Kunst in landhuizen in Zuid-Engeland

Veel Engelse landhuizen hangen vol met schilderijen van zeventiende en achttiende-eeuwse meesters uit de Hollandse, Vlaamse, Britse en Italiaanse School. Met name in de 18de eeuw gingen veel jonge edellieden op de Grand Tour, een reis door Europa met het accent op Italië. Daar kochten ze vaak veel kunstwerken die zij dan weer naar huis verscheepten. Ook begonnen de Britten al heel vroeg met het verzamelen van schilderijen van Hollandse en Vlaamse meesters. Daarnaast kennen de Britten een rijke portrettraditie, waardoor in veel huizen de muren volhangen met portretten door zowel Britse als Europese schilders.

Op deze reis zullen wij een aantal landhuizen bezoeken, die veelal in handen zijn van de National Trust. Daar zullen wij niet alleen genieten van het huis zelf, maar ook van de vaak prachtige tuinen. We willen een bezoek brengen aan de volgende huizen: Petworth, Polesdon Lacey, Blenheim Palace, Ham House, Wilton House en wellicht ook Knole House bij Londen.

Per huis zal er aandacht worden geschonken aan de bewoningsgeschiedenis en de totstandkoming van de verzameling. Ook zal worden toegelicht hoe de National Trust is ontstaan.

Reisprogramma:

Dag 1

Vertrek om 09:00 uur vanaf Utrecht P&R Westraven. Met de bus rijden we naar Calais waar we oversteken met de ferry naar Dover. In Engeland rijden we naar de omgeving van Oxford waar we twee nachten in hetzelfde hotel verblijven.

Dag 2

‘s Morgens bezoeken we 19e-eeuws landhuis in Waddesdon in het Engelse graafschap. Baron Ferdinand de Rothschild liet Waddesdon Manor bouwen voor zijn verzameling en kunstcollectie. Sinds 1959 is deze collectie ook voor het grote publiek te bezoeken en sindsdien heeft Waddesdon Manor zich ontwikkeld tot één van de best bezochte locaties van de National Trust.

‘s Middags bezoeken we het Ahmolean Museum in Oxford. In het museum worden wij ontvangen door dr. Christopher Brown, oud-directeur van The Ahmolean Museum en autoriteit op het gebied van de Hollandse en Vlaamse 17e eeuwse schilderkunst.

We dineren in Oxford en keren dan terug naar het hotel.

Dag 3

‘s Morgens staat deze dag een bezoek aan Blenheim Palace op het programma.

‘s Middags bezoeken we Ham House dat richting Londen te vinden is. We verplaatsen ons tegen het einde van de middag naar de regio Winchester waar we ook twee nachten in hetzelfde hotel verblijven.

Dag 4

We maken een excursie naar het Westen waar we in de buurt van Salisbury Wilton House bezoeken. Deze dag schiet er ook tijd over om in Salisbury zelf een bezoek te brengen aan de imposante kathedraal.

Dag 5

‘s Morgens gaan we eerst op bezoek bij Petworth House. Het huis wordt nog steeds bewoond door Max Wyndham. Na de algemene rondleiding zullen wij worden ontvangen door de conservator, Andrew Loukes, die ons een paar privévertrekken zal laten zien.

Als er voldoende tijd overblijft zullen we deze middag ook Polesden Lacey bezoeken.

We overnachten in een hotel in de buurt van Sevenoaks.

Dag 6

Voordat we afscheid nemen van de Engelse landhuizen bezoeken we nog Knole House, een historisch Engels landgoed, gelegen in de buurt van Sevenoaks. Na dit bezoek reizen we terug naar het vasteland. Om tijd te besparen hebben we nu voorzien dat we de tunnel nemen in plaats van de ferry. De verwachting is dat we rond 21:00 uur dan weer terug zijn in Nederland.

Themapagina

Wilt u alvast een voorproefje van de reis? Bekijk dan onze themapagina waarop een aantal landhuizen en musea wordt uitgelicht.

Reisinformatie

Datum: 2 t/m 7 september 2024
Prijs:  Prijs op basis van 2-persoonskamer: € 1.745,- p.p.
Prijs op basis van 1-persoonskamer: € 1.995,- p.p.
Inclusief: Alle kosten voor vervoer, hotel, maaltijden, toegangen en gidsen zijn inbegrepen.
Gids: Jim van der Meer Mohr
Reis: Per touringcar vanaf Utrecht P&R Westraven

    Inschrijven


    Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.

    Drs. Jim van der Meer Mohr

    Jim van der Meer Mohr (1956) is in 1983 als kunsthistoricus afgestudeerd. Na zijn studie heeft hij zich toegelegd op het taxeren van schilderijen en kunstvoorwerpen, met als specialisme Oude-Nederlandse schilderijen van 1600-1900. Door zijn jarenlange ervaring in het nationale en internationale veilingwezen en zijn werk voor een leidend taxatiebureau is hij ook gekwalificeerd als algemeen taxateur van kunst, antiek en inboedelgoederen.

    Sinds 2013 werkt hij mee aan het bekende televisieprogramma ‘Tussen Kunst & Kitsch’; daar beoordeelt hij de oude schilderijen tot 1800.

    De website van Jim van der Meer Mohr is: https://www.vandermeermohr.nl/

    Meer achtergrondinformatie over de te bezoeken locaties vindt u op onze themapagina kunst in Engelse landhuizen. Link >>