Project omschrijving

Op visite bij de Friese Adel ~ Reis langs Staten en Stinzen

Onze vierdaagse reis volgt de sporen van de Friese adel. Wij zijn als het ware bij hen op visite. We nemen een (brutaal) kijkje achter de schermen. Deze reis staat in het teken van de oude Friese adel van toen, maar ook van nu.

Wat is er te zien, wat is er te ervaren en wat kunnen we er van leren? Prachtige verhalen worden afgewisseld met anekdotes, met romantische liefdesgeschiedenissen, maar ook met verhalen waarin geweld en rampen voor komen. Centraal staat natuurlijk het bezoek aan enkele states, ooit behorend aan de adel, of nog steeds aan de Friese families, die zo’n groot stempel op hun omgeving hebben gedrukt.

We verblijven in Leeuwarden. Dat kan niet anders. Het was de hofstad van de Friese Nassaus, maar ook de hoofdstad van de Friese adellijke families, waar ze allemaal hun winterverblijf hadden, hun zogenaamde stadshuizen. In het voorjaar, in de zomer en in de vroege herfst waren ze op hun states, hun landelijke buitenplaatsen.

Onderstaand programma is onder voorbehoud. Vanwege alle maatregelen is nog niet helemaal duidelijk welke locaties  wel/of niet toegankelijk zijn. Mocht een locatie niet kunnen dan zoeken we daarvoor een volwaardig alternatief. 

 • O.l.v. Bearn Bilker

 • Bezoek het Stadhouderlijk Hof

 • Een bezoek aan Epemastate

Reisprogramma:

Dag 1, Leeuwarden

Aankomst in de loop van de middag in Leeuwarden. Na het avondeten vertelt Bearn Bilker over het ontstaan van de Friese adel.

Dag 2, Staten

Vandaag verkennen we Noordoost Friesland met zijn vele states en stinzen. We bekijken de authentiek ingerichte Dekemastate van (eens) de familie Van Wageningen. We bekijken de kerk van Hegebeintum op de hoogste terp van Friesland, met de rouwborden van de adel. ‘s Middags bezoeken we de Fogelsanghstate in Veenklooster. De meest authentieke state van Friesland. Na het avondeten: Bearn Bilker vertelt over de Nassaus in het Stadhouderlijk hof.

Dag 3, Friese Nassaus

We beginnen in het Stadhouderlijk Hof en volgen een route langs de Stadshuizen van de Friese adel. Natuurlijk komt daarbij ook de stadhouderlijke familie aan de orde: de Nassaus. Zij drukten een zwaar stempel op het leven van de elites. Na de lunch vertrekken we naar Marsum, waar we het Poptaslot, of ook wel Heringastate genoemd bezoeken Een origineel en authentiek slot.

Dag 4, Epemastate

We bezoeken Epemastate, en ‘s middags zijn we te gast op Klein Jagtlust, Oranjewoud,  over de historie van Oranjewoud.

  Inschrijven

  Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.

  Reisinformatie

  Datum: 9 t/m 12 juni 2021
  Prijs: 2-pers.kamer € 675,- p.p.
  1-pers.kamer € 795,- p.p.
  Inclusief: In de reissom zijn alle kosten voor vervoer, overnachtingen, alle maaltijden, toegangen en gidsen inbegrepen
  Gids: Dhr. Bearn Bilker

     COVID-19 maatregelingen

     Coronaprotocol Historizon