Reis door het Caraïbisch gebied –  medio 2023

Cruise met de Stad Amsterdam door het Caraïbisch gebied

In 2019 organiseerde Historizon voor het eerst met de clipper Stad Amsterdam een historische cruise door het Caraïbisch gebied. Dit kon de daaropvolgende jaren niet plaatsvinden maar nu de omstandigheden weer verbeteren plannen we voor de winter van 2022 weer een nieuwe tocht in. Het is een unieke ervaring om met zo een prachtig zeilschip door het Caraïbisch gebied te zeilen en verschillende eilanden te bezoeken.

De tocht
De reis begint dit keer op Sint Maarten. Na enkele dagen scheept u in op de Stad Amsterdam voor een tiendaagse cruise. Tijdens deze tocht maken we een bijzondere tocht door de Britse Maagdeneilanden. Op elk eiland organiseren we excursies en bezoeken unieke plekken die de geschiedenis van elk eiland vertellen. Waar we ook komen, elk verhaal is weer anders en toch zijn er ook weer overeenkomsten.

Als u wilt is er natuurlijk ook de mogelijkheid om te zwemmen en te snorkelen.

Henk den Heijer
Met deze reis gaat Henk den Heijer (1950), emeritus hoogleraar zeegeschiedenis aan de Universiteit Leiden mee. Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis van de Atlantische handel en scheepvaart en schreef onder meer het standaardwerk Geschiedenis van de WIC. Onlangs verscheen van zijn hand: Nederlands slavernij-verleden, historische inzichten en het debat nu. Henk is een kenner van het gebied wat we gaan bevaren.

Het schip

Op het bovendek waant u zich op een historische klipper uit de negentiende eeuw. Het fraaie kaartenhuis, de drie enorme masten, de lijnen aan dek, het schitterend onderhouden teak houtwerk, de bemanning die de zeilen hijst en strijkt op de manier zoals dat in de negentiende eeuw ging: alles ademt de sfeer van de ruige, negentiende-eeuwse zeevaart. Tegelijkertijd heeft het passagierszeilschip Stad Amsterdam ook benedendeks de luxe van de eenentwintigste eeuw voor u in petto.

  • Exclusieve reis met een zeilschip langs verschillende Caraïbische eilanden

  • Informatief, subtropisch en ontspannen

  • Elk eiland is gekleurd door de koloniale invloeden van Spanje, Engeland, Frankrijk en Nederland

Reisprogramma:

Programma

Onderstaand programma is een indicatie. Weersinvloeden, COVID-19 of andere onvoorziene omstandigheden kunnen de volgorde van bezoeken wijzigen of ons dwingen een alternatief dagprogramma aan te bieden als iets niet mogelijk blijkt. 

Dag 1, reisdag
U reist vanaf Schiphol Amsterdam naar Sint Maarten. Hier verblijven we in een hotel in Philipsburg.

Dag 2, Sint Maarten
We starten de reis rustig aan op Sint Maarten om te kunnen acclimatiseren. We organiseren een programma op Sint Maarten waarbij we met een bus een tocht maken over het Franse en Nederlandse deel van het eiland.

Dag 3, Sint Maarten
Deze dag organiseren we een bezoek aan het Sint maarten museum waar we worden rondgeleid en u een inleiding krijgt over de cultuur op Sint Maarten.

Dag 4 en 5, Saba
Met de ferry maken we een excursie naar Saba. Deze draagvleugelboot brengt ons in circa anderhalf uur naar dit kleine eiland. Op Saba bezoeken we het plaatsje The Bottem. We bezoeken ook de woning van kapitein Josiah Peterson dat is ingericht als museum en de nadruk legt op de relatie van Saba met de zee. We overnachten op Saba en reizen de volgende dag terug naar Sint Maarten

Het schip Stad Amsterdam ligt ’s middags gereed in de haven van Philipsburg. Na het inschepen maakt u kennis maken met de bemanning en het schip.

Dag 6 – 15
Cruise door de Britse Maagdeneilanden

Na een fantastische zeiltocht vanuit St. Maarten door de nacht van zo’n 24 uur gaan we voor anker bij Jost van Dyke. Met zo’n acht vierkante kilometer is het eiland Jost van Dyke één van de kleinste eilanden van de Britse Maagdeneilanden. Het eiland zou zijn naam te danken hebben aan de Nederlandse piraat Joost van Dyk. We landen op de witte stranden en bekijken de omgeving. ’s Avonds kunt u een bezoek brengen aan
de wereldberoemde Foxy’s Bar waar heerlijke huisgemaakte rum wordt geserveerd. Het schip blijft hier liggen voor de nacht.

