20 – daagse reis Chili met Dr. Henk den Heijer

In de voetsporen van de expeditie van Hendrik Brouwer in 1643 naar Valdivia en Kaap Hoorn

Er liggen veel verbanden tussen Chili en Nederland verborgen in het verleden van deze twee landen. Neem bijvoorbeeld Kaap Hoorn, maar ook de expeditie van Hendrik Brouwer in 1643 en wat dacht u van Jacob Roggeveen. En zo zijn er nog meer verbanden. Deze en andere verhalen combineren we met een bezoek aan verschillende hoogtepunten van Chili.

Bezoeken aan:
Santiago
Concepcíon
Valdivia
Chiloé
Patagonië
Inclusief een bijzondere cruise naar Kaap Hoorn

Let op! Het programma, de data en de prijzen zijn nog onder voorbehoud. Door de wereldwijde crisis kan Historizon nog niet garanderen dat de reis verloopt zoals we deze op dit moment in gedachten hebben.

Santiago
We beginnen onze reis in Santiago, de hoofdstad van dit langgerekte land. Deze stad ligt op 522 m hoogte in de laagvlakte die zich uitstrekt
tussen het Chileense kustgebergte en de Andes.

Valpareiso
We bezoeken de grootste havenstad van het land dat gedurende de negentiende eeuw een belangrijke verversingshaven was voor schepen die de Stille Oceaan overstaken.

Valdivia
De expeditie van Hendrik Brouwer in 1642/43 vanuit Brazilië had tot doel dit stuk van de wereld op de Spanjaarden te veroveren en hier een handelspost te stichten. De dood van Brouwer en het niet vinden van goudmijnen maakte van de expeditie een mislukking. In oktober 1643 moesten de Hollanders Valdivia opgeven en keerden ze terug naar Brazilië. Uit angst voor een nieuwe expeditie stuurden de Spanjaarden veel troepen naar deze stad en werden de forten aanzienlijk versterkt.

Chiloé
Het eiland Chiloé is een van de plekken die de expeditie van Hendrik Brouwer aandeed. Jezuieten bouwden hier in de achttiende eeuw veel houten kerken. Deze kerken zijn tegenwoordig werelderfgoed en geven een beeld van de mestiezencultuur.

Kaap Hoorn
Vanaf Punta Arenas ondernemen we een vijfdaagse expeditie per schip door de archipel van Tierra del Fuego. Na het ronden van Kaap Hoorn volgen we Charles Darwin en bezoeken het Beagle Kanaal.

Ushuaia
In een oude strafgevangenis vinden we een museum over vroegere expedities naar Antarctica. We zien Estancia Harberton, de oudste schapenranch op Vuurland van zendeling Thomas Bridges die gepoogd heeft om de indianen in het gebied te bekeren.

Dag 1
We reizen met een nachtvlucht van de KLM naar Santiago, de hoofdstad van Chili waar we de eerste dagen verblijven.

Dag 2
Na aankomst installeren we ons in een hotel in de stad en gebruiken het verdere van de dag om een beetje te acclimatiseren.

Dag 3
We brengen deze dag een bezoek aan het Plaza de Armas, het centrale plein waar we de kathedraal en het historisch museum van Chili bezoeken.

Dag 4
Deze dag bezoeken we ’s morgens het museum van de pre-Colombiaanse kunst. Dit museum herbergt veel kunstvoorwerpen uit Zuid-Amerika voor de periode dat de Europeanen verschenen en is gevestigd in het 19e eeuwse Palacio de la Real Aduana.
’s Middags staan we stil bij de dictatoriale periode van Chili. We bezoeken het Palacio de la Moneda en het Mensenrechtenmuseum.

Dag 5
Ook deze dag blijven we in Santiago. Voorlopig hebben we hier geen programma gepland en heeft u tijd zelf even rond te kijken.

Dag 6
Vanaf Santiago gaat de reis per bus naar Concepcíon. Een afstand van circa 500 km. We zullen de reis onderbreken voor interessante bezoeken. We overnachten in Concepcíon.

Dag 7
Concepcíon, de grensstad bij de BioBio rivier tussen het koloniaal en het indiaans gebied. We bezoeken hier het historisch museum het het museumschip Huascar.

Dag 8
De reis gaat verder zuidwaarts naar Valdivia. Ook dit stuk zullen we per bus doen.

Dag 9
Bij Valdivia komen we terecht in het verhaal van de expeditie van Hendrik Brouwer in 1642/43. Die vanuit Brazilië de opdracht had om dit stuk van de wereld op de Spanjaarden te veroveren en hier een handelspost te stichten. De dood van Brouwer en het niet vinden van goudmijnen maakte van de expeditie een mislukking. In oktober 1643 moesten de Hollanders Valdivia opgeven en keerden ze terug naar Brazilië. Uit angst voor een nieuwe expeditie stuurden de Spanjaarden veel troepen naar deze stad en werden de forten aanzienlijk versterkt.
We bezoeken hier het historisch en antropologisch museum Casa Anwandter en maken een excursie naar de Spanse fortificaties bij Niebla.

