Project Description

Napoleon‘s tocht naar Moskou 1812

In september 2019 organiseren we een reis over de veldtocht van Napoleon naar Rusland. Tegenwoordig is dat een reis door drie landen, Litouwen, Wit-Rusland en Rusland. We ondernemen dit avontuur met Willem Oosterbeek, die een boekje uitbracht waarin hij de memoires van een deelnemende Nederlandse officier beschrijft.
Uiteraard gaat zo’n reis over meer dan alleen Napoleon. In de steden Vilnius, Minsk en Moskou is veel cultuur en geschiedenis te vinden. Kathedralen met oosterse architectuur, monumenten over de Tweede Wereldoorlog in Wit-Rusland en de kunstenaar Marc Chagall in Vitebsk zijn onderwerpen die we deze reis ook tegen komen.
Maar het einddoel is hetzelfde als Napoleon: Moskou!

Opzet reisprogramma

Dag 1, Maandag 2 september vlucht Amsterdam – Vilnius
De reis begint in Litouwen bij de stad Vilnius, net als Napoleon destijds deed. Hier verzamelde hij zijn legers voor de grote tocht.

Dag 2, Kanaus en Trakai
We bezoeken deze dag de stad Kaunas dat een mooi historisch centrum heeft. Met de oversteek van de rivier de Memel begon de feitelijke invasie in Rusland.
Ook gaan we langs bij het kasteel Trakai, prachtig gelegen in het Galvė-meer.

Dag 3, Vilnius
In Vilnius nemen we de tijd om het nationaal museum en de Gediminas toren te bezoeken.
Daarna reizen we per trein naar Minsk in Wit-Rusland.

Dag 4, Minsk
Zoals u zult begrijpen zijn er veel meer verhalen te vertellen dan alleen over de napoleontische troepen. Zo maken we in Minsk een stadswandeling en brengen een bezoek aan het Nationale Kunstmuseum met werken van vermaarde Russische, Wit-Russische en Europese schilders. We bezoeken het Belarus Groot Patriottisch Museum. Deze vermaarde instelling opende zijn deuren reeds in 1944 en bracht als eerste museum ter wereld de gruwelijkheden van de Tweede Wereldoorlog in beeld.

Dag 5, Kathlyn en Borisov
We verlaten Minsk en gaan naar Khatyn. Hier bevindt zich een nationaal monument dat herinnert aan de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. ’s Middags reizen we door naar Borisov aan de Berezina. Monumenten en een museum in de buurt van Borisov brengen ons in gedachte terug naar de dramatische terugtocht van Napoleon.

Dag 6, Oversteek over de Berezina
We gebruiken deze dag om verschillende monumenten aan beide zijden van de oever te bezoeken. In de loop van de middag reizen we naar Vitebsk

Dag 7, Vitebsk
We blijven deze dag in Vitebsk en als u dat wenst kunt u een bezoek brengen aan het voormalige woonhuis van de wereldberoemde Joodse schilder Marc Chagall en het aan zijn werk gewijde museum.

Dag 8, Smolensk
Vanaf Vitebsk steken we de grens over met Rusland en komen in de stad Smolensk. Smolensk is een prachtige stad om te bezoeken. Wat we zeker zullen gaan bekijken is de Kathedraal van de Ontslapenis van de Moeder Gods. Napoleon zou zo getroffen zijn geweest door de schoonheid van het gebouw, dat hij beschadiging van het gebouw verbood op straffe van de dood.
Grote delen van de stadsmuur staan nog overeind en musea belichten verschillende kanten van het beleg door de Grande Armee in 1812. Na enkele dagen wisten de Franse troepen de stad in te nemen en zo de rivier de Dnjepr over te steken.

Dag 9, per trein naar Moskou
Deze dag maken we de reis per trein van Smolensk naar Moskou door de uitgestrekte Russische bossen.

Dag 10, Moskou
We nemen deze dag de tijd om de plekken te bezoeken waar Napoleon ook zo graag had willen rondlopen. Bij het Rode Plein bezoeken we de Basiliuskathedraal en het Mausoleum van Lenin.

Dag 11, Borodino
We maken een excursie ten westen van Moskou naar de plaats Borodino. Ter nagedachtenis aan de overwinning op het Franse leger zijn er een monument en museum opgericht. Deze slag komt uitgebreid aan de orde in ‘Oorlog en Vrede’ van Lev Tolstoj.

Dag 12, Kremlin
Uiteraard maken we in Moskou een tocht met de metro want alleen de stations zijn al een bezienswaardigheid. Verder bezoeken we deze dag het Kremlin met de schatkamer, de Klokkentoren van Ivan de Grote en verschillende kathedralen.

Dag 13, Moskou
U heeft deze ochtend nog tijd om in Moskou rond te kijken en bijvoorbeeld een bezoek te brengen aan GOeM Warenhuis. In de loop van de dag regelen we de terugvlucht naar Nederland.

Naar Moskou!, naar Moskou!

Willem Oosterbeek
Willem Oosterbeek schreef het boekje ‘Naar Moskou! Naar Moskou!’ Memoires van een officier uit de lage landen in het leger van Napoleon. Hij zal de reis begeleiden.

Op zijn website https://willemoosterbeek.nl/ doet Willem, Wallenbewoner, regelmatig in vijfhonderd woorden verslag van het dagelijks leven vanuit de beroemdste buurt van Nederland.

Reisinformatie

Datum: 2 t/m 14 september 2019 ~ Deze reis gaat door! Er zijn nog enkele plaatsen
Prijs: 2-pers.kamer € 2.495,- p.p.
1-pers.kamer € 2.625,- p.p.
Inclusief: In de reissom zijn alle kosten voor visa, vliegtickets, vervoer, overnachtingen, maaltijden, toegangen en gidsen inbegrepen.
Reisleider: Willem Oosterbeek
Vluchten: Vanaf Luchthaven Schiphol

Inschrijven

Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.