Op zoek naar de neolitische vondsten en Vikingnederzettingen

Orkney is een groep eilanden ten noorden van Schotland. De eilanden staan bekend vanwege de vele en spectaculaire oudheden uit verschillende periodes. Het beroemdst zijn de resten uit het Neolithicum of de Nieuwe Steentijd (3500 – 2500 v.Chr.).

Behalve graven en steencirkels zijn er dorpjes gevonden, waarvan de huizen uitzonderlijk goed bewaard zijn gebleven. Uit recente opgravingen blijkt dat Orkney in de Nieuwe Steentijd een belangrijk centrum moet zijn geweest, waarschijnlijk met contacten tot in het Zuiden van Engeland en Ierland.

In de IJzertijd werden er vele brochs gebouwd. Brochs zijn versterkte nederzettingen langs de kust in de vorm van versterkte torens. Een aantal van deze brochs is goed bewaard gebleven. De vikingen zijn ook op Orkney geweest. Er is een eenvoudige nederzetting van de vikingen bewaard gebleven.

Reisprogramma
Het exacte programma zal nog worden bekendgemaakt. Hieronder alvast een tipje van de sluier.

De reis naar de Orkney-eilanden staat onder leiding van archeologe Diana de Wild.

Voor deze reis vliegen we naar het Schotse Inverness. Hiervandaan rijden we met de bus naar John O’ Groats of Gills Head voor de overtocht naar Orkney. We
onderbreken de reis voor een bezoek aan Nybster Broch, een nederzetting uit de IJzertijd.

We verblijven een aantal dagen op de Orkney-eilanden en bezoeken Kirkwall, de Ring of Brodgar, neolithische stenenkringen en grafheuvels, Skara Brae, Birsay en Scapa Flow.

De terugweg gaat weer via het Schotse vasteland.

Reisinformatie

Datum: 3 t/m 11 juli 2023
Prijs:  Volgt binnenkort
Inclusief: Alle kosten voor vervoer, hotel, maaltijden, toegangen en gidsen zijn inbegrepen.

    Inschrijven


    Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.