Op zoek naar de neolitische vondsten en Vikingnederzettingen

Orkney is een groep eilanden ten noorden van Schotland. De eilanden staan bekend vanwege de vele en spectaculaire oudheden uit verschillende periodes. Het beroemdst zijn de resten uit het Neolithicum of de Nieuwe Steentijd (3500 – 2500 v.Chr.).

Behalve graven en steencirkels zijn er dorpjes gevonden, waarvan de huizen uitzonderlijk goed bewaard zijn gebleven. Uit recente opgravingen blijkt dat Orkney in de Nieuwe Steentijd een belangrijk centrum moet zijn geweest, waarschijnlijk met contacten tot in het Zuiden van Engeland en Ierland.

In de IJzertijd werden er vele brochs gebouwd. Brochs zijn versterkte nederzettingen langs de kust in de vorm van versterkte torens. Een aantal van deze brochs is goed bewaard gebleven. De vikingen zijn ook op Orkney geweest. Er is een eenvoudige nederzetting van de vikingen bewaard gebleven.

Voor deze reis vliegen we naar het Schotse Inverness. Hiervandaan rijden we met de bus naar John O’ Groats of Gills Head voor de overtocht naar Orkney. We onderbreken de reis voor een bezoek aan Nybster Broch, een nederzetting uit de IJzertijd.

We verblijven een aantal dagen op de Orkney eilanden en bezoeken Kirkwall, de Ring of Brodgar, neolithische stenenkringen en grafheuvels, Skara Brae, Birsay en Scapa Flow.

De terugweg gaat weer via het Schotse vasteland.

Reisprogramma

Dag 1  – maandag 3 juli
We vliegen met de KLM vlucht van 16:15 uur van Amsterdam naar Inverness. Na aankomst in Inverness gaan we naar een hotel in de stad.

Dag 2 – dinsdag 4 juli
De volgende dag trekken we door het Schotse land naar het noorden voor de ferry naar Orkney. Onderweg maken we een stop bij Nybster Broch. Op een klip boven de Noordzee vinden we hier de restanten van een nederzetting uit de IJzertijd.
In de loop van de middag steken we met de ferry over naar Orkney en verblijven hier de komende dagen in The Stromness Hotel.

(n.b. de dagvolgorde op de Orkneyeilanden kan nog wijzigen)

Dag 2 – woensdag 5 juli
We beginnen met een rit rond jet Loch of Stenness waar we neolitische stenenkringen tegen komen zoals de Ring of Brodgar. Maar er zijn er meer. Er liggen hier zoveel neolithische bouwwerken bij elkaar dat het de suggestie opwekt dat ze met elkaar te maken hebben.
Ook bezoeken we Skea Brea, het best bewaarde dorp uit deze periode.
’s Middags keren we terug naar Stromness voor onder andere een bezoek aan het museum aldaar.

Dag 3 – donderdag 6 juli
Deze dag brengen we een bezoek aan Kirkwall. De grootste plaats op Orkney, maar met nog geen 9000 inwoners misschien meer een groot dorp. We bezoeken hier Tankerness House Museum en het Grain Earth House.
Op de terugweg naar Stromness maken we een ommetje via Birsay.

Dag 4 – vrijdag 7 juli
Deze dag gebruiken we voor alle zaken waar we eerder nog niet aan toegekomen waren, genieten van het ruige landschap en rijden rond de baai Scapa Flow die voor de Britse Marine van zo een grote betekenis was. In de loop van de middag keren we terug naar het vasteland.

Dag 5 – zaterdag 8 juli
We hebben deze hele dag voor de terugtocht naar Inverness om de KLM vlucht van 17:15 uur naar Amsterdam te halen. De reis naar Inverness zal dan ook onderbroken worden voor een interessant bezoek.
De vlucht komt aan om 19:50 uur lokale tijd.

Reisinformatie

Datum: 3 t/m 8 juli 2023
Prijs:  € 1.945,- p.p. op basis van een 2-persoonskamer
€ 2.245,- p.p. op basis van een 1-persoonskamer
Inclusief: Alle kosten voor vervoer, hotel, maaltijden, toegangen en gidsen zijn inbegrepen.

    Inschrijven


    Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.