Zesdaagse reis met prof. dr. Dick E.H. de Boer naar Duitse Hanzesteden

Het middeleeuwse Hanze was een verbond van steden en handelaren die door samenwerking probeerden hun handel te beschermen en uit te breiden. Hiervoor was ook overleg nodig en daarvoor werden regelmatig Hanzedagen georganiseerd.

Een uitgebreid netwerk van handelswegen verbond de steden. Naast de verbindingen over zee waren ook de Hansestrassen over land van groot belang. En dan heb je natuurlijk nog de pelgrimsroutes. Er vonden heel wat verplaatsingen plaats in de middeleeuwen. En daarmee verspreidde kennis zich ook over Europa.

Tijdens deze reis gaan we dit zien door bijvoorbeeld te kijken naar de Backsteingotik die zo kenmerkend was voor het gebied van de Hanze en we zullen zien hoe kunst in allerlei vormen zich op de vleugels van de Hanze verbreidde. Dit doen we niet alleen in enkele bekende kuststeden, maar ook in de te vaak vergeten landsteden.

  • Op reis met mediëvist Dick E.H. de Boer

  • We bezoeken verrassende, minder bekende Hanzesteden naast enkele bekende pareltjes

  • Bezoek aan Lübeck

Reisprogramma:

Dag 1, Osnabrück en Lüneburg

De eerste dag reizen we via Osnabrück, waar we een bezoek brengen aan het Von Ledenhof naar Lüneburg. De zoutmijnen brachten hier welvaart die zich vooral in het prachtige stadhuisje laat zien. We overnachten in Lüneburg.

Dag 2, Lübeck

Deze dag bezoeken we  de ‘hoofdstad’ van de Hanze, waar de meeste Hanzedagen werden gehouden. We maken een stadswandeling door het gewetensvol gerestaureerde historische centrum, bewonderen het unieke Rathaus en bezichtigen onder andere het prachtige Heiligen Geistspittal. Met een historisch schip varen we over de Trave richting zee. We overnachten in Wismar.

Dag 3, Wismar en Greifswald

In Wismar heeft de baksteengotiek schitterende architectuur voortgebracht. Met een historisch schip maken we een vaartocht over de Oostzee. Daarna bezoeken  we Stralsund, als Hanzestad bekend van de Stralsunder Friede en bestempeld als werelderfgoed. In de loop van de middag vertrekken we naar het eindpunt van vandaag: Greifswald. Een charmante  stadje dat in 1456 de op één na oudste Hanze Universiteit binnen haar muren kreeg.

Dag 4, Hanze en hostiewonder

We volgen de oude Hanze-landwegen eerst naar Anklam waar de Steintor aan de Hanzetijd herinnert. Vandaar gaat de reis naar Wilsnack: in 1383 vond daar een hostiewonder plaats wat de Nicolaïkirche ter plaatse tot het ‘Santiago van het noorden’ maakte. Via Havelberg, knooppunt in de landhandel van de Hanze, reizen we naar ons eindpunt: Salzwedel.

Dag 5, naar Paderborn

We bezoeken Braunschweig waar de strijd tussen hertog en Hanze tot indrukwekkende architectuur leidde. Vandaar rijden we via het schitterend gerestaureerde oude centrum van Hildesheim naar Hameln. waar we een verrassende verbinding met Deventer ontdekken. Tenslotte bereiken we Paderborn. Door die unieke ligging was Paderborn al lang voor haar Hanzetijd een knooppunt.

Dag 6, Soest

Na een wandeling door het in de Tweede Wereldoorlog wonderbaarlijk gespaarde oude centrum van Soest (in Nordrhein-Westfalen), volgen we op onze thuisreis de grote handelsweg van oost naar west. In Dortmund richtte de oorlog veel schade aan, maar vinden we nog enkele opmerkelijke getuigenissen van de oude en de nieuwe Hanze. Via Doesburg keren we terug naar het vertrekpunt.

Reisinformatie

Datum: 16 t/m 21 september 2024
Prijs: 2-pers.kamer € 1.495,- p.p.
1-pers.kamer € 1.645,- p.p.
Inclusief: In de reissom zijn alle kosten voor vervoer, overnachtingen, alle maaltijden, toegangen, informatiepakket en gidsen inbegrepen.
Reisleider: Prof. Dr. Dick E.H. de Boer
Vertrek: Per touringcar vanaf station Amersfoort Centraal

    Inschrijven


    Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.