Een driedaagse reis door Holland, Zeeland en Henegouwen over Jacoba van Beieren met Prof. Dr. Dick E.H. De Boer
Let op, datum is aangepast naar 27 t/m 29 juni 2023
Tijdens een reis over Jacoba van Beieren komen we midden in de tijd van de Hoekse en Kabeljauwse twisten terecht. Een bijzonder interessante Middeleeuwse periode die veel betekende voor de vorming van Nederland. Het is ook een periode waar onder leiding van mediëvist Dick de Boer veel van terug te vinden is.
De reis voert door het oude Holland, Zeeland en Henegouwen, de gebieden waar Jacoba gravin was. Tijdens de reis zullen we ook terugkijken naar de periode van 1299 tot 1433. Gedurende deze periode waren de drie graafschappen verenigd, eerst onder het huis van Avesnes en later onder het Beierse huis. In 1417 werd Jacoba gravin, in 1419 betekende de Zoen van Woudrichem het begin van een lange strijd, die in 1433 eindigde met de machtsoverdracht aan Philips de Goede.
Op deze reis bezoeken we plaatsen die haar leven gemarkeerd hebben. We beginnen en eindigen in Gouda, als het hart van haar Hollandse leven en proberen onderweg de materiële overblijfselen van dat leven te gebruiken als kapstokken om haar verhaal aan op te hangen. We reizen door de ruimte om haar reis door de tijd te kunnen volgen.
Reisprogramma:
Dag 1, Holland en Zeeland
De reis start met een bezoek aan slot Teylingen, waar het voor Jacoba eindigde met haar dood in 1436. Vervolgens bezoeken we in Den Haag het Binnenhof waar de Graven van Holland resideerden, waar zij trouwde en werd begraven.
Hiervandaan gaat de reis naar de Zeeuwse eilanden. We maken een stop bij Oostvoorne voor de restanten van de Jacobaburcht. De reis gaat dwars door Zeeland en wordt onderbroken bij verschillende relevante plekken zoals de op kosten van Jacoba vergrote Sint Nicolaaskerk in Brouwershaven en slot Oostende in Goes.
Dag 2, Gent en Henegouwen
In Gent bezoeken we de St. Baafskathedraal waar Jan van Eyck tijdens haar leven werkte aan zijn Lam Gods en maken we een wandeling door de stad. ‘s Middags reizen we door naar Henegouwen en bezoeken Ath, één van Jacoba’s residenties. Daar verwijzen de toren Burbant en de resten van de oude ringburcht naar de middeleeuwse bloeitijd van de stad.
Via het Noord-Franse Valenciennes komen we in Le Quesnoy, het kloppend hart van Henegouwen. Hier is nog verrassend veel terug te vinden van het kasteel dat de favoriete ‘Beierse’ residentie was waar Jacoba werd geboren. In de omgeving bezoeken we enkele kastelen van vertrouwelingen van Jacoba.
Dag 3, Van Bergen naar Gouda
We beginnen deze dag met een bezoek aan de kerk van St. Waudru in Mons. Edele telgen uit heel de Beierse Driehoek waren hier kanunnik. Maar ook werd daar op de markt één van Jacoba’s raadgevers gevierendeeld omdat hij haar bleef steunen. We vervolgen de kerkelijke lijn deze dag met een rit naar Halle. Het was de noordelijkste stad van het graafschap Henegouwen en meteen de zuidelijkste waar nog Nederlands werd gesproken. In de St. Maartenskerk ging Jacoba regelmatig op pelgrimage naar het wonderdoende Mariabeeld.
Tenslotte reizen we via Jacoba’s laatste steunpunt Schoonhoven terug naar Gouda waar we een schitterende kelk bekijken die in opdracht van Jacoba is gemaakt voor de schutterij van de stad. We sluiten af met een drankje op de Markt in het zicht van het stadhuis. Waarvandaan Jacoba, met haar kelk, ons nog eenmaal aankijkt
Reisinformatie
Datum: | 27 t/m 29 juni 2023 (aangepaste datum) |
Prijs: | € 745,- p.p. obv 2-persoonskamer € 825,- p.p. obv 1-persoonskamer |
Inclusief: | In de reissom zijn alle kosten voor, vervoer, overnachtingen, alle maaltijden, toegangen en gidsen inbegrepen. |
Gids: | Prof. Dr. D.E.H. de Boer |