De volgende morgen zetten we koers naar Norman Island waarbij de passage van Soper’s Hole zeker een hoogtepunt genoemd mag worden. De smalle doorgang blijft een spannende belevenis voor een schip als de Stad Amsterdam. Van Norman Island naar Cooper Island zal het een flink aantal uren zeilen zijn waarbij u kennis maakt met onder andere de techniek van het opkruisen. Het eiland is één uit een rij van kleine eilandjes en is grotendeels in particulier bezit.

We leggen aan bij Ter Tholen zoals Nederlandse kolonisten dit eiland noemden, naar het Zeeuwse Tholen. Later toen de Engelsen het in bezit namen, evolueerde de naam naar Tortola. In Road Town komen we veel van de historie van de eilandengroep tegen. Op dit eiland vinden we plantages en veel koloniaal erfgoed.

De volgende dag wordt een actieve zeildag waarbij we onder andere het Sir Francis Drake Channel passeren. Aan het einde van de middag komen we aan bij Spanish Town op Virgin Gorda waar we
voor anker gaan. Als eerste genieten we hier van een overheerlijk diner aan boord. In de avond bent u vrij een bezoek te brengen aan de kleine plaats ‘Spanish Town’ met leuke winkels en diverse gezellige horecagelegenheden.

Spanish Town is de belangrijkste plaats op dit eiland en verwijst naar de Spanjaarden die hier zaten. Een fort en restanten van vroegere bewoning zijn nog terug te vinden. De vondst van koper maakte dit eiland belangrijk. De oude kopermijnen zijn nog te vinden. Ook bezoeken we hier het natuurfenomeen ‘The Baths’, een vulkanisch gebied bestaande uit een doolhof van grotten die voor een groot deel onder water ligt. Glashelder water, wit zand, enorme krijtrotsen met daartussen verschillende zoutwaterbekkens waarin men kan baden.

We vervolgen de reis naar Anegada waar we begin van de avond zullen aankomen. Het schip gaat hier in heel ondiep water voor anker en omdat het een vlak eiland is kunt u van een bijzonder turkoois gekleurd water genieten wat normaal eigenlijk alleen dichtbij het witte strand te zien is. Deze avond wordt het diner aan boord geserveerd. De naam Anegada wat ‘het gezonken land’ betekent is ontstaan uit het feit dat het eiland haar bestaan niet aan een vulkaanuitbarsting dankt en een stuk vlakker is dan de omringende eilanden. Het hoogste punt ligt slechts 8,5 meter boven zee. Anegada kent zo’n 200 inwoners waarvan de meesten wonen in de grootste stad die het eiland kent: ‘The Settlement’. Overheerlijke verse kreeften, prachtige riffen om te snorkelen, vogels kijken bij de zoutvijvers en een ontmoeting met flamingo’s zijn een paar van de activiteiten die er op dit eiland te doen zijn.

Aan het einde van de middag laten we het eiland Anegada achter ons en maken ons op voor de allerlaatste lange zeiltocht van deze luxe cruise. Zo’n twintig uren zal het duren om het onbewoonde en oh zo mooie eilandje Tintamarre te bereiken. Hier kunt u naar hartenlust zwemmen en op het strand vertoeven. Later op de middag zal hier een overheerlijk captain’s dinner geserveerd gaan worden.

De volgende ochtend is het slechts een klein stukje varen naar Philipsburg waar wij na het ontbijt afscheid moeten nemen van de Stad Amsterdam.

Dag 15, donderdag 17 februari 2022
Na het ontschepen is er nog wat tijd om te winkelen in Philipsburg waarna we na de lunch naar het vliegveld vertrekken voor de terugvlucht naar Nederland.

Wilt u de reis nog een paar dagen verlengen of een extra excursie boeken? Vraag dan naar de mogelijkheden

Reisinformatie

Datum: Medio 2023
Prijs: 2-persoonskamer/hut € 6.950,- p.p.

Toeslag voor een 1-persoonshut is € 2.175,- (dit komt omdat er geen aparte 1-persoonshutten zijn. U gebruikt dan een hut voor u zelf. Door het geringe aantal hutten kunnen we dit niet verdelen over de rest van de reissom. Het is waarschijnlijk mogelijk om een hut te delen, vraag hiervoor naar de mogelijkheden. )

Inclusief: In de reissom zijn alle kosten voor vliegticket, hotels, verblijf aan boord van de Stad Amsterdam, havengelden, alle maaltijden als ontbijt, lunch en diner, toegangen, gidsen en excursies inbegrepen.
Exclusief: Eventuele verzekeringen en souvenirs
Exclusief: Eventuele verzekeringen en souvenirs
Extra: Voor deze reis zijn extra voorwaarden met betrekking tot corona van toepassing naast onze normale voorzorgsmaatregelen. Voor deze reis dient u volledig gevaccineerd te zijn tegen COVID-19 met een door de Nederlandse overheid goedgekeurd vaccin.
Aanvullend dient u voor vertrek een PCR test te doen om er zeker van te zijn dat u vrij van het virus vertrekt.

    Inschrijven

    Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.