Reis door het Caraïbisch gebied –  medio februari 2024

Onderstaande reis is een concept voor februari 2024. Mocht u geïnteresseerd zijn kunt u zich vrijblijvend opgeven. Dan houden we u op de hoogte van de definitieve reis. 

Cruise met de Stad Amsterdam door het Caraïbisch gebied

In 2019 organiseerde Historizon voor het eerst met de clipper Stad Amsterdam een historische cruise door het Caraïbisch gebied. Dit kon de daaropvolgende jaren niet plaatsvinden maar nu de omstandigheden weer verbeteren plannen we voor de winter van 2024 weer een nieuwe tocht in. Het is een unieke ervaring om met zo een prachtig zeilschip door het Caraïbisch gebied te zeilen en verschillende eilanden te bezoeken.

De tocht
De reis begint dit keer op Martinique. Na enkele dagen scheept u in op de Stad Amsterdam voor een tiendaagse cruise. Tijdens deze tocht maken we een bijzondere tocht naar de eilanden Dominica, Saint Lucia en Barbados. Op elk eiland organiseren we excursies en bezoeken unieke plekken die de geschiedenis van elk eiland vertellen. Waar we ook komen, elk verhaal is weer anders en toch zijn er ook weer overeenkomsten.

Als u wilt is er natuurlijk ook de mogelijkheid om te zwemmen en te snorkelen.

Reisleider is: Gert Oostindie
Prof. dr. Oostindie is historicus, gespecialiseerd in Nederlandse (post)koloniale en Caraïbische geschiedenis. Hij is directeur van het KITLV instituut van de KNAW.
Oostindie’s voornaamste onderzoeksgebieden zijn de Caraïbische en Nederlandse koloniale geschiedenis en postkoloniale geschiedenis. Hij publiceerde ruim 25 boeken en enkele honderden artikelen over de geschiedenis en dekolonisatie van de Nederlandse Caraïben; over geschiedenis, etniciteit en migratie in het Caraïbisch gebied en in Latijns-Amerika in het algemeen.

Het schip
Op het bovendek waant u zich op een historische klipper uit de negentiende eeuw. Het fraaie kaartenhuis, de drie enorme masten, de lijnen aan dek, het schitterend onderhouden teak houtwerk, de bemanning die de zeilen hijst en strijkt op de manier zoals dat in de negentiende eeuw ging: alles ademt de sfeer van de ruige, negentiende-eeuwse zeevaart. Tegelijkertijd heeft het passagierszeilschip Stad Amsterdam ook benedendeks de luxe van de eenentwintigste eeuw voor u in petto.

  • Exclusieve reis met een zeilschip langs verschillende Caraïbische eilanden

  • Informatief, subtropisch en ontspannen

  • Elk eiland is gekleurd door de koloniale invloeden van Spanje, Engeland, Frankrijk en Nederland

Reisprogramma:

Programma

Onderstaand programma is een indicatie. Weersinvloeden, COVID-19 of andere onvoorziene omstandigheden kunnen de volgorde van bezoeken wijzigen of ons dwingen een alternatief dagprogramma aan te bieden als iets niet mogelijk blijkt.

Dag 1, reisdag
U reist vanaf Schiphol Amsterdam met een overstap in Parijs naar Martinique. Hier verblijven we in een aantal dagen in een hotel.

Dag 2 t/m 4, Martinique
Deze dagen nemen we de tijd om het bergachtige vulkaaneiland Martinique nog wat verder te verkennen. De Franse invloeden gaan ver terug. Tijdens het programma komt u meer te weten over de geschiedenis van Martinique en bezoeken we de belangrijkste bezienswaardigheden.
In het dorpje Le Carbet vinden we nog herinneringen aan de kunstschilder Paul Gauguin die zes maanden op Martinique in het jaar 1887 werkte.
En uiteraard is er aandacht voor
Joséphine de Beauharnais, de echtgenote van Napoleon Bonaparte die op Martinique geboren is.

Dag 4 – 13
Cruise door het Caraïbisch gebied

Het schip Stad Amsterdam ligt ’s middags gereed in de haven van Fort-de-France. Na het inschepen maakt u kennis maken met de bemanning en het schip. De eerste avond blijven we nog in Fort-de-France waarna de volgende ochtend de zeilen worden gehesen en we naar Dominica varen.

Dominica is een onafhankelijk eiland en is lange tijd Brits geweest. De steile heuvels bemoeilijkten de houtkap en zo is er een belangrijk deel van het tropisch regenwoud op dit eiland bewaard gebleven. Een bezoek aan het Nationaal park Morne Trois Pitons laat de biodiversiteit van het eiland zien en prachtige watervallen.

Na het bezoek aan Dominica zetten we koers naar het zuiden voor een bezoek aan het eiland Saint Lucia. Naast ook hier weer prachtige natuur, de heerlijke zandstranden en de Britse en Franse invloeden vinden we op dit eiland ook het nodige terug van de oorspronkelijke bewoners. Op Saint Lucia zijn sporen teruggevonden van de Arowakken en de Cariben die hier woonden voordat de Europeanen verschenen.

Vanaf Saint Lucia varen we oostwaarts naar Barbados. In Bridgetown, de hoofdstad van Barbados, vinden we prachtige koloniale gebouwen uit de Britse periode. Ook de tropische tuinen aan de oostkant van het eiland zijn een bezoek waard.

Na Barbados zeilen we weer terug naar Martinique.

Dag 14, Maandag
Na het ontschepen is er nog wat tijd om te rond te de dwalen in Fort-de-France. Na de lunch vertrekken we naar het vliegveld voor de terugvlucht naar Nederland. Met de tussenstop in Parijs komt u dan de volgende ochtend aan.

Wilt u de reis nog een paar dagen verlengen of een extra excursie boeken? Vraag dan naar de mogelijkheden

Reisinformatie

Datum: Medio februari 2024
Prijs: 2-persoonskamer/hut € 6.995,- p.p.
1-persoonskamer/hut € 8.745,- p.p.
Inclusief: In de reissom zijn alle kosten voor vliegticket, hotels, verblijf aan boord van de Stad Amsterdam, havengelden, alle maaltijden als ontbijt, lunch en diner, toegangen, gidsen en excursies inbegrepen.
Exclusief: Reis en/of annuleringverzekering
Reisleider: Mogelijk Prof. Dr. Gert Oostindie (afhankelijk van definitieve data)
Vluchten: Vanaf luchthaven Schiphol

    Inschrijven


    Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.