Project omschrijving

Reis door het Caraïbisch gebied –  februari 2022

Cruise met de Stad Amsterdam door het Caraïbisch gebied

In 2019 organiseerde Historizon voor het eerst met de clipper Stad Amsterdam een historische cruise door het Caraïbisch gebied. Dit kon de daaropvolgende jaren niet plaatsvinden maar nu de omstandigheden weer verbeteren plannen we voor de winter van 2022 weer een nieuwe tocht in. Het is een unieke ervaring om met zo een prachtig zeilschip door het Caraïbisch gebied te zeilen en verschillende eilanden te bezoeken.

De tocht

De reis begint dit keer op Sint Maarten. Na enkele dagen scheept u in op de Stad Amsterdam voor een tiendaagse cruise. Tijdens deze tocht bezoeken we Dominica, Iles the Saintes, Montserrat, Nevis, St. Kitts, St. Barths en de vaartocht eindigt op Martinique. Op elk eiland organiseren we excursies en bezoeken unieke plekken die de geschiedenis van elk eiland vertellen. Waar we ook komen, elk verhaal is weer anders en toch zijn er ook weer overeenkomsten. Elk eiland is gekleurd door de koloniale invloeden van Spanje, Engeland, Frankrijk en Nederland.

Het is niet alleen die enorme verscheidenheid aan culturen die deze reis uniek maakt. Elk eiland heeft ook weer een uniek klimaat en natuur. Als u wilt is er natuurlijk ook de mogelijkheid om te zwemmen en te snorkelen.

Het schip

Op het bovendek waant u zich op een historische klipper uit de negentiende eeuw. Het fraaie kaartenhuis, de drie enorme masten, de lijnen aan dek, het schitterend onderhouden teak houtwerk, de bemanning die de zeilen hijst en strijkt op de manier zoals dat in de negentiende eeuw ging: alles ademt de sfeer van de ruige, negentiende-eeuwse zeevaart. Tegelijkertijd heeft het passagierszeilschip Stad Amsterdam ook benedendeks de luxe van de eenentwintigste eeuw voor u in petto.

  • Exclusieve reis met een zeilschip langs verschillende Caraïbische eilanden

  • Informatief, subtropisch en ontspannen

  • Elk eiland is gekleurd door de koloniale invloeden van Spanje, Engeland, Frankrijk en Nederland

Reisprogramma:

Programma

Onderstaand programma is een indicatie. Weersinvloeden, COVID-19 of andere onvoorziene omstandigheden kunnen de volgorde van bezoeken wijzigen of ons dwingen een alternatief dagprogramma aan te bieden als iets niet mogelijk blijkt. In deze variant gaan we er van uit dat we in Sint Maarten beginnen en Martinique eindigen. Op dit moment is het reisadvies voor Martinique oranje. Mocht dit ook zo zijn ten tijde van de reis dan passen we het vaarschema aan en eindigen ook weer in Sint Maarten.

Dag 1, zaterdag 5 februari 2022, reisdag
U reist vanaf Schiphol Amsterdam naar Sint Maarten. Hier verblijven we in een hotel in Philipsburg.

Dag 2, zondag 6 februari, Sint Maarten
We starten de reis rustig aan op Sint Maarten om te kunnen acclimatiseren.

Dag 3, Maandag 7 februari, Saba
Met de ferry maken we een excursie naar Saba. Deze draagvleugelboot brengt ons in circa anderhalf uur naar dit kleine eiland en tegen de avond weer terug. Op Saba bezoeken we het plaatsje The Bottem. We bezoeken ook de woning van kapitein Josiah Peterson dat is ingericht als museum en de nadruk legt op de relatie van Saba met de zee. We overnachten op Saba.

Dag 4, Dinsdag 8 februari, inchepen op Sint Maarten
We organiseren deze dag een programma op Sint Maarten waarbij we met een bus een tocht maken over het Franse en Nederlandse deel van het eiland. Het schip Stad Amsterdam ligt ’s middags gereed in de haven van Philipsburg. Na het inschepen maakt u kennis maken met de bemanning en het schip. Daarna zetten we zeil voor de overtocht naar St Barth.

Dag 5, woensdag 9 februari, Saint Barths of Saint-Barthélemy
Het eiland Saint Barths kent een bewogen geschiedenis waarin kolonisten uit Normandië en Zweden een belangrijke rol speelden. We bezoeken dit eiland dat tegenwoordig een geliefde plaats is voor de rijken van de aarde.

Dag 6, donderdag 10 februari, Saint Kitts
Vanaf de hoofdstad Basseterre organiseren we een eilandtour over Saint Kitts. Dit eiland was een tijdlang opgedeeld in een Frans deel en een Brits deel en de hele Caraïbische geschiedenis is hier zichtbaar. Zo bezoeken we Romney Manor, de voormalige suikerplantage Wingfeld Estate, waar nu prachtige tuinen te vinden zijn. Andere plekken die we tegen komen zijn ‘Half Way Tree Village’, Brimstone Hill Fortress en Bloody Point.

