Project Description

Een zesdaagse reis met Prof. Dr. Dick E.H. de Boer naar Duitse Hanzesteden

Het middeleeuwse Hanze was een verbond van steden en handelaren die door samenwerking probeerden hun handel te beschermen en uit te breiden. Hiervoor was ook overleg nodig en daarvoor werden regelmatig Hanzedagen georganiseerd.

Een uitgebreid netwerk van handelswegen verbond de steden. Naast de verbindingen over zee waren ook de Hansestrassen over land van groot belang. En dan heb je natuurlijk nog de pelgrimsroutes. Er vonden heel wat verplaatsingen plaats in de middeleeuwen. En daarmee verspreidde kennis zich ook over Europa.

Tijdens deze reis gaan we dit zien door bijvoorbeeld te kijken naar de Backsteingotik die zo kenmerkend was voor het gebied van de Hanze en we zullen zien hoe kunst in allerlei vormen zich op de vleugels van de Hanze verbreidde. We bezoeken verrassende, minder bekende Hanzesteden naast enkele bekende pareltjes.

  • Op reis met mediëvist Dick E.H. de Boer

  • We bezoeken verrassende, minder bekende Hanzesteden naast enkele bekende pareltjes

  • Bezoek aan Lübeck

Reisprogramma:

Dag 1, maandag 16 september: Osnabrück en Lüneburg

De eerste dag reizen we via onze Nederlandse Hanzestad Deventer, met het mooie Bergkwartier en Osnabrück met de indrukwekkende Petersdom naar Lüneburg. De zoutmijnen brachten hier welvaart die zich vooral in het prachtige stadhuisje laat zien. Lüneburger zout vormde vooral voor het binnenland hèt alternatief voor het zeezout uit de Baai van Bourgneuf

Dag 2, dinsdag 17 september: Lübeck

Deze dag reizen we naar de hoofdstad van de Hanze, waar de meeste Hansetage werden gehouden. We maken een stadswandeling door het na de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog gewetensvol gerestaureerde historische centrum, bewonderen het unieke Rathaus en bezichtigen we de Holsentor. Ook bezoeken we het Europese Hanzemuseum. Daarna gaan we naar Wismar, de mooie, intieme havenstad waar het middeleeuwse burgerhaus ‘De alte Schwede’ en de Nicolaïkirche nog de best bewaarde overblijfselen uit de bloeitijd zijn. Daar overnachten we.

Dag 3, woensdag 18 september: van Wismar naar Greifswald

Op deze dag volgen we de Oostzeekust naar Rostock. Ondanks stadsbranden en bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog is het historische karakter van de binnenstad behouden. Ook daar vinden we de baksteengotiek uit de Hanzetijd. Daarna reizen we eerst naar Stralsund, als Hanzestad bekend van de Stralsunder Friede en samen met Wismar bestempeld als werelderfgoed. In de loop van de middag vertrekken we naar het eindpunt van vandaag: Greifswald. En charmante kleine stad die met 60000 inwoners verrassend genoeg de op één na oudste Hanzeuniversiteit (1456) binnen haar muren kreeg.

Dag 4, donderdag 19 september: Hanze en hostiewonder

We volgen de oude Hanze-landwegen naar Anklam waar de monumentale Steintor aan de Hanzetijd herinnert. Vandaar gaat de reis via Neubrandenburg – met de uitzonderlijk goed bewaard gebleven stadsmuren – naar Havelberg, een piepklein knooppunt voor hout- en graanhandel in de land-Hanze. Dan naar het vlakbij gelegen Wilsnack: hèt middeleeuwse bedevaartcentrum, van Noord-Duitsland. In 1383 vond daar een hostiewonder plaats wat de Nicolaïkirche ter plaatse tot het ‘Santiago van het noorden’ maakte. We overnachten in Salzwedel, dat van 1263 tot 1518 deel uitmaakte van de Hanze.

Dag 5, vrijdag 20 september: naar Paderborn

In de loop van de ochtend bereiken we Braunschweig, naast Magdeburg de indrukwekkende hoofdstad van het Sächsisches Viertel van de Hanze. Vandaar rijden we via Hildesheim en Hameln – de stad van de rattenvanger – naar Paderborn op het kruispunt van de Via Regia – de handelsweg  Bremen-Frankfurt –  en de zogenoemde Hellweg Aken-Königsberg). Door die unieke ligging was Paderborn al een knooppunt al lang voor haar Hanzetijd. De kerken uit de 10de tot 13de eeuw getuigen daarvan.

Dag 6, zaterdag 21 september

We volgen op onze thuisreis de grote handelsweg van oost naar west. Daaraan lagen de twee hoofdsteden van het Westfaalse Viertel van de Hanze: Soest en Dortmund. Soest werd beroemd door Hanze en Heksenprocessen. De oude binnenstad bleef bij een zwaar bombardement wonderbaarlijk vrijwel gespaard. De stadsmuur is voor een groot deel bewaard en ook de burgerhuizen en kerken hebben nog hun oude uitstraling behouden. In Dortmund is het verleden moeilijker te vinden tussen de vele moderne gebouwen, maar dragen vooral de sakrale gebouwen nog de glorie uit. Via Doesburg, waar de baksteengotiek helemaal de Hanzesfeer ademt bereiken we ons vertrekpunt Amersfoort weer.

Reisinformatie

Datum: 16 t/m 21 september 2019 ~ Deze reis is vol
Prijs: 2-pers.kamer € 1.190,- p.p.
1-pers.kamer € 1.290,- p.p.
Inclusief: In de reissom zijn alle kosten voor vervoer, overnachtingen, alle maaltijden, toegangen, informatiepakket en gidsen inbegrepen.
Reisleider: Prof. Dr. Dick E.H. de Boer
Vertrek: Amersfoort CS

Inschrijven

Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.