Reis naar Danzig (Gdańsk) en Olsztyn met Anja Fricke

Tijdens deze reis ontdekken we het Oost-Pruisische Mazurengebeid. We bezoeken de belangrijkste plaatsen waar het prachtige natuurgebied Mazurië strijdtoneel werd tussen de Oost-Pruisen en Polen. Het is een grensgebied tussen verschillende culturen en gebieden. Dit zuidelijke Oost-Pruisen hoorde niet bij Polen ondanks de meerderheid daar Pools sprak. Het protestantisme zorgde er voor dat het bij Pruisen hoorde.

Na de Tweede Wereldoorlog is het in vergetelheid geraakt. Maar in de literatuur in het latere verdeelde Duitsland werd dit gebied niet vergeten. Siegfried Lenz heeft er in 1978 de prachtig roman ‘Heimatmuseum’ over geschreven. Ook in de literatuur van de jaren 50 in de DDR is de natuur van Mazurië als vast onderdeel in romans verwerkt.

We maken deze reis per rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Gdańsk (Danzig) in het huidige Polen. Gdańsk is dan de uitvalsbasis waarvandaan we excursies organiseren naar onder meer Malbork met het Slot Mariënburg, hoofdkwartier van de ridderstaat van de Duitse Orde. Ook bezoeken we concentratiekamp Stutthoff en Westerplatte, het schiereiland in Gdańsk in het estuarium van de Martwa Wisła.

Het centrum van Gdańsk is zelf ook bezoekwaardig. Een aantal bijzondere gebouwen in deze Hanzestad aan de Wisla zijn na de beschadigingen van 1945 gerestaureerd. Tijdens een tocht naar het oosten verblijven we een aantal dagen in Olsztyn. Hiervandaan bezoeken we onder meer het Tannenbergmonument voor de Slag bij Tannenberg van 1914. Ook bezoeken we Wolfsschanze, het Duitse hoofdkwartier waar op 20 juli 1944 door kolonel Claus von Stauffenberg een aanslag op Hitler werd gepleegd. In Olsztyn zelf bezoeken we het Mazurië Museum, dat grotendeels is gewijd aan de wiskundige Copernicus.

Onderstaande slideshow geeft een impressie van de bezienswaardigheden tijdens de reis (foto’s: Arjan Segers)

Programma:

Dag 1, maandag 16 september: Gdansk

In de ochtend vliegen we vanaf Schiphol naar Gdansk, waar we rond het middaguur hopen te arriveren. Na de lunch is er tijdens een stadwandeling dan ook volop gelegenheid voor onze eerste kennismaking met de voormalige Hanzestad en haar rijke geschiedenis.

We overnachten in Gdansk.

Dag 2, dinsdag 17 september: Solidarinosc

Vandaag staat de indrukwekkende, recente geschiedenis van Gdansk (Danzig) centraal. We maken een Solidarity-tour, die ons meer inzicht zal geven in de solidariteitsbeweging Solidaninosc in Polen. De rondleiding gaat naar de plek die voor de Polen vooral de bakermat is van Solidariteit: de scheepswerf met de ‘Lenin Gate’, en het ‘Three Crosses Monument’ ter nagedachtenis aan de scheepswerfarbeiders, die er tijdens de protesten in december 1970 werden gedood. Ook bezoeken we het Centrum voor Europese Solidariteit.

We overnachten in Gdansk.

Dag 3, woensdag 18 september: WO II met Stutthoff en Westerplatte

Na ons vertrek uit Gdansk bezoeken we eerst het voormalige concentratiekamp Stutthof en Westerplatte.

Stutthof was een concentratiekamp, waarvan de resten sinds de aanpassingen van de Poolse landgrenzen na de Tweede Wereldoorlog in Polen liggen. Het gevangenkamp Stutthof werd aanvankelijk opgericht om dissidente Polen te elimineren. Later in de oorlog veranderde de rol van Stutthof en werd het een integraal onderdeel van de planmatige uitroeiing van de Europese Joden. Voordat het Sovjetleger Stutthof kon bevrijden, werden de overlevende gevangenen op gruwelijke dodenmarsen gestuurd.

Westerplatte is een schiereiland in Gdańsk in het estuarium van de Martwa Wisła (een van de zijtakken van de Wisła). Van 1926 tot 1939 was hier een Pools militair depot gelegen in de haven van de Vrije Stad Danzig.  Na een lange periode van nationaalpolitieke agitatie begon op 1 september 1939 om 4:45 ‘s ochtends de Duitse invasie van Danzig. Vervolgens kwamen Polen en Duitsland in oorlog en trok Duitsland Pools grondgebied binnen. De beschieting van Westerplatte door het slagschip Schleswig-Holstein kan worden gezien als het startsein van de Tweede Wereldoorlog. De Slag om Westerplatte werd uiteindelijk op 7 september 1939 beslecht door de overmacht van nazi-Duitsland.

