Met abt Emo van Heinsberg tot Hautmont 

Emo van Bloemhof (ca. 1175-1237), ook wel Emo van Friesland of Emo van Huizinge genoemd, was abt van het norbertijnenklooster Bloemhof in het land der Friezen. Hij werd omstreeks 1175 geboren, studeerde aan drie beroemde universiteiten, die van Parijs, Orléans en Oxford. Na terugkeer uit Oxford rond 1200 werd hij schoolmeester in Westeremden. Daarna was hij enige tijd pastoor van Huizinge (huidige gemeente Loppersum in de provincie Groningen), een parochie van het toenmalige bisdom Münster.

Emo maakte in de 1211 een tocht van Wittewierum naar Rome. Van de route die hij Rome volgde, is hij over het deel dat grotendeels door het huidige België liep het meest expliciet. Op diverse plaatsen die hij bezocht hebben ingrijpende veranderingen plaatsgevonden, maar er is ook nog verrassend veel uit de vroege 13de eeuw bewaard gebleven. Bovendien is dit deel van zijn reis ook de weg die talloze abten aflegden om naar het moederklooster van de Norbertijner Orde in Prémontré te reizen. Met Dick de Boer als gids wordt onze bus weer een bijzondere tijdmachine.

Prof. Dr. Dick E.H. de Boer studeerde geschiedenis en Nederlands. In 1992 werd hij hoogleraar middeleeuwse geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Bij zijn afscheidscollege in 2011 presenteerde hij het boek Emo’s reis, waarin hij de reis van de abt dag voor dag heeft gereconstrueerd. Het schetst een fascinerend beeld van het Europa van de 13e eeuw, gebaseerd op onder meer heiligenlevens, pauselijke stukken, kronieken en liederen.

Reisprogramma:

Dag 1, van Utrecht naar Tongeren

We vertrekken per touringcar vanaf Utrecht Westraven. We rijden van Utrecht via Maastricht naar het Belgische Tongeren. Onderweg brengen we bezoeken aan  Heinsberg, Gangelt, Houthem, Maastricht en Tongeren. In die laatste plaats zullen we ook overnachten.

Dag 2, van Tongeren naar Bergen

Vanuit Tongeren rijden we door naar de Waalse stad Bergen (Mons). We bezoeken onderweg de plaatsen St. Truiden, Heylissem, Geldenaken, Villers-la-Vill en Binche. We overnachten in Bergen.

Dag 3, van Bergen naar Utrecht via Frankrijk

Vanuit Bergen gaan we naar de Abdij van Averbode. We steken eerst de grens over en bezoeken de Franse plaatsen Eclaibes en Hautmont. Via het Belgische Bonne Esperance rijden we in de loop van de middag weer terug naar Utrecht, waar we in de avond zullen arriveren.

  Inschrijven


  Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.

  Bekijk hieronder een interview met Prof. Dr. Dick de Boer over zijn boek Emo’s reis. Bron: YouTubekanaal van de Boekenkrant.

  Reisinformatie

  Datum: 6 t/m 8 september 2023
  Prijs: € 695,- obv een 2-persoonskamer
  € 775,- obv een 1-persoonskamer
  Inclusief: In de reissom zijn alle kosten voor, vervoer, overnachtingen, alle maaltijden, toegangen en gidsen inbegrepen.
  Gids: Prof. Dr. D.E.H. de Boer