Kunst in landhuizen in Zuid-Engeland

Veel Engelse landhuizen hangen vol met schilderijen van zeventiende en achttiende-eeuwse meesters uit de Hollandse, Vlaamse, Britse en Italiaanse School. Met name in de 18de eeuw gingen veel jonge edellieden op de Grand Tour, een reis door Europa met het accent op Italië. Daar kochten ze vaak veel kunstwerken die zij dan weer naar huis verscheepten. Ook begonnen de Britten al heel vroeg met het verzamelen van schilderijen van Hollandse en Vlaamse meesters. Daarnaast kennen de Britten een rijke portrettraditie, waardoor in veel huizen de muren volhangen met portretten door zowel Britse als Europese schilders.

Op deze reis zullen wij een aantal landhuizen bezoeken, die veelal in handen zijn van de National Trust. Daar zullen wij niet alleen genieten van het huis zelf, maar ook van de vaak prachtige tuinen. We willen een bezoek brengen aan de volgende huizen: Petworth, Polesdon Lacey, Blenheim Palace, Ham House, Wilton House en wellicht ook Knole House bij Londen.

Per huis zal er aandacht worden geschonken aan de bewoningsgeschiedenis en de totstandkoming van de verzameling. Ook zal worden toegelicht hoe de National Trust is ontstaan.

Reisprogramma:

Het exacte programma zal nog bekend worden gemaakt. In ieder geval zullen de onderstaande huizen worden bezocht:

Waddesdon Manor
In de tweede helft van de negentiende eeuw liet Baron Ferdinand de Rothschild Waddesdon Manor bouwen voor zijn verzameling en kunstcollectie. Sinds 1959 is deze collectie ook voor het grote publiek te bezoeken en sindsdien heeft Waddesdon Manor zich ontwikkeld tot één van de best bezochte locaties van de National Trust. Zeventiende-eeuwse Hollandse meesters, maar ook pendules, Gobelins en eindeloos veel kunstvoorwerpen zijn hier te bezichtigen.

Ashmolean Museum
In Oxford bezoeken we het Ashmolean Museum waar we schilderijen van Joseph Mallord William Turner gaan bekijken.

Ham House
Het zeventiende-eeuwse Ham House aan de Thames ten westen van Londen staat ook op de lijst om te bezoeken.

Knole House
Blenheim Palace

En andere plaatsen

Reisinformatie

Datum: 12 t/m 17 juni 2023
Prijs:  Prijs op basis van 2-persoonskamer: € 1.745,- p.p.
Prijs op basis van 1-persoonskamer: € 1.995,- p.p.
Inclusief: Alle kosten voor vervoer, hotel, maaltijden, toegangen en gidsen zijn inbegrepen.
Gids: Jim van der Meer Mohr
Reis: Per touringcar vanaf Utrecht P&R Westraven

  Inschrijven


  Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.

  Drs. (Jim) van der Meer Mohr

  Jim van der Meer Mohr (1956) is in 1983 als kunsthistoricus afgestudeerd. Na zijn studie heeft hij zich toegelegd op het taxeren van schilderijen en kunstvoorwerpen, met als specialisme Oude-Nederlandse schilderijen van 1600-1900. Door zijn jarenlange ervaring in het nationale en internationale veilingwezen en zijn werk voor een leidend taxatiebureau is hij ook gekwalificeerd als algemeen taxateur van kunst, antiek en inboedelgoederen.

  Sinds 2013 werkt hij mee aan het bekende televisieprogramma ‘Tussen Kunst & Kitsch’; daar beoordeelt hij de oude schilderijen tot 1800.

  De website van Jim van der Meer Mohr is: https://www.vandermeermohr.nl/