Bezoek de Molukken met een uniek verblijf op de Banda-eilanden (deze reis is volgeboekt)
Reis met Fridus Steijlen naar de Molukken, Banda en Ternate. Tegenwoordig vliegen we in een tijdsbestek van uren de hele wereld over. Des te verbazender is het dat 400 jaar geleden, toen een retourtje Nederlands- Indië jaren in beslag kon nemen, een organisatie als de VOC kon opereren.
Vulkanen, koraalriffen en unieke dieren en planten
Ook is er veel te beleven voor de natuurliefhebber. De Molukken behoren tot de geologisch meest actieve gebieden ter wereld, en de meeste eilanden zijn gevormd door vulkanisme, koraalgroei of een combinatie daarvan. De reis voert dan ook langs verschillende actieve vulkanen, en herbergt de mooiste koraalriffen ter wereld. Snorkelspullen meenemen is dus een aanrader! Het unieke dier- en plantleven in het gebied verwonderde veel natuuronderzoekers, en leidde onder andere de Engelse bioloog Alfred Russell Wallace, een tijdgenoot van Darwin, ertoe om onafhankelijk van zijn beroemdere collega een evolutietheorie te formuleren.
Ternate en Tidore
In 1607 sloot de VOC een verdrag met de Sultan van Ternate, en bouwde Fort Oranje in het plaatsje Malayu. Deze grote vesting diende tot de stichting van Batavia als het hoofdkwartier van de VOC, en de zetel van de Gouverneur-Generaal. Ook de Spanjaarden waren actief in de Noord-Molukken, en hadden in de sultan van het vlakbij gelegen Tidore hun eigen bondgenoot. Het landschap van beide vulkanische eilanden is nog steeds bezaaid met oude Spaanse, Nederlandse, en Portugese forten, bedoeld om de concurrenten in de kruidnagelhandel op afstand te houden.
Banda
Zo’n vierhonderd jaar geleden was dit de enige plaats ter wereld waar nootmuskaat was te vinden, een nootje dat in die dagen zijn gewicht in goud waard was. Geen wonder dat de verschillende Europese naties zich haastten om daar als eerste bij te zijn. De VOC wist zowel de Aziatische als Europese concurrenten (vooral de Engelse compagnie) uiteindelijk uit de eilandengroep te verdrijven, maar deed dit op meedogenloze wijze: het grootste van de eilanden in de groep werd geheel ontvolkt, de oorspronkelijke samenleving weggevaagd en vervangen door een plantage-economie.
Ambon
In 1605 kwam een VOC-vloot onder leiding van admiraal Steven van der Hagen in de baai van Ambon aan. Zonder bloedvergieten veroverde de compagnie het Portugese kasteel, dat bezet was met 600 man, en herdoopten het tot Victoria. Met deze verovering was echter de periode van conflict niet voorbij in de eilandengroep rond Ambon. Zo werd in 1950 een onafhankelijke Molukse staat uitgeroepen, die door de Indonesische regering gewelddadig tot een einde werd gebracht. Van 1999 tot 2004 vond er op Ambon een gewelddadig conflict plaats tussen christenen en moslims. De littekens hiervan zijn nog steeds te zien.
De dagindeling van deze reis is onder voorbehoud. Door weersomstandigheden en de onzekere status van lokaal transport kan de volgorde van de reisdagen tot op het laatste moment wisselen.
Dag 1 en 2, heenreis
Maandag 16 en dinsdag 17 oktober 2023
Vlucht Amsterdam – Jakarta met Garuda Airlines. Vlucht vertrekt om 12:05 en komt de volgende ochtend lokale tijd aan in Jakarta.
We overnachten in het centrum van Jakarta.
Dag 3, Jakarta
Woensdag 18 oktober 2023
Deze dag nemen we de tijd om in het centrum van Jakarta een bezoek te brengen aan het historisch museum en Sunda Kelapa.
Dag 4, Ambon
Donderdag 19 oktober 2023
Met Garuda Airlines vliegen we Ambon. Hier verblijven we enkele dagen in het Golden Palace Hotel.
