Project omschrijving

De Belgische Kempen

We organiseren een 3-daagse reis naar de Belgische Kempen met bezoeken aan prachtige plekken als Turnhout en Tongerlo.

Reisprogramma:

Dag 1, Erfgoed van de Teuten

De Teuten waren handelaars afkomstig uit Noord-Limburg (B) en aangrenzende dorpen in Noord-Brabant en Limburg. Zij trokken elk jaar gedurende 6 tot 9 maanden naar hun handelsgebied in Nederland, Duitsland, Elzas-Lotharingen, Vlaanderen en zelfs tot in Denemarken of in het Balticum.

De reis gaat vanaf Utrecht naar Hamont. Hier bezoeken we de Teutenkamer in de grote ontvangstkamer van het ursulinenklooster. Hier krijgt u een toelichting op het verhaal van de Teuten. Daarna maken we een stadswandeling en zien de statige teutenhuizen uit de 17de tot de 19de eeuw op het marktplein.

Tegen het einde van de middag reizen we verder naar Turnhout waar we overnachten.

Dag 2, Turnhout

Turnhout ontstond op het kruispunt van twee grote handelsroutes en in de schaduw van het jachtkasteel van de hertogen van Brabant. Dat kasteel zou al voor 1110 hebben bestaan. Het jachtverleden wordt nog steeds weerspiegeld in het stedelijke wapenschild met vluchtend hert.

In Turnhout bezoeken we onder leiding van deskundige gidsen de Sint-Pieterkerk, het begijnhof en het kasteel.

’s Middags worden we ontvangen in Taxandriamuseum waar de collectie de cultuur en de geschiedenis van Turnhout en de Antwerpse Kempen laat zien. Over het jagen van de Brabantse hertogen komt een valkenier met een valk vertellen.

Dag 3, Het Laatste Avondmaal in Tongerlo

Sinds 1545 is de Abdij van Tongerlo abdij in het bezit van een kostbaar doek: de meest getrouwe en mooiste replica van het Laatste Avondmaal, dat Leonardo da Vinci schilderde in de eetzaal van het klooster Santa Maria delle Grazie te Milaan. Omdat het originele fresco in de loop der tijden zó geleden heeft, dat er van de oorspronkelijke schoonheid niet veel meer overblijft, is deze oude replica des te waardevoller geworden.

We rijden naar Tongerlo en brengen een bezoek aan de Abdij van O.L. Vrouw van Nazareth. Hier is de replica uit de 16e eeuw te vinden van het beroemde Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci.

We overnachten weer in Turnhout

Dag 4, Kasteel Prins de Merode

De familie Merode is één van de 5 prinselijke families van de hoge Belgische adel. Zij verworven hun adellijke titel door een belangrijke rol te spelen in de geschiedenis van de Spaanse Nederlanden en tijdens de Belgische revolutie die tot het ontstaan van België leidde.

We rijden langs Westerlo voor een bezoek aan het kasteel Prins de Merode waar we een exclusieve rondleiding krijgen.

In de loop van de middag keren we dan terug naar Utrecht.

Reisinformatie

Datum: 15 t/m 18 september 2020
Prijs: € 695,- p.p. bij gebruik 2-persoonskamer
€ 795,- p.p. bij gebruik 1-persoonskamer
Inclusief: In de reissom zijn alle kosten voor vervoer, overnachtingen, alle maaltijden, toegangen, informatiepakket en gidsen inbegrepen.
Exclusief: Reis en/of annuleringsverzekeringen
Bekijk hier het coronaprotocol van Historizon

Inschrijven

Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.