Dag 7, vrijdag 11 februari, Nevis
Binnen zichtafstand ligt alweer het volgende Vulkaaneiland; Nevis. Het zuidelijke eiland van het land Saint Kitts en Nevis. Op Nevis bezoeken we onder andere in de hoofdplaats Charlestown het historisch museum. Niet alleen gaat het hier over de geschiedenis van dit eiland. Het is ook de geboorteplaats van Alexander Hamilton, één van de Founding Fathers van de Verenigde Staten.

Dag 8, zaterdag 12 februari, Dominica
Dominica is een onafhankelijk eiland en is lange tijd Brits geweest. De steile heuvels bemoeilijkten de houtkap en zo is er een belangrijk deel van het tropisch regenwoud op dit eiland bewaard gebleven. Een bezoek aan het Nationaal park Morne Trois Pitons laat de biodiversiteit van het eiland zien en prachtige watervallen.

Dag 9, zondag 13 februari, varen
Uiteraard nemen we ook de tijd om te genieten van het varen met het unieke schip de Stad Amsterdam. Dat gebeurd iedere dag als we van eiland naar eiland varen en soms nemen we hier wat extra de tijd voor.

Dag 10, maandag 14 februari, Montserrat
Montserrat is weer een eiland dat een Brits overzees territorium is. Een groot deel van het eiland is niet toegankelijk door een vulkaanuitbarsting in 1995 waardoor ook de hoofdstad Plymouth moest worden opgegeven. We gaan hier één en ander van zien.

Dag 11, dinsdag 15 februari, eilandengroep Iles the Saintes bij Guadeloupe
Verder zuidwaarts zeilend komen we bij de eilandengroep Iles the Saintes dat bij Guadeloupe hoort. De eilanden, baaien en zandstranden maken dit een bijzonder gebied om te varen. Op het grootste eiland Terre-de-Haut bezoeken we onder andere het Fort de Napoleon.

Dag 12, woensdag 16 februari, Dominica
Dominica is een onafhankelijk eiland en is lange tijd Brits geweest. De steile heuvels bemoeilijkten de houtkap en zo is er een belangrijk deel van het tropisch regenwoud op dit eiland bewaard gebleven. Een bezoek aan het Nationaal park Morne Trois Pitons laat de biodiversiteit van het eiland zien en prachtige watervallen.

Dag 13, donderdag 17 februari, Martinique
De verwachting is dat we ’s morgens aankomen in Fort-de-France op Martinique. We ontschepen hier en betrekken dan een hotel op dit Franse eiland.
’s Middags organiseren we nog een programma over Joséphine de Beauharnais, de echtgenote van Napoleon Bonaparte die op Martinique geboren is.

Dag 14, Vrijdag 18 februari, Martinique
Deze dag nemen we de tijd om het bergachtige vulkaaneiland Martinique nog wat verder te verkennen. De Franse invloeden gaan ver terug. Tijdens het programma komt u meer te weten over de geschiedenis van Martinique en bezoeken we de belangrijkste bezienswaardigheden.
In het dorpje Le Carbet vinden we nog herinneringen aan de kunstschilder Paul Gauguin die zes maanden op Martinique in het jaar 1887 werkte.

’s Avonds vliegen we met de nachtvlucht terug naar Europa. Na een overstap op Parijs komt u dan de volgende ochtend op Schiphol aan.

Reisinformatie

Datum: 5 t/m 18 februari 2022
Prijs: 2-persoonskamer/hut € 6.950,- p.p.

Toeslag voor een 1-persoonshut is € 3.750,- (dit komt omdat er geen aparte 1-persoonshutten zijn. U gebruikt dan een hut voor u zelf. Door het geringe aantal hutten kunnen we dit niet verdelen over de rest van de reissom. Misschien kunt u een hut delen, vraag hiervoor naar de mogelijkheden. )

Inclusief: In de reissom zijn alle kosten voor vliegticket, hotels, verblijf aan boord van de Stad Amsterdam, havengelden, alle maaltijden als ontbijt, lunch en diner, toegangen, gidsen en excursies inbegrepen.
Exclusief: Eventuele verzekeringen en souvenirs
Exclusief: Eventuele verzekeringen en souvenirs
Extra: Voor deze reis zijn extra voorwaarden met betrekking tot corona van toepassing naast onze normale voorzorgsmaatregelen. Voor deze reis dient u volledig gevaccineerd te zijn tegen COVID-19 met een door de Nederlandse overheid goedgekeurd vaccin.

    Inschrijven

    Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.