Project Description

Ontdek Nederlandse sporen in Berlijn met David Hakkenberg

Tot het einde van de oorlog stonden beelden van Willem van Oranje, Maurits, Frederik Hendrik, Willem II en Willem III op een sokkel langs
de balustrade van het Berliner Schloss. Ze symboliseerden de band die de Oranjes sinds de zeventiende eeuw met het Duitse vorstenhuis hadden. Toen de Oost Duitse partijleiding besloot om de herinneringen aan het imperialisme zoveel mogelijk weg te wissen, had dat dramatische gevolgen. Zonder gevoel voor de historische waarde werd besloten om de zeshonderd kilo brons bevattende standbeelden simpelweg om te smelten. Ze
werden alle vijf als voorgoed verloren beschouwd. Bij toeval is het beeld van Maurits later teruggevonden. David Hakkenberg nam het initiatief om het beeld te laten restaureren en inmiddels is het teruggeplaatst.

  • O.l.v. David Hakkenberg

  • Bezoek Slot Oranienburg

  • Exclusieve rondleiding over de bouwplaats van het Stadsslot

Reisprogramma:

Dag 1, Treinreis en Unter den Linden

We reizen per trein naar Berlijn, waar we in de loop van de middag aankomen. Zo blijft er deze dag voldoende tijd over om over Unter den Linden te wandelen. Het paleis waar koning Willem I is overleden stond hier. In de Berliner Dom bezoeken we de koninklijke grafkelder. Ons hotel voor deze reis is het Art’otel in het centrum van Berlijn.

Dag 2, Hernieuwd stadspaleis

We beginnen de dag met een rondleiding op de Nederlandse Ambassade. Vervolgens bekijken we het Humboldt Forum waar het Stadsslot van Berlijn wordt herbouwd. Hier trouwden erfstadhouder Willem V en de latere Koning Willem I. Ook vinden we hier een origineel standbeeld van prins Maurits dat de twintigste eeuw overleefd heeft. We krijgen hier een exclusieve rondleiding over de bouwplaats.

Dag 3, Charlottenburg en Potsdam

Via het paleis van Charlottenburg, dat we ook zullen bezoeken, organiseren we een excursie naar Potsdam. We bezoeken het Holländisches Viertel en het Jan Bouman huis. Dineren doen we in de Fliegender Holländer.

Dag 4, Oraniënburg en Slot Schönhausen

’s Morgens brengen we een bezoek aan het slot Oranienburg waar we worden rondgeleid. Het slot herinnert ons aan Henriëtte, de dochter van Frederik Hendrik. Na de lunch vinden we ten noorden van Berlijn Schönhausen, de zomerresidentie voor het Pruisische Koningshuis.

Dag 5, Rijksdag

We organiseren ’s morgens een rondleiding in het Rijksdaggebouw. Daarna reizen we per trein terug naar Nederland.

Reisinformatie

Datum: 1 tot en met 5 april 2019
Prijs: € 1.190,- p.p.
€ 1.340,- p.p.
Inclusief: In de reissom zijn alle kosten voor treintickets, vervoer, overnachtingen, alle maaltijden, toegangen en gidsen inbegrepen.
Gids: David Hakkenberg
Boeken is boek: Ons Berlijn, speciale editie Elsevier 2016
Meer informatie ‘Boeken is boek’ actie

Inschrijven

Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.