Dag 5, Ambon
Vrijdag 20 oktober 2023
We verkennen Ambon-stad en bezoeken museum Siwa Lima. Een excursie over het noordelijke deel van het eiland, Hitu brengt ons onder andere bij Benteng Amsterdam. Ook de Australische verdedigers tijdens de Tweede Wereldoorlog is deze dag een thema.
Dag 6, Ambon
Zaterdag 21 oktober 2023
Met het huidige schema blijven we deze dag ook nog op Ambon. We onderzoeken nog de mogelijkheid om deze dag een excursie te maken naar het eiland Saparua.
Dag 7 – 12, Banda eilanden
Zondag 22 t/m vrijdag 27 oktober 2023
Vanaf Ambon maken we de oversteek naar Banda Neira waar we verblijven in het hotel Cilu Bintang. Op Banda-Neira maken we excursies naar Fort Belgica, Fort Nassau, begraafplaats, en standbeeld koning Willem III.
We maken een vaartocht rondom Banda Besar, langs de steile noordkust. Indien mogelijk bezoeken we de plek waar hard is gevochten zoals Selamon.
Per boot maken we een excursie naar de eilanden Ay en Run. Bezichtiging van het dorp en de restanten van de kerk en benteng Revenge. We bezoeken de voormalige plantage Welvaren.
Eventueel is er de mogelijkheid om de vulkaan Gunung Api te beklimmen.
Dag 13, naar Ternate
zaterdag 28 oktober 2023
Dee dag vliegen we vanaf Ambon naar Ternate in de noordelijke Molukken.
Dag 14 en 15, Ternate
zondag 29 en maandag 30 oktober 2023
Het bondgenootschap tussen het sultunaat Ternate en de VOC in 1607 speelde een belangrijke rol in de geschiedenis. met Fort Oranje als eerste VOC-hoofdkwartier. Dit Fort Oranje is nog te vinden net als verschillende resten van forten aan de zuid- en oostkant en de resten van verschillende grote vulkaanuitbarstingen.
Dag 16, Tidore
Dinsdag 31 oktober 2023
Vanaf Ternate maken we met een boot een excursie naar het naastgelegen eiland Tidore
Dag 17, Ternate
Woensdag 1 november 2023
Deze dag hebben we de tijd om nog even te ontspannen op Ternate
Dag 18 en 19, Terugreis
Donderdag 2 en vrijdag 3 november 2023
Vanaf Ternate vliegen we met Garuda Airlines naar Jakarta. ‘s Avonds vertrekken we dan voor de vlucht naar Nederland die op vrijdag om 07:30 uur lokale tijd aankomt in Amsterdam.
Prof. dr. Fridus Steijlen is senior onderzoeker bij het KITLV en hoogleraar Molukse Migratie en Cultuur in Comparatief Perspectief aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Hij doet onderzoek naar het dagelijkse leven in het huidige Indonesië en naar Molukkers en Indische Nederlanders in Nederland.
Op dit moment geeft hij als Visiting Professor les aan de Pattimura University in Ambon.
Meer informatie kunt u vinden op de Atlas of Mutual Heritage
Jakarta: https://www.atlasofmutualheritage.nl/nl/page/3208/jakarta
Ambon: https://www.atlasofmutualheritage.nl/nl/page/2349/ambon
Banda eilanden: https://www.atlasofmutualheritage.nl/nl/page/4197/bandanaira
Ternate: https://www.atlasofmutualheritage.nl/nl/page/5811/ternate
Reisinformatie
N.B. Deze reis is volgeboekt. Aanmelden is nog wel mogelijk. U wordt dan op de wachtlijst geplaatst.
Datum: | 16 oktober t/m 3 november 2023 |
Reisduur: | In totaal wordt het een negentien daagse reis |
Prijs: | Tweepersoonskamer € 3.950,- p.p. Eénpersoonskamer € 4.450,- p.p. |
Inclusief: | In de reissom zijn alle kosten voor vervoer, overnachtingen, alle maaltijden, toegangen en gidsen inbegrepen. Bekijk hier het All-inclusive principe van Historizon |
Vertrek: | Luchthaven Amsterdam Schiphol |
Vluchten: | Vluchten met Garuda Airlines rechtstreek Amsterdam – Jakarta v.v. |
Deze reis is volgeboekt. Het is nog wel mogelijk om u aan te melden. U wordt dan op de wachtlijst geplaatst.