Reis naar Danzig (Gdańsk) met Anja Fricke

Tijdens deze reis ontdekken we het Oost-Pruisische Mazurengebeid. We bezoeken de belangrijkste plaatsen waar het prachtige natuurgebied Mazurië strijdtoneel werd tussen de Oost-Pruissen en Polen. Het is een grensgebied tussen verschillende culturen en gebieden. Dit zuidelijke Oost-Pruissen hoorde niet bij Polen ondanks de meerderheid daar Pools sprak. Het protestantisme zorgde er voor dat het bij Pruissen hoorde.

Na de Tweede Wereldoorlog is het in vergetelheid geraakt. Maar in de literatuur in het latere verdeelde Duitsland werd dit gebied niet vergeten. Siegfried Lenz heeft er in 1978 de prachtig roman ‘Heimatmuseum’ over geschreven. Ook in de literatuur van de jaren 50 in de DDR is de natuur van Mazurië als vast onderdeel in romans verwerkt.

We maken deze reis per rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Gdańsk (Danzig) in het huidige Polen. Gdańsk is dan de uitvalsbasis waarvandaan we excursies organiseren naar Szymbark in het woiwodschap Pommeren. Ook bezoeken we Malborg met het Slot Mariënburg, hoofdkwartier van de ridderstaat van de Duitse Orde.

Het centrum van Gdańsk is zelf ook bezoekwaardig. Een aantal bijzondere gebouwen in deze Hanzestad aan de Wisla zijn na de beschadigingen van 1945 gerestaureerd. Tijdens een tocht naar het oosten verblijven we een aantal dagen in Olsztyn. Hiervandaan bezoeken we het Tannenbergmonument voor de Slag bij Tannenberg van 1914. Ook bezoeken we Wolfsschanze, het Duitse hoofdkwartier waar op 20 juli 1944 door kolonel Claus von Stauffenberg een aanslag op Hitler werd gepleegd.

Programma

Dit programma is nog onder voorbehoud. Het kan op onderdelen nog worden aangepast.

Dag 1, maandag 16 september

In de ochtend vliegen we vanaf Schiphol naar Gdansk, waar we rond het middaguur hopen te arriveren. Na de lunch is dan ook volop gelegenheid voor onze eerste kennismaking met de voormalige Hanzestad en haar rijke geschiedenis.

We verblijven de komende 4 nachten in een hotel in Gdansk.

Dag 2, dinsdag 17 september

Vandaag staat de indrukwekkende, recente geschiedenis van Gdansk (Danzig) centraal. We maken een Solidarity-tour, die ons meer inzicht zal geven in de Solidariteitsbeweging in Polen. De rondleiding gaat naar de plek die voor de Polen vooral de bakermat is van Solidariteit: de scheepswerf met de ‘Lenin Gate’, en het ‘Three Crosses Monument’ ter nagedachtenis aan de scheepswerfarbeiders, die er tijdens de protesten in december 1970 werden gedood. Ook bezoeken we het Centrum voor Europese Solidariteit.

Indien mogelijk brengen we later op de dag nog een bezoek aan het Museum of the Second World War.

Dag 3, woensdag 18 september

Met de bus rijden we vanuit Gdansk naar het dorp Szymbark, het vroegere Schönberg, dat ligt in het nationale park dat ook wel Kasjoebish Zwitserland  wordt genoemd.

Tot 1945 was Schönberg vooral bekend vanwege de burcht, die in de 14e eeuw door de Duitse Orde werd gebouwd. In 1945 ging de burcht in vlammen op en er resten nog slechts ruïnes. Maar er is nog meer te bezoeken in dit pittoreske dorp, zoals het Upside Down House, de houten kerk van St. Adelbert en het Siberische huis.

In de middag rijden we weer terug naar ons hotel in Gdansk.

