Project Description

Reis met Bernier Cornielje door de Balkanlanden Kroatië, Servië en Bosnië-Herzegovina

De Balkan is de streek waar culturen elkaar ontmoeten. Met de grote volksverhuizingen kwamen Slavische en Germaanse volken elkaar hier tegen. In de vroege middeleeuwen lag hier de grens tussen Rooms-Katholiek en Oosters-Orthodox christendom. Met de expansie van het Ottomaanse rijk kwam hier de grens te liggen tussen moslims en christenen. Al die invloeden hebben hun sporen nagelaten. Niet alleen in steen maar ook in cultuur en tradities.

Tijdens deze reis door Kroatië, Servië en Bosnië-Herzegovina nemen Bernier Cornielje en Marieke Wittenhorst u mee door deze werveling van culturen.

Reisprogramma:

Dag 1, Vliegen op Zagreb

We reizen met KLM van Amsterdam naar Zagreb en nemen voor de eerste nacht een hotel in deze buurt.

Dag 2, Jasenovac

We reizen in de richting van Servië en maken een stop bij het voormalige concentratiekamp Jasenovac. Een berucht kamp tijdens de Tweede Wereldoorlog waar veel Serviërs gevangen zaten en de dood vonden. In de loop van de dag reizen we door naar Belgrado.

Dag 3 en 4, Belgrado

Vijf keer werd Belgrado gedurende de twintigste eeuw gebombardeerd. De laatste keer door de NAVO bommenwerpers in 1999. De meest tastbare herinnering hier aan vinden we in de ruïnes van het radiostation en in het luchtvaartmuseum. We bezoeken relevante plekken van deze gebeurtenissen maar zien ook andere culturele plekken van deze ‘Witte Stad’ aan de Donau.

Dag 5, Servië

We reizen deze dag vanuit het Donaudal naar de Dinarische Alpen. Onderweg maken we een stop in Valjevo. Vlakbij deze stad in Petnica bevindt zich een belangrijke archeologische vindplaats die we zullen bezoeken. In de loop van de dag komen we aan in Višegrad. We betrekken een hotel in de buurt van de beroemde brug. Ook deze plek is symbolisch voor wreedheden tijdens de Balkanoorlog.

Dag 6, Drina

Er is natuurlijk ook een andere kant van de Balkan en die gaan we prachtig zien bij Višegrad. In ‘De brug over de Drina’ beschrijft nobelprijswinnaar Ivo Andrić de geschiedenis van zijn land. Ook varen we over de Drina, een prachtig natuurgebied op de grens van Servië en Bosnië. We eindigen deze dag in de buurt van Srebrenica.

Dag 7, Srebrenica

Voor de wereld is de naam Srebrenica onlosmakelijk verbonden aan het drama in 1995. We zullen hier ook bij stil staan. We brengen een bezoek aan het museum en krijgen een rondleiding door een lokale gids die het van dichtbij meemaakte. Met de bus verkennen we de grenzen van de enclave.

Dag 8 t/m 10 Sarajevo

We reizen vanuit Srebrenica naar Sarajevo en zullen daar een paar dagen verblijven. In Sarajevo bezoeken we het museum dat de Oostenrijks-Hongaarse periode van 1878 – 1918 tentoon stelt. Dit is gelegen op de hoek waar in 1914 Gavrilo Princip dat fatale schot op de Oostenrijkse kroonprins Frans Ferdinand loste. Sarajevo is ook de stad waar oost en west elkaar ontmoeten met de Gazi-Husrev-Begmoskee en de Heilig Hart-Kathedraal. We staan stil bij de recentere geschiedenis van de stad met een tocht over het beleg van Sarejevo. Daarbij bezoeken we de tunnel die door het Bosnische leger in 1993 tijdens de belegering van de stad werd gegraven om de stad in en uit te kunnen.

Dag 11, Mostar

We maken vanuit Sarajevo een excursie naar Mostar waar in de Ottomaanse tijd ‘Mostari’ (bewakers) een houten brug over de Neretva bewaakten. De brug is er nog steeds, al eeuwen in steen en een iconisch beeld.

Dag 12, Banja Luka

We vertrekken uit Sarajevo en bezoeken Banja Luka waar we de Christus Verlosserkathedraal gaan zien die een bijzondere Neobyzantijnse bouwstijl heeft en een bezoek brengen aan het museum.

Dag 13, Zagreb

’s Middags hebben we een terugvlucht naar Nederland.

Reisinformatie

Datum: 26 april – 8 mei 2019
Prijs: € 2.499,- p.p. op basis van een tweepersoonskamer
€ 2.799,- p.p. op basis van een eenpersoonskamer
Inclusief: In de reissom zijn alle kosten voor vervoer, overnachtingen, alle maaltijden, toegangen, gidsen inbegrepen.
Gids: Dhr. Bernier Cornielje
Vertrek: Schiphol Airport

Inschrijven

Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.