Project omschrijving

Napoleon op Corsica en Elba

Een reis langs bijzondere Napoleonsites in het zuiden van Frankrijk

Deze reis over Napoleon gaat naar het eiland Corsica waar het verhaal van Napoleon begint en het eiland Elba waar hij 10 maanden in ballingschap verbleef na zijn troonafstand in 1814.

Bijzondere plekken waar u niet zomaar komt. De geschiedenis van het huis van Bonaparte komen we tegen in en om Ajaccio op het eiland Corsica. Vanaf Bastia brengen we een bezoek aan het Italiaanse eiland Elba voor een bezoek aan het buitenverblijf waar Napoleon verbleef. Terug op het vasteland van Frankrijk voert de laatste dag van de reis langs de Route Napoleon naar Grenoble. Vanaf Elba was dit de route die Napoleon na zijn ontsnapping nam om terug te keren naar Parijs.

Programma

Dag 1, Toulon
We maken deze reis met een rechtstreekse vlucht om 12:15 uur vanaf Rotterdam Airport naar Toulon. Hier aangekomen maken we een mooie tocht met weidse uitzichten over de baai van Toulon. Hier hebben we zicht op de forten die in 1793 tijdens de Eerste Coalitieoorlog in handen vielen van het Franse Revolutionaire leger door een slimme tactische operatie van de jonge Napoleon.
In de stad bezoeken we nog het Maritiem historisch museum voordat we inschepen op de ferry naar Ajaccio op Corsica. We slapen aan boord in hutten en komen de volgende ochtend aan op Corsica.

Dag 2, Ajaccio
We besteden deze dag aan Ajaccio met een bezoek aan het geboortehuis van Napoleon, Maison Bonaparte. We zien de grot van Casone, waar de jonge Napoleon – wellicht – heeft liggen dromen.

Place Foch en de kathedraal Santa Maria Assunta herinneren aan Napoleon. En de keizerlijke kapel, laatste rustoord van de Bonapartes in Ajaccio.

Aan het eind van de dag reizen naar Bastia waar we overnachten.

Dag 3, Elba
’s Morgens steken we met een ferry over naar Elba. Een overtocht van ca. anderhalf uur. De ferry komt aan in het centrum van Portoferraio waar we Villa dei Mulini di Napoleone bezoeken. De villa is niet al te groot, maar interessant voor een bezoek. We bekijken zijn slaapkamer met zijn veldbed en de prachtige tuin met uitzicht op zee.

Buiten Portoferraio bezoeken we Villa di San Martino, de zomerresidentie van Napoleon. Ook dit is een museum en heeft ook weer een weids uitzicht. In de tien maanden dat Napoleon op Elba als soeverein vorst regeerde reorganiseerde hij het eiland, waardoor de economie er sterk verbeterde.

Elba is een klein eiland en binnen een dag hebben we alle hoogtepunten wel gezien. ’s Avond nemen we dan ook weer de ferry terug naar Bastia.

Dag 4, Oversteek naar Nice
Vanaf Bastia maken we een prachtige tocht naar de havenplaats L’île-Rousse waar we oversteken naar Nice. Deze oversteek duurt ongeveer vijf uur en zo landen we in Nice niet zo ver van de plek waar Napoleon met zijn persoonlijke lijfwacht in 1815 aan land kwam. We rijden vast een stuk langs de Route Napoleon waar we overnachten in de buurt van Digne.

Dag 5, Route Napoleon
We volgen het keizerlijke adelaarsteken waarmee de Route Napoleon is gemarkeerd. Op verschillende plekken komen we herdenkpunten tegen waar sympathisanten zich aansloten bij Napoleon. Zoals bijvoorbeeld bij Laffrey. De prachtige route voert ons naar de Grenoble, de ‘hoofdstad van de Alpen’.

Vanaf Grenoble reizen we naar het nabijgelegen Lyon waar we aan het begin van de avond het vliegtuig terug naar Nederland nemen.

Reisinformatie

Datum: 23 t/m 27 augustus 2022
Prijs: € 1.495.- p.p. op basis van een tweepersoonskamer
€ 1.695,- p.p. op basis van een eenpersoonskamer
Inclusief: In de reissom zijn alle kosten voor vliegtickets, vervoer, overnachtingen, alle maaltijden, toegangen en gidsen inbegrepen.
Exclusief: Reis- en annuleringsverzekeringen
Vluchten: Heen vanaf Rotterdam Airport naar Toulon
Terug vanaf Lyon naar Schiphol Amsterdam

    Inschrijven

    Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.