Praag en de sporen van een volk op zoek naar vrijheid
Journalistieke ontdekkingsreis door het Tsjechië van Jan Hus, Václav Havel en Tomáš Halík

Wie de Tsjechische hoofdstad Praag ooit de erenaam De Gouden Stad toebedeelde, is niet meer met zekerheid vast te stellen. Maar zeker is wel dat ze die bijnaam terecht draagt. Praag, maar eigenlijk geldt dit voor grote delen van Tsjechië, is een historische en culturele goudmijn. Tijdens deze reis verblijven we enkele dagen in Praag, maar trekken ook door andere delen van het land.

Tijdens de reis staat het verlangen naar vrijheid, dat als een rode draad door de geschiedenis van de Tsjechische Republiek is geweven, centraal. In dat kader is er speciale aandacht voor de vijftiende-eeuwse priester Jan Hus, die voor geestelijke vrijheid zijn leven liet op de brandstapel. Hij wordt tot op de dag van vandaag geëerd als een vader des vaderlands.

Niet minder bekend is de vrijheidsstrijd tegen het communistische regime, die in 1989 onder leiding van Václav Havel leidde tot de Fluwelen Revolutie. Een van de belangrijkste adviseurs van Havel was de ooit in het geheim gewijde priester Tomáš Halík, wiens boeken wereldwijd in mega-oplagen worden verkocht. Met hem is een ontmoeting aangevraagd voor een gesprek over verleden en heden van zijn land, over de uitdagingen van de secularisatie voor de christelijke kerk (Tsjechië is een van de meest geseculariseerde landen ter wereld), en over de actuele politieke situatie in Tsjechië. Daarin spelen de vluchtelingenproblematiek, de sterk  gestegen kosten van levensonderhoud en het opkomend rechts-populisme een belangrijke rol. En uiteraard de oorlog in Oekraïne.

Reisprogramma
Het exacte programma zal nog worden bekendgemaakt. Hieronder alvast een tipje van de sluier.

De eerste dag van onze reis rijden we vanuit ons startpunt Utrecht richting Neurenberg.

Vervolgens bezoeken we Husinec (geboortestad van Jan Hus) en Tábor in Zuid-Tsjechië.

En dan is er…. Praag. Daar maken we kennis met de historische en culturele schatten die deze bijzondere stad herbergt.

Op de voorlaatste dag van ons bezoek brengen we een bezoek aan het voormalige concentratiekamp Terezín (Theresienstadt) en reizen dan via Leipzig terug  naar Utrecht.

Reisinformatie

Datum:19 19 t/m 26 juli 2023
Prijs:  € 1.990,- p.p. op basis van een tweepersoonskamer
€ 2.350,- p.p. op basis van een eenpersoonskamer
Inclusief: Alle kosten voor vervoer, hotel, maaltijden, toegangen en gidsen zijn inbegrepen.

    Inschrijven


    Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.