leven in en liefde voor Ierland en de rol die Ierland speelt in de Bommelstrip: het landschap, de natuur en de Keltische mythologie.

We hebben bij de samenstelling van deze reis samengewerkt met Paul en Wendaline Hellmann. Paul is een pleegzoon van Marten en Phiny Toonder. Hij en zijn vrouw reisden decennialang mee met de Toonders als die een vakantietochtje naar het westen van Ierland maakten. Zij hebben veel mooie herinneringen aan deze reizen en zijn derhalve een bron van unieke verhalen over Marten Toonder.

Reisinformatie

Datum: 16 t/m 21 mei 2022
Prijs: 2-pers.kamer € 1.495,- p.p.
1-pers.kamer € 1.645,- p.p.
Inclusief: In de reissom zijn alle kosten voor vliegtickets, vervoer, overnachtingen, alle maaltijden, toegangen en gidsen inbegrepen.
Reisleider: Klaas Driebergen
Vluchten: Vanaf Schiphol

    Inschrijven

    Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.