Dag 10
Vanuit Valdivia volgen we het Llanquihue meer richting Puerto Montt. We onderbreken de reis bij Frutillar voor het verhaal van de Duitse immigranten die hier in de negentiende eeuw hun heil zochten.
Langs de hellingen van de vulkaan Calbuco genieten we van de prachtige natuur. We overnachten in Puerto Montt.

Dag 11
Vanuit Puerto Montt maken we een excursie naar het eiland Chiloé. In de plaatsen Ancud en Castro vinden we restanten van een fort, en lokale  musea die veel vertellen over de geschiedenis van het eiland. Het eiland Chiloé is een van de plekken die de expeditie van Hendrik Brouwer aandeed. We overnachten in de buurt van Castro.

Dag 12
Jezuieten bouwden hier in de achtiende eeuw veel houten kerken. Deze kerken zijn tegenwoordig werelderfgoed en geven een beeld van de mestiezencultuur. We gaan hier één en ander van zien waarna we terugkeren naar Puerto Montt.

Dag 13
In Puerto Montt bezoeken we het museum dat gaat over het leven van de Mapuche indianen. Tegen het einde van de middag nemen we hiervandaan het vliegtuig naar Patagonië en komen aan in Punta Arenas.

Dag 14
In Punta Arenas, gelegen aan de straat Magellaan bezoeken we onder andere het museum Salesianen wat gaat over de indianen in Patagonië en de missie in dit gebied. In de loop van de dag schepen we in op de Stella Australis. Het cruiseschip waarmee we de komende dagen zullen gaan varen.

Dag 15
We navigeren door de Straat Magelhean en komen in Ainsworth baai uit met zicht op de Marinelli gletsjer. Vanaf de Stelle Australis worden hier excursies georganiseerd met zodiacs om bijvoorbeeld pinguïns te gaan bekijken op de kust.

Dag 16
Gletsjers en uitgestrekte landschappen trekken aan het oog voorbij als we langs de zuidpunt van Zuid-Amerika varen.

Dag 17
Deze dag bezoeken we Kaap Hoorn. Vanaf het schip maken we een excursie naar dit eiland en het monument dat hier te vinden is. In de loop van de dag komen we uit bij baai Walaia waar we door kunnen steken naar het Beagle kanaal.

Dag 18
We ontschepen in Ushuaia, gelegen op Vuurland in Argentinië en de meest zuidelijke stad op aarde. In een oude strafgevangenis vinden we een museum over vroegere expedities naar Antarctica.

Dag 19
Vanuit Ushuaia bezoeken we Estancia Harberton, de oudste schapenranch op Vuurland, van zendeling Thomas Bridges die gepoogd heeft om de indianen in het gebied te bekeren. Tegen de avond nemen we het vliegtuig naar Buenos Aires.

Dag 20
Omdat we er nu toch zijn kunnen we de terugvlucht naar Nederland net zo goed een dag uitstellen en in Buenos Aires enkele bezoeken afleggen. Zo bekijken we onder andere het Plaza de Mayo, het oude Cabildo en de begraafplaats Recoleta

Dag 21
Deze ochtend is er nog gelegenheid om rond te kijken in Buenos Aires. ’s Middags om 15:45 uur vertrekt de terugvlucht naar Nederland met de KLM.

Dag 22
’s Morgens rond tien uur arriveert de vlucht op Schiphol.

Cruise met de Stella Australis door de prachtige ongerepte schoonheid van Patagonië. Met aan boord ervaren gidsen die u vertellen over de natuur en geschiedenis van dit gebied. En de mogelijkheid om met zodiacs excursies te maken naar de wal.

Reisinformatie

Datum: Februari / Maart 2022
Reisleider: Dr. Henk den Heijer
Prijs: 2-pers.kamer € 7.750,- p.p.
1-pers.kamer € 8.600,- p.p.  (*) (Deze prijzen zijn onder voorbehoud van koerswijzigingen e.d.) 
Inclusief: In deze reis zijn alle kosten voor vliegtickets, cruise, vervoer, hotels, maaltijden, gidsen, entrees, informatiepakket en excursies inbegrepen.
Exclusief: reis- en/of annuleringsverzekeringen

(*) Aan boord van de Stelle Australis hebben we in principe geen éénpersoonshutten en gaan ervan uit dat u hier voor 4 nachten een hut deelt met een medereiziger. Indien u toch prijs stelt op een éénpersoonshut dan kunnen we die aanvragen. Hier zijn wel extra kosten aan verbonden.

Vluchten: Rechtstreekse vlucht van de KLM. Op de heenweg maakt deze vlucht een tussenstop in Buenos Aires.

    Inschrijven

    Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.