Dag 4, donderdag 19 september

Gelukkig zijn niet alle burchten van de Duitse Orde tot ruïnes verworden: we gaan naar kasteel Malborg/ Mariënborg en nemen uitgebreid de tijd voor een bezoek aan dit indrukwekkende gebouw, dat bekend staat als het grootste middeleeuwse kasteel van Europa.

In de middag maken we nog een wandeling door de binnenstad van het vroegere Mariënborg. In de avond keren we weer terug naar Gdansk voor de laatste overnachting aldaar.

Dag 5, vrijdag 20 september

De koffers zijn weer ingepakt en we gaan op weg naar onze volgende bestemming in Mazurië: Olsztyn (Allenstein).  Dat doen we uiteraard langs een bijzondere route.

Na ons vertrek uit Gdansk bezoeken we eerst het voormalige concentratiekamp Stutthof. Vervolgens rijden we naar Elbląg. Het polderlandschap waar we doorheen rijden wordt ook wel ‘Klein Holland in Polen’ genoemd. Het waren de uit Nederland gevluchte mennonieten die hier het land drooglegden in ruil voor vrijheid van godsdienst.

We brengen een kort bezoek aan Elbląg , eveneens een Hanzestad, en rijden dan naar Olsztyn waar we de komende 3 nachten verblijven.

Dag 6 zaterdag 21 september

Vanuit Olsztyn gaan we met een gids naar de Wolfsschanze, Hitler’s hoofdkwartier in Gierłoż.

In de jaren 1940-1942 werden op dat terrein 80 gebouwen neergezet, waarvan 50 bunkers. In feite werd een verborgen stadje gebouwd, waar ongeveer tweeduizend mensen verbleven. Toen de Duitsers in 1945 het hoofdkwartier moesten verlaten hebben zij de meeste gebouwen opgeblazen, zodat er alleen nog ruïnes over zijn.  Onze gids zal ons naar de interessante plekken van het terrein brengen en daarna rijden we door naar Mamerki, waar het hoofdkwartier van de Duitse Landmacht gevestigd was. We bezoeken er het Bunker Museum dat geheel aan het Oostfront gewijd is.

Overnachting in Olsztyn.

Dag 7 zondag 22 september

We maken een rustige zondagochtendwandeling door de oude binnenstad van Olsztyn en zullen zien dat de geschiedenis van de stad ook gerelateerd is aan de beroemde Poolse astronoom Nicolaus Copernicus.

Na de lunch rijden we naar Olsztynek (Hohenstein). Bij de stad lag van 1924 tot 1945 het Duitse Tannenberg monument voor de Slag bij Tannenberg van 1914, waar het leger van het Duitse keizerrijk het leger van keizerrijk Rusland versloeg.  In 1945 werd dit monument opgeblazen, dus er rest nog slechts een kleine stapel stenen. Wij gaan echter ook naar Grunwald waar de Polen hun eigen Slag bij de Tannenberg uit 1410 met een monument herdenken, omdat het Pools-Litouwse leger hier het leger van de Duitse Orde versloeg. Sinds de 18e eeuw werd in de Poolse nationale geschiedenis deze veldslag – in Polen : Slag van Grunwald – voorgesteld als een krachtmeting tussen het Duitse en Poolse volk, waarbij het Poolse volk zegevierde.

Overnachting in Olsztyn.

Dag 8 maandag 23 september

Onze laatste dag alweer in Mazurië. Vanuit Olsztyn rijden we terug naar de luchthaven bij Gdansk. Indien mogelijk bezoeken we nog een interessante locatie op onze route. Aan het eind van de middag nemen we dan de terugvlucht naar Amsterdam.

Reisinformatie:

Datum: 16 t/m 23 september 2024
Prijs: 2-pers.kamer € 1.995,- p.p.
1-pers.kamer € 2.195,- p.p.
Inclusief: In de reissom zijn alle kosten voor de vliegreis, vervoer te plaatse, overnachtingen, alle maaltijden, toegangen en gidsen inbegrepen.
Gids: mw. Anja Fricke
Vertrek: We vliegen vanaf Schiphol

 

    Inschrijven


    Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.