Leipzig, ‘Stadt der Friedliche Revolution’

Tijdens deze reis staat de Duitse stad Leipzig centraal. Leipzig is onder meer bekend van de Buchmesse en van componisten als Johann Sebastian Bach, Richard Wagner en Robert Schumann die hier woonden en werkten. Ook vond hier in 1813 de Völkerschlacht plaats, waarbij Napoleon werd verslagen door legers van Rusland, Oostenrijk, Pruisen en Zweden.

Maar de stad in de voormalige DDR speelde ook een belangrijke rol in de val van de Muur. Leipzig staat bekend als de stad van de ‘Friedliche Revolution’ en wordt tegenwoordig ook het andere Berlijn genoemd. De zogeheten Montagsdemonstrationen werden een begrip. Op 4 september gingen voor het eerst enkele honderden burgers de straat op. Gedurende de maand werden die aantallen groter en groter. De grootste betoging in Leipzig was die op 6 november met 500.000 demonstranten. Drie dagen later viel de Muur in Berlijn, hetgeen het einde van de DDR inluidde.

Tijdens deze reis verkennen we de stad en staan uitgebreid stil bij de DDR-tijd: het leven in een dictatuur, de werkwijze van de Stasi en het langzaam groeiende verzet. Ook de kunst komt ruimschoots aan bod en we hopen weer in gesprek te kunnen gaan met een Zeitzeuge.  Maak deze themareis met Historizon en Anja Fricke naar Leipzig, Gera en Zwickau met bezoeken aan relevante plaatsen die herinneren aan de tijd van de DDR. In het programma komen kunst, cultuur en geschiedenis aan bod. En ook het culinaire aspect van de DDR krijgt een plaats. Elke dag maakt u mee alsof de DDR nog bestond.

Reisprogramma:

N.B. Dit is het voorlopige reisprogramma. In verband met reserveringen kan het programma op onderdelen nog worden gewijzigd.

Dag 1 dinsdag 2 juli
We vertrekken deze dag om 9.00 uur met de bus vanaf Utrecht P+R Westraven. Deze eerste dag staat in het teken van de kunst. Tegen 16.00 uur verwachten wij te arriveren in Bad Frankenhausen. Daar gaan we in het Panoramamuseum – die Sixtine des Nordens’- het Bauernkriegspanorama bekijken, het monumentale schilderij van de bekende DDR-kunstenaar Werner Tübke.

Diner en overnachting in Bad Frankenhausen.

Dag 2 woensdag 3 juli
We verlaten Bad Frankenhausen en gaan in de ochtend de Stasibunker in Machern bezoeken. Hier krijgen we een rondleiding door deze bunker, die gebouwd was als noodcommandocentrum voor het districtsbestuur van de Stasi in geval van oorlog of een nucleaire aanval.

Na de lunch rijden we naar Leipzig. Daar maken we in de middag met een gids een wandeling ‚Auf die Spuren der friedliche Revolution‘.

Hierna gaan we naar ons hotel in Leipzig, waar de komende 3 nachten zullen verblijven.

Dag 3 donderdag 4 juli

Vandaag nemen we uitgebreid de tijd voor de stad Leipzig.  Natuurlijk bezoeken we de Augustusplatz en de Nicolaikirche, waar de Friedliche Revolution begon en gaan we naar de toenmalige ‘Staatssicherheitsdienst’ Runde Ecke, dat op de beroemde maandagsdemonstraties in 1989 werd bezet door demonstranten. Ook lopen we binnen bij het Schulmuseum. In het ‘Museum der Bildenden Künste Leipzig’  krijgen we een rondleiding langs de bekende voormalige DDR-staatskunstenaars.

Indien mogelijk gaan we in de avond dineren in Gaststätte Kollektiv, ingericht in DDR-stijl.

Dag 4 vrijdag 5 juli

In de ochtend rijden we naar het August Horch Museum Zwickau. De autostad van de DDR waar de beroemde Trabant werd geproduceerd. Het August Horch automuseum geeft een tijdsbeeld waarin de Trabant beeldbepalend werd.

’s Middags zijn we in ‘Bezirksstad’ (districts-hoofdstad) Gera, een belangrijke stad voor het culturele aanbod in de regio. We krijgen een exclusieve rondleiding door het Kultur- und Kongresszentrum en we bezoeken de voormalige politieke gevangenis Gedenkstätte Amthordurchgang.

We dineren in Gera en rijden in de avond weer naar ons hotel in Leipzig.

Dag 5. Terugreis

Het is tijd om huiswaarts te gaan. Indien mogelijk bezoeken we op de terugreis nog een voormalige grensovergang tussen Oost- en West Duitsland. Daarna rijden we weer richting Utrecht. We hopen rond 19.00 uur te arriveren bij P&R Westraven Utrecht.

Reisinformatie:

Datum: 2 t/m 6 juli 2024
Prijs: € 1.345,- p.p. obv. een 2-persoonskamer
€ 1.495,- p.p. obv. een 1-persoonskamer
Inclusief: In de reissom zijn alle kosten voor vervoer, overnachtingen, alle maaltijden, toegangen en gidsen inbegrepen.
Gids: Mw. Anja Fricke
Vertrek: Utrecht P & R Westraven

N.B. Deze reis is inmiddels volgeboekt. U kunt zich nog wel aanmelden. U wordt dan aan de wachtlijst toegevoegd.

    Inschrijven


    Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.