Filosofie van de tuinkunst in Frankrijk

Met Barbara Moerman organiseren we een reis naar Frankrijk langs bijzondere tuinen. Met Barbara bespreken we onderweg de filosofie achter de tuinen maar natuurlijk nemen we ook de tijd om door de tuinen te dwalen.

Tijdens deze bijzondere reis bezoeken we onder andere de tuinen van Versailles, Villandry, Monet in Giverny en de Promenade Plantée in Parijs.

Reisprogramma:

Dag 1

Vanaf Utrecht rijden we met een touringcar naar Breuil-le-sec, een dorpje ongeveer 80 kilometer ten noorden van Parijs. Hier beginnen we deze reis met een bezoek aan de Potager des Etournelles.

Ferme des Etournelles
De oude boomgaard, schapenweiden en moestuin werden in 1850 door de Franse landschapsarchitect Louis Sulpice Varé (1803 – 1883) getransformeerd tot een charmant park. In de ommuurde moestuin worden lokale bloemen, groenen en fruit geteeld.

Louis Sulpice Varé kreeg tijdens Napoleon III de opdracht tot herinrichting van het Bois de Boulogne in Parijs dat nu een enorm stadspark is.

We overnachten in een hotel in de buurt van Beauvais.

Dag 2

Deze dag staan er drie tuinen op het programma in het stroomgebied van de Seine. We beginnen met de Jardin Plume in Auzouville-sur-Ry. Een particuliere tuin met prachtige beplanting.

Vervolgens steken we de Seine over en bezoeken bij Chateau Champ de Bataille de ‘Jardin Remarquable’.

Chateau Champ de Bataille
Op de plek waar in 935 een vete tussen twee families werd uitgevochten is in de 17e eeuw het indrukwekkende Chateau Champ de Bataille verrezen.

Fonteinen, bassins en watervallen, groot kanaal, bosjes en een vlechtwerk van bukshout, creëren een schitterend geheel in een klassieke stijl, geïnspireerd door de Oudheid, waaraan een vleugje moderniteit aan toegevoegd is.

De laatste tuin van deze dag is ook weer een bijzonder exemplaar. We bezoeken de tuin van Monet in Giverny aan de Seine.

Aan het einde van de dag betrekken we een hotel ten zuiden van Parijs dat voor de komende dagen onze uitvalsbasis zal zijn.

Dag 3

Prieuré Notre Dame d’Orsan in Maisonnais
De verschillende tuinen, geïnspireerd door de Middeleeuwen, zijn een eerbetoon aan de tuinkunst via moestuinen, boomgaarden, een kruidentuin, een doolhof van fruitbomen en een rozentuin.

Chateau de Villandry
Het renaissancestijl kasteel van Villandry is vooral bekend vanwege de uitgestrekte tuinen uit de 16e eeuw. De verschillende terrassen verdelen de tuinen in een watertuin een siertuin en een moestuin.

Dag 4, Versailles

Deze dag nemen we uitgebreid de tijd voor de tuinen van Versailles. Het hoogtepunt van de Barok en zo uitgebreid dat we ons deze dag beperken tot Versailles. Ook nemen we de Potager du Roi, de moestuinen van Lodewijk de XIV mee.

Dag 5,

We blijven in barokke sferen met een bezoek aan het Kasteel van Vaux-le-Vicomte. Het kasteel diende als inspiratie voor Versailles. De symmetrische vakken met de lange lanen en strakke lijnen geven de tuin een krachtig perspectief.

’s Middags reizen we terug naar Parijs waar we aan de Seine in de wijk Boulogne-Billancourt de tuinen van Albert Kahn bezoeken. In de Les Jardins du Monde zijn een Engelse, een Franse en een Japanse tuin te zien.

Dag 6,

We trekken dwars door Parijs en gaan als eerste de horizontale tuinen van Patrick Blanc bezichtigen in L’Oasis d’Aboukir.
Een ander bijzonder project waar we gaan kijken zijn de Promenade Plantée. Op een voormalig spoorwegviaduct kun je kilometers wandelen door de stad door een park dat is aangelegd tien meter boven straatniveau.

’s Middags keren we terug naar Nederland waar we aan het begin van de avond weer aankomen.

    Inschrijven


    Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.

    Reisinformatie

    Datum: 30 mei t/m 4 juni 2022
    Prijs: € 1.495.- p.p. op basis van een tweepersoonskamer
    € 1.645,- p.p. op basis van een eenpersoonskamer
    Inclusief: In de reissom zijn alle kosten voor vervoer, hotelovernachtingen op basis van halfpension, lunchpakketten, toegangen, informatiepakket en gidsen inbegrepen.
    Exclusief: Reis- en annuleringsverzekeringen
    Gids: Barbara Moerman