In de middag rijden we weer terug naar ons hotel in Gdansk.

Dag 4, donderdag 19 september: Kasteel Malbork en Klein Holland

Gelukkig zijn niet alle burchten van de Duitse Orde tot ruïnes verworden: we gaan naar kasteel Malbork/Mariënburg. We krijgen een rondleiding door dit indrukwekkende gebouw, dat bekend staat als het grootste middeleeuwse kasteel van Europa.

Vervolgens rijden we naar Elbląg. Het polderlandschap waar we doorheen rijden wordt ook wel ‘Klein Holland in Polen’ genoemd. Het waren de uit Nederland gevluchte mennonieten die hier het land drooglegden in ruil voor vrijheid van godsdienst.

We overnachten in Elblag.

Dag 5, vrijdag 20 september: Tannenberg en Grunwald

De koffers zijn weer ingepakt en we gaan op weg naar onze volgende bestemming in Mazurië: Olsztyn (Allenstein).  Dat doen we uiteraard langs een bijzondere route.

We rijden naar Olsztynek (Hohenstein). Bij de stad lag van 1924 tot 1945 het Duitse Tannenberg monument voor de Slag bij Tannenberg van 1914, waar het leger van het Duitse keizerrijk het leger van keizerrijk Rusland versloeg.  In 1945 werd dit monument opgeblazen, dus er rest nog slechts een kleine stapel stenen. Wij gaan echter ook naar Grunwald waar de Polen hun eigen Slag bij de Tannenberg uit 1410 met een monument herdenken, omdat het Pools-Litouwse leger hier het leger van de Duitse Orde versloeg. Sinds de 18e eeuw werd in de Poolse nationale geschiedenis deze veldslag – in Polen : Slag van Grunwald – voorgesteld als een krachtmeting tussen het Duitse en Poolse volk, waarbij het Poolse volk zegevierde.

We overnachten in Olsztyn.

Dag 6 zaterdag 21 september: Wolfsschanze en Mamerki bunkers

Vanuit Olsztyn gaan we met een gids naar de Wolfsschanze, Hitler’s hoofdkwartier in Gierłoż.

In de jaren 1940-1942 werden op dat terrein 80 gebouwen neergezet, waarvan 50 bunkers. In feite werd een verborgen stadje gebouwd, waar ongeveer tweeduizend mensen verbleven. Toen de Duitsers in 1945 het hoofdkwartier moesten verlaten hebben zij de meeste gebouwen opgeblazen, zodat er alleen nog ruïnes over zijn.  Onze gids zal ons naar de interessante plekken van het terrein brengen en daarna rijden we door naar Mamerki, waar het hoofdkwartier van de Duitse Landmacht gevestigd was. We bezoeken er het Bunker Museum dat geheel aan het Oostfront gewijd is.

We overnachten in Olsztyn.

Dag 7 zondag 22 september: Copernicus in Olsztyn

In Olsztyn bezoeken we het Muzeum Mazurië. Dit museum werd opgericht in 1945 en is gevestigd in een 14de-eeuws gotisch kasteel, gebouwd voor de beheerder van de landgoederen van het Warmia Chapter. In de jaren 1516-1521 werd deze functie hier vervuld door Nicolaus Copernicus. Tot op de dag van vandaag hangt er aan de muur van de galerij een uniek aandenken aan zijn verblijf: een handgemaakte experimentele astronomische tafel, terwijl in de collecties van de bibliotheek de medische incunabelen staan ​​die hij gebruikte.

Na de lunch rijden we via een interessante route terug naar Gdansk.

We overnachten weer in Gdansk.

Dag 8 maandag 23 september: terugreis

Onze laatste dag alweer in Mazurië. We rijden terug naar de luchthaven bij Gdansk. In de middag nemen we dan de terugvlucht naar Amsterdam.

Reisinformatie:

Datum: 16 t/m 23 september 2024
Prijs: 2-pers.kamer € 1.995,- p.p.
1-pers.kamer € 2.195,- p.p.
Inclusief: In de reissom zijn alle kosten voor de vliegreis, vervoer te plaatse, overnachtingen, alle maaltijden, toegangen en gidsen inbegrepen.
Gids: mw. Anja Fricke
Vertrek: We vliegen vanaf Schiphol

    Inschrijven


    Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.