Archeologische reis langs de noordkant van de Alpen met Diana de Wild

Het dorpje Hallstatt in het Oostenrijkse Salzkammergut is de laatste jaren vooral in trek bij toeristen vanwege het feit dat het model zou hebben gestaan voor de Disney-tekenfilm Frozen. Toch heeft het idyllische dorp veel meer te bieden. Vanuit Hallstatt begonnen de Kelten ooit hun verovering van de wereld. Dankzij de zout, die ze hier in de mijnen ontgonnen en verhandelden, breidde de Keltische cultuur zich uit over de wereld.

Misschien wel omdat er zo weinig geschreven bronnen zijn, krijgen verhalen over de Kelten soms mythische proporties. Tijdens deze reis door Duitsland en Oostenrijk probeert archeologe Diana de Wild de feiten en de fictie van elkaar te scheiden aan de hand van tastbare vondsten.
En er zijn namelijk veel archeologische vindplaatsen waar onze Keltische voorouders gebruiksvoorwerpen, sieraden, graven en fundamenten hebben nagelaten. Al deze vondsten maken het mogelijk enigszins een beeld te vormen. Deze reis voert u langs musea in onder meer München, Hallstatt en Salzburg met originele artefacten en reconstructies van gebouwen. Het betoverende landschap met de indrukwekkende bergen en Alpenpassen zorgt voor een passend decor tijdens deze reis.

  • Bezoek aan Hallstatt

  • Op reis met archeologe Diana de Wild

  • Afwisselende bezoeken aan musea en archeologische plaatsen

Reisprogramma:

Dag 1, Reisdag naar München

We maken de reis naar Beieren dit kan per trein of vliegtuig. Vraag bij uw boeking naar de mogelijkheden.

Dag 2, München

Bezoek aan de Staatlichen Antikensammlungen en de ook Glyptothek. Hier zijn de klassieke collecties (Grieken, Etrusken, Romeinen) ondergebracht. De Kelten hadden veel contacten met deze culturen en hebben voorwerpen uit deze  culturen geïmporteerd naar Midden-Europa.

Dag 3, Hallstatt

Hoogtepunt van de reis is een bezoek aan Hallstatt. Het museum bezit prehistorische voorwerpen van de Hallstatt-cultuur, een Keltische cultuur uit het eerste millennium voor onze jaartelling.
In de middag bezoeken we een zoutmijn. Een Bergbahn brengt ons de bergen in waarna gidsen ons rondleiden in de mijnen. Vervolgens eindigen we in Salzburg.

Dag 4, Hallein en Salzburg

Deze morgen starten we met een bezoek aan het Keltenmuseum in Hallein met belangrijke ontdekkingen uit de La Teneperiode uit de ijzertijd. Na dit bezoek gaan we terug naar Salzburg om het Domgrabungs-museum te bezichtigen.

Dag 5, Heunenberg

We reizen deze dag verder westwaarts en maken een stop in Heuneburg. Op dit plateau lag een belangrijke Keltische nederzetting waarvan veel bekend is gebleven. Een museum en openluchtmuseum met gereconstrueerde gebouwen vertellen hier het verhaal. We eindigen deze dag in de buurt van Stuttgart.

Dag 6, Stuttgart en Hochdorf

Deze laatste dag reizen we naar het Landesmuseum Württemberg in Stuttgart. ’s Middags bezoeken we het Keltenmuseum Hochdorf/Enz in Eberdingen. Het toont vooral replica’s van de vondsten uit de 1978 opgegraven Keltische
grafheuvel. Tegen het einde van de middag organiseren we dan de terugreis per trein of vliegtuig.

Reisinformatie

Datum: 22 t/m 27 april 2024
Prijs: 2-pers.kamer € 1.795,- p.p.
1-pers.kamer € 1.945,- p.p.
Inclusief: In de reissom zijn alle kosten voor vervoer, overnachtingen, alle maaltijden, toegangen, gidsen inbegrepen.
Gids: Diana de Wild
Vertrek: Vanaf Schiphol Airport of Amsterdam Centraal

    Inschrijven


    Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.