Achtdaagse reis naar Ankara, Çorum en Kayseri over de Hettieten met Joost Golverdingen

Wie waren de Hettieten?
Uit de schaduw van de Egyptologie is er in de afgelopen eeuw veel bekend geworden over dit volk uit de oudheid. De Hettieten zijn een antiek volk dat een koninkrijk stichtte rond de stad Hattusa. Dit rijk hield stand gedurende een groot deel van het tweede millennium voor Christus.
Nadat men in 1822 het Egyptische hiërogliefenschrift had ontcijfert ging er voor wetenschappers een wereld open. Ineens konden we de namen lezen van farao’s en buitenlandse volken waar zij contact mee hadden. Met een van deze volken, de Hatti, werd bij de Syrische stad Kadesh een heftige strijd geleverd, jaren later gevolgd door een vredesverdrag.

Lees een uitgebreid artikel over de Hettieten door Edwin Ruis op Historiek.net.

In samenwerking met een lokale Turkse partner organiseren we in oktober 2024 een reis naar de historische streek Centraal Anatolië in Turkije op zoek naar  sporen van de Hettieten. Mee gaat Joost Golverdingen die al een aantal reizen naar deze streek maakte en in de afgelopen jaren veel onderzoek heeft gedaan.

Een belangrijke plaats die tijdens deze reis zullen worden aangedaan is Çorum, dat een kleine 200 km ten noordoosten van Ankara ligt. In deze streek vinden
we Hattusa, de oude hoofdstad van rijk van de Hettieten. Sinds 1906 worden hier opgravingen gedaan en zijn restanten van muren, regeringsgebouwen, tempels en woonwijken terug te vinden.

Een tweede stop is Kayseri dat ongeveer 250 km ten zuidoosten van Ankara ligt. In deze streek is ook een belangrijke opgraving te vinden: de stad Kaneš
(in Hettitische geschriften Neša). Kleitabletten tonen het belang van deze stad op een veelgebruikte handelsroute. De resten van de bovenstad met een citadel liggen op een twintig meter hoge, vrijwel cirkelvormige heuvel met een doorsnee van ongeveer 520 meter.

Drs. Joost Golverdingen
Met zijn achtergrond uit de Egyptologie kwam Joost de Hettieten tegen in het verslag van de Slag bij Kadesh en het vredesverdrag tussen farao Ramses II en de Hettieten. Naar aanleiding hiervan heeft hij zich verdiept in de geschiedenis. Joost maakte een aantal reizen naar deze streek, doet onderzoek,  publiceert artikelen en geeft lezingen over de geschiedenis van de Hettieten. In 2024 onderneemt hij een aantal studiereizen met geïnteresseerden waaronder een keer voor Historizon.

Reisprogramma:

Programma

Dag 1, Reisdag
Vlucht naar Ankara, waarschijnlijk met overstap in Istanbul. Verblijf in hotel in Ankara.

Dag 2, Ankara
‘s Morgens bezoek aan het Museum of Anatolian Civilisations in Ankara. Mogelijk bezoeken we ‘s middags het Atatürk Mausoleum.

Dag 3, Ankara – Çorum
We reizen met een touringcar oostwaarts naar Çorum. ‘s Middags bezoeken we hier het Archeologisch Museum. We verblijven in een hotel in Çorum.

Dag 4, Hattusa
We beginnen ‘s morgens met een uitgebreid bezoek aan de archeologische plaats Hattusa, hoofdstad van het Hettitische rijk. ‘s Middags bekijken we Yazilikaya,
een heilige plaats met in de rotsen uitgehakte reliëfs.

Dag 5, Çorum
We bekijken ‘s morgens eerst een aantal vondsten in het museum van Boğazköy. ‘s Middags staan er bezoeken aan de archeologische vindplaatsen Alacahöyük en Gölpınar op het programma.

Dag 6, Çorum – Kayseri
We reizen zuidwaarts naar Kayseri waar we de laatste dagen van deze reis zullen verblijven. Als eerste bezoeken we ook hier het archeologisch museum waar we
onder andere kleitabletten vinden van de stad Kaneš.

Dag 7, Kültepe
De huidige naam Kültepe is Turks voor Asheuvel. Hier vinden we de ruïnes van de stad Kaneš op een grote circelvormige heuvel. Daarnaast was hier ook een
benedenstad met archieven.

Dag 8, Terugreis
We vliegen vanaf Ankara rechtstreeks terug naar Nederland.

  Inschrijven


  Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.

  Reisinformatie

  Datum: 30 september t/m 7 oktober 2024
  Prijs: € 1.995,- p.p. op basis van verblijf in 2-persoonskamer
  € 2.195,- p.p. op basis van verblijf in 1-persoonskamer
  Inclusief: In de reissom zijn alle kosten voor vliegtickets, vervoer, overnachtingen, alle maaltijden, toegangen en gidsen inbegrepen.
  Reisleider: Joost Golverdingen
  Vertrek: Vanaf Schiphol