Project omschrijving

Een reis over ‘Bertha von Suttner’

De eerste vrouw die in 1905 de Nobelprijs voor de Vrede ontving was Bertha Sophie Felicitas Barones von Suttner. Zij was één van degenen die Alfred Nobel overtuigden zijn nalatenschap voor deze prijs in te zetten. In 1889 publiceerde Von Suttner de pacifistische roman Die Waffen nieder! Deze roman baarde veel opzien en maakte haar tot een van de meest prominente vertegenwoordigers van de vredesbeweging.
De Eerste Vredesconferentie vond op initiatief van Tsaar Nicolaas II in 1899 plaats in Den Haag. Bertha von Suttner mocht als vrouw niet deelnemen aan deze conferentie, maar daar liet ze zich niet door afschrikken. Parallel aan de conferentie hield ze in het Kurhaus ‘salon’ voor internationale pacifisten, journalisten en politici.
Na de eerste Vredesconferentie stelde de Amerikaans staalmagnaat en filantroop Andrew Carnegie een fonds in om de bouw van een Vredespaleis mogelijk te maken als huisvesting voor het Hof van Arbitrage in Den Haag. Carnegie was een bewonderaar van Bertha von Suttner. Niet alleen schonk hij het geld voor de bouw van het Vredespaleis, maar hij kende Von Suttner ook een pensioen toe, waar ze haar laatste jaren van kon leven.
Met Petra Keppler van het Bertha von Suttner instituut in Den Haag en professor Peter van den Dungen ondernemen we een reis naar Zwitserland over neutraliteit en internationale Organisaties.

Dag 1, Zurich
Met een rechtstreekse vlucht reizen we naar Zurich waar we ‘s middags nog tijd hebben voor een stadswandeling. We drinken wat bij hotel Baur Au Lac waar Bertha Alfred Nobel overtuigd zou hebben van de noodzaak van een internationale vredesprijs.

Dag 2, Luzern
In Luzern bezoeken we het Rosengarthmuseum met veel moderne kunst. Ook bekijken we het stadsarchief waar Jan Bloch in het begin van de 20e eeuw een Vredesmuseum begon.

Dag 3, Bern
In Bern bekijken we de prachtige historische binnenstad en bezoeken onder andere de Zytglogge-toren. Een tijdgenoot van Bertha woonde van 1903 tot 1905 in Bern en dacht na over de relativiteitstheorie. We bezoeken het Einsteinhuis.

Dag 4 en 5, Genève
Halverwege de vierde dag arriveren we in Genève. Toch wel ons hoofddoel van deze reis met instituten als de Verenigde Naties en het Rode Kruis. We bezoeken het Palais des Nations en het Rode Kruismuseum. Maar ook het Hotel de la Paix voor het verhaal van de Alabama arbitrage in 1869.
Tegen het einde van de middag van de laatste dag nemen we het vliegtuig terug naar Amsterdam.

Op de volgende plekken kunt u meer informatie vinden over Bertha von Suttner.

Een biografie over Bertha von Suttner bij Historisch Nieuwsblad:
https://www.historischnieuwsblad.nl/nl/artikel/32374/bertha-s-oorlog-voor-de-vrede.html

Een artikel van Marianne Visser van Klaarwater over de onthulling van een borstbeeld:
https://www.cultuurblogger.nl/2016/10/18/bertha-von-suttner-vredespaleis/

Een stukje origineel bewegend beeld van Bertha von Suttner:
https://www.peace-institute.com/bertha-von-suttner-recently-discovered-film/

De Nederlandse vertaling van het boek ‘Die Waffen Nieder’:
https://www.peacepalacelibrary.nl/2019/09/nieuwe-vertaling-van-bertha-von-suttners-meesterwerk-die-waffen-nieder/

Met Petra Keppler van het Bertha von Suttner instituut in Den Haag en professor Peter van den Dungen ondernemen we deze reis naar Zwitserland.

Reisinformatie

Datum: 30 maart t/m 3 april 2020
Gidsen: Petra Keppler
Prof. Peter van den Dungen
Prijs: 2-pers.kamer € 1.495,- p.p.
1-pers.kamer € 1.695,- p.p.
Inclusief: In de reissom zijn alle kosten voor vervoer, overnachtingen, alle maaltijden, toegangen en gidsen inbegrepen.
Vertrek: Luchthaven Amsterdam Schiphol

Inschrijven

Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.