Bezoeken aan Toledo, klooster Yuste en Madrid

We maken een reis door het Spanje van de vijftiende en zestiende eeuw over de Reconquista en Karel V.

Over het Koninkrijk Castilië, in het hart van Spanje, regeerde tegen het einde van de vijftiende eeuw het katholieke koningspaar Ferdinand en Isabella. Tijdens hun regeerperiode werden de Moren definitief van het Iberisch schiereiland verdreven, zeilde Christopher Columbus de Atlantische Oceaan over en brak voor Spanje de Gouden Eeuw aan. De wereldmacht, waar de zon niet onderging, gaf ook ruimte aan de ontwikkeling van muziek, architectuur en schilderkunst.

Onze gidsen Marijn Scholten en Martoke Witlox nemen ons tijdens deze reis mee naar Madrid, Toledo, het klooster Yuste, het Escorial (het paleis van Fillips II en laatste rustplaats van Karel V) en de prachtige stad Segovia. Een bijzondere reis met prachtige bezoeken die al een aantal jaren uitstekende recensies krijgt van onze gasten.

Een belangrijke historische figuur tijdens deze reis is Karel V. Na zijn troonsafstand op 25 oktober 1555 in Brussel trok hij zich terug in Spanje. Tegen de zijmuur van het klooster bij Yuste liet hij een riante villa bouwen waar hij zijn tijd doorbracht met mijmeren en vissen van af het balkon van zijn werkkamer. Of met zijn verzameling uurwerken, waaronder enkele van de befaamde Italiaanse klokkenmaker Gianello Torriani.

Slechts enkele jaren heeft Karel van deze rust kunnen genieten. In 1558 overleed hij. In zijn hele voormalige wereldrijk, tot Mexico aan toe, werden herdenkingsmissen voor hem georganiseerd.

Programma van dag tot dag (onder voorbehoud):

Dag 1, Madrid
We vliegen met een rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Madrid. We verblijven in een hotel in Madrid en deze middag is er al tijd om een wandeling te  maken door de stad. We bezoeken de Galerij van de Koninklijke Verzamelingen, het onlangs geopende museum, waar enkele topstukken te zien zijn uit de Spaanse kroonverzameling.

Dag 2, Prado
Wie Madrid bezoekt, ontkomt uiteraard niet aan een bezoek aan het Prado. Het Museo Nacional del Prado bevat een van de grootste kunstmusea ter wereld. De collectie omvat werken van de 14e tot de 19e eeuw. Het museum heeft 5000 tekeningen, 2000 prenten, 1000 munten en medailles, en zo’n 2000 voorwerpen van toegepaste kunst. En  ongeveer 700 beelden.
Daarnaast organiseren we een wandeling door de oude stad.

Dag 3, Toledo
Vandaag reizen we naar Toledo, de hoofdstad van de gelijknamige provincie en de autonome regio Castilië-La Mancha. De stad ligt aan een bocht van de rivier de Taag en heeft een rijke geschiedenis en cultuur. In de stad is joods-, islamitisch- en christelijk cultureel erfgoed terug te vinden. De koninklijke stad staat dan ook op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Dag 4, Yuste
We vervolgen de reis naar het westen naar het klooster Yuste, het klooster en paleis in Cuacos de Yuste, in de Spaanse provincie Cáceres in de regio Extremadura, waarin Keizer Karel V na zijn troonsafstand, zijn laatste levensjaren heeft doorgebracht. Het klooster werd in 1402 gesticht door de hiëronymieten.
Tijdens de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog werd het klooster grotendeels verwoest en werden de kloosterlingen verdreven. Het gebouw bleef gedurende een eeuw onbeheerd achter tot in 1949, toen werd gestart met de heropbouw van het klooster en het paleis. In 2007 werd het klooster en zijn omgeving tot Europees erfgoed binnen de Europese Unie verklaard.

De dag eindigen we in Salamanca.

Dag 5, Segovia
De volgende bestemming is Segovia in het zuidelijke deel van de autonome regio Castilië en León. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. De oude stad ligt boven op een rots waar de rivieren de Eresma en Clamores samenkomen aan de voet van de Sierra de Guadarrama. Het hooggelegen deel van deze stad is geheel ommuurd en herbergt tal van Romeinse en Middeleeuwse monumenten.

Dag 6, Escorial
We verlaten Segovia en reizen naar het Escorial, het immense abdijcomplex van Philips II van Spanje. Het werd gebouwd in opdracht van koning Filips II. Het is een paleis, een abdij en een koninklijk mausoleum in één geworden. Het complex is gelegen bij de stad San Lorenzo de El Escorial. Sinds 1984 staat het complex op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

In de loop van de middag nemen we het vliegtuig terug naar Nederland.

Reisinformatie

Datum: 23 t/m 28 oktober 2023
Prijs:  € 1.990,- p.p. op basis van een tweepersoonskamer
€ 2.290,- p.p. op basis van een eenpersoonskamer
Gids: Gidsen Marijn Scholten en Martoke Witlox.
Inclusief: In de reissom zijn alle kosten voor overnachtingen, vervoer, vluchten, maaltijden, gidsen en toegangen inbegrepen.

    Inschrijven


    Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.