Project omschrijving

Met Anja Fricke over de BRD

Van 1949 tot 1990 was Bonn het regeringscentrum van de BRD. Na de hereniging verhuisden de ministeries naar Berlijn. Dit verleden dat bijna 40 jaar duurde is in Bonn nog goed terug te vinden. Tijdens de reizen die we met Anja Fricke ondernemen gaat het veel over de DDR en wat er in die periode gebeurde. Tijdens deze korte reis naar Bonn en Trier richten we onze blik echter op West-Duitsland. Hoe verhielden de twee gescheiden delen zich tot elkaar? We zien de twee Duitslands in die periode als tegenpolen, als tegenstanders aan de twee kanten van het IJzeren gordijn. Maar was het zo simpel? Beide delen waren Duitsland, er waren familiebanden en tal van culturele overeenkomsten.

Genoeg dus om te bespreken en te bekijken tijdens deze vierdaagse reis naar de stad Bonn aan de Rijn en Trier aan de Moezel. Mogelijk stuiten we onderweg nog wel op een goed glas Moezelwijn.

Reisprogramma:

Dag 1, Utrecht – Bonn

We vertrekken ’s morgens rond half 10 vanaf Utrecht P&R Westraven en zijn aan het begin van de middag in Bonn.

Daar bezoeken we het ‘Haus der Geschichte’ waar de geschiedenis van Duitsland vanaf 1945 wordt getoond. Later in de middag lopen we een gedeelte van de ‘Weg der Demokratie’  langs Historischer Orte met Palais Schaumburg, Villa Hammerschmidt, Kanzlerbungalow , Bundesrat en Bundeskanzleramt.

’s Avonds is er de mogelijkheid om de film ‘Der staat versus Frits Bauer’ te kijken. De film is van dezelfde regisseur als ‘Das schweigende Klassenzimmer’, maar deze speelt zich af in de BRD eind jaren 50. De film geeft erg goed weer hoe men destijds in de BRD omging met het opsporen van de Nazi Eichmann.

We overnachten in Bonn.

Dag 2, Ahrtal

Deze ochtend ontmoeten we Gabriele Heix. Zij was 30 jaar betrokken bij de Otto Bennecke Stiftung  en zal vertellen over de opvang van DDR-vluchtelingen in die periode.

We maken nog een bustour door Bonn en rijden daarna naar het Ahrtal waar we de

indrukwekkende ‘Regierungsbunker’ gaan bezichtigen. Deze voormalige atoomschuilkelder van de Duitse regering is nu gedeeltelijk voor het publiek toegankelijk en er is een museum ingericht.

Na een mooie tocht door de Eifel arriveren we in de namiddag in ons hotel in Koblenz.

Dag 3, Koblenz

Vandaag bezoeken we het Bundesarchiv in Koblenz waar sinds 2021 ook een gedeelte van de Stasi-Akten ondergebracht is.

Vervolgens gaan we richting Trier maar nemen onderweg eerst de tijd voor een lekker glas Moezelwijn.

Aangekomen in de geboortestad van Karl Marx, gaan we eerst naar ons hotel en maken daarna alvast een verkennende wandeling door de stad.

Dag 4, Trier

In het geboortehuis van Karl Marx zien en horen we over zijn leven en zijn ideeën en hun uitwerking tot op de dag van vandaag.

Na een lunch in het gezellige centrum van Trier stappen we dan weer in de bus en verwachten aan het einde van de middag in Utrecht te arriveren.

Reisinformatie

Datum: 8 t/m 11 juni 2022
Prijs: € 995.- p.p. op basis van een tweepersoonskamer
€ 1095,- p.p. op basis van een eenpersoonskamer
Inclusief: In de reissom zijn alle kosten voor vervoer, overnachtingen, alle maaltijden, toegangen, informatiepakket en gidsen inbegrepen.
Exclusief: Reis en/of annuleringsverzekeringen
Bekijk hier het coronaprotocol van Historizon

    Inschrijven

    Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.