Reis Hunebedden met Diana de Wild – 28 april t/m 30 april 20222021-12-08T17:19:16+01:00

Project omschrijving

Hunebedden reis met Diana de Wild

Reis Hunebedden

Een reis met Diana de Wild langs hunebedden in Nederland en Duitsland

Duizenden jaren geleden stapelden mensenhanden enorme keien op elkaar. Niet alleen in Drenthe, maar ook Duitsland, Denemarken en Zweden. Archeologen noemen de cultuur, die deze monumenten bouwden, de Trechterbekercultuur, vernoemd naar het trechtervormige aardewerk dat deze mensen maakten.

Nog steeds zijn er veel vragen over deze megalithische bouwwerken. Toch kunnen we met al het archeologische onderzoek dat er gedaan is al wel een beeld vormen van de hunebedbouwers.

Tijdens deze reis met Diana de Wild reizen we naar een aantal plekken waar veel hunebedden te vinden zijn en toch opmerkelijk van elkaar verschillen. Dat kan zijn door de bouw maar ook hoe latere generaties met deze bouwwerken zijn omgegaan. Zo kwamen de Drentse keien in de 18e eeuw goed van pas om de dijken te beschermen toen de houten beschoeiing werd aangetast door een plaag paalwormen.

Programma

Dag 1, Drenthe

Donderdag 28 april 2022

Vanuit Utrecht reizen we deze eerste dag naar Drenthe. We bezoeken een aantal hunebedden ten noorden van Borger en aan het einde van de dag het hunebedcentrum in Borger zelf. De overnachting is in Borger.

Dag 2, Drenthe, Groningen en archeologische vondsten

Vrijdag 29 april 2022

We beginnen deze dag met een aantal bezoeken aan hunebedden ten zuiden van Borger. Rond Emmen en Schoonoord zijn in de bossen prachtige voorbeelden van hunebedden te vinden. Uiteraard mag D49 bij Schoonoord, beter bekend onder de naam ‘De Papeloze Kerk’ niet ontbreken. Niet alle hunebedden liggen dicht langs de weg dus er zal deze dag ook gelopen worden om een aantal plekken te kunnen bereiken. Denkt u hierbij aan heen en terug in totaal ca. 3 km over bospaden.

’s Middags reizen we naar het noordelijkste hunebed dat in Nederland gevonden is. Bij Heveskesklooster in de buurt van Delfzijl kwam in 1983 een hunebed tevoorschijn die nu te bezichtigen is in het Muzeeaquarium Delfzijl. Later op de middag bezoeken we het Noordelijk Archeologisch depot Nuis waar we een rondleiding krijgen langs een aantal vondsten die hier bewaard worden.
We overnachten weer in Borger.

Dag 3, Hunebedden in Duitsland

Zaterdag 30 april 2022

We steken de grens over naar Duitsland en zullen hier een deel volgen van de Duitse ‘Straße der Megalithkultur’.  Een route langs tal van megalithische bouwwerken grofweg tussen Oldenburg en Osnabrück. In totaal zijn er 33 objecten te vinden langs deze route dus moeten we een selectie maken van locaties die nieuwe elementen aanbrengen in het thema van de reis. We concentreren ons dan ook op een aantal van deze bouwwerken in de omgeving van Wildeshausen.

Tegen het einde van de middag keren we dan terug in Utrecht.

  Inschrijven

  Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.

  Reisinformatie

  Datum: 28 april t/m 30 april 2022
  Prijs: € 595,- p.p. op basis van een 2-persoonskamer
  € 645,- p.p. op basis van een 1-persoonskamer
  Inclusief: Alle kosten voor vervoer, overnachtingen, alle maaltijden, koffie/thee, toegangen, gidsen en informatiepakket
  Exclusief: Reis- en/of annuleringsverzekeringen
  Gids: Drs. Diana de Wild

  COVID-19 maatregelingen

  Ga naar de bovenkant