Project omschrijving

Een reis naar Vaals, Aken en neutraal Moresnet

Grenzen scheiden maar verbinden ook. Grenzen vervagen, verdwijnen of worden opnieuw opgeworpen. Een grens kan een streep op een kaart zijn, een vergeten paal in een bos of een kronkelende rivier.

Bij een grens hoort ook altijd wel een verhaal. Waarom de grens ergens ligt, hoe de mensen leefden met een grens en of de grens wel klopt. Deze korte reis naar het Drielandenpunt zit vol met grensverhalen.

100 jaar Neutraal Moresnet

In 2020 is het een eeuw geleden dat het neutrale staatje Moresnet werd ingelijfd in België en daarmee ophield te bestaan. Een eeuw lang had dit onbegrijpelijke landje kunnen bestaan vanwege de aanwezigheid van een zinkmijn. Nederland en Pruisen konden het niet eens worden over de verdeling. Het leidde tot bijzondere omstandigheden. Smokkel tierde welig. Er gold geen dienstplicht en het landje had een voorliefde voor het Esperanto.

Grensland Vaals

Geen gemeente in Nederland heeft zoveel grenzen als Vaals. Met het drielandenpunt grenst Vaals zowel aan België als Duitsland, met als dichtstbijzijnde grote stad het Duitse Aken. Die grensgeschiedenis is op veel plekken in de stad terug te vinden.

Europa in Aken

De Europeaan Karel de Grote maakte van Aken zijn residentie. Geïnspireerd hierop stelde de stad Aken na de Tweede Wereldoorlog de prestigieuze Internationale Karelsprijs in. Deze prijs wordt uitgereikt aan personen of organisaties die zich hebben ingezet voor de Europese eenwording.

Reisprogramma:

Dag 1, Moresnet en drielandenpunt

De reis vertrekt vanaf Utrecht P+R Westraven waarvandaan we naar Kelmis reizen. Het dorpje Kelmis ligt iets ten zuiden van het drielandenpunt bij Vaals en vormde het centrum van Neutraal Moresnet. We zien deze geschiedenis in het Museum Vieille Montagne.  Met de bus maken we een rit door de streek en eindigen voor een drankje op het drielandenpunt. We overnachten in Vaals.

Dag 2, Vaals en Aken

’s Morgens beginnen we met een wandeling door Vaals waarbij we onder andere het voormalige douanecontrolehuis Kleng Wach bezoeken. Het huis is ingericht als bescheiden museum met interessante foto’s, kaarten en grensstenen. Vervolgens verplaatsen we ons naar Aken waar we worden rondgeleid in het gerestaureerde Akener raadhuis. Hier wordt jaarlijks de Karelsprijs uitgereikt en met de omliggende complexen herinnert dit ook aan Karel de Grote.

In de loop van de middag keren we dan terug naar Utrecht.

Reisinformatie

Datum: 20 t/m 21 maart 2020 ~ In verband met de maatregelen rondom het coronavirus is deze reis verplaatst
4 t/m 5 september 2020
Reis gaat door er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar
Gids: Jo Blom
Prijs: € 345,- p.p. op basis van een tweepersoonskamer
€ 370,- p.p. op basis van een eenpersoonskamer
Inclusief: In de reissom zijn alle kosten voor vervoer, overnachting, maaltijden, toegangen en gidsen inbegrepen.
Exclusief: Kosten voor verzekeringen
Coronaprotocol: Het Coronaprotocol van Historizon vindt u hier

Inschrijven

Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.