Bezoek de Molukken met een uniek verblijf op de Banda-eilanden

Reis met Tristan Mostert naar de Molukken, Banda en Ternate. Tegenwoordig vliegen we in een tijdsbestek van uren de hele wereld over. Des te verbazender is het dat 400 jaar geleden, toen een retourtje Nederlands- Indië jaren in beslag kon nemen, een organisatie als de VOC kon opereren.

Vulkanen, koraalriffen en unieke dieren en planten

Ook is er veel te beleven voor de natuurliefhebber. De Molukken behoren tot de geologisch meest actieve gebieden ter wereld, en de meeste eilanden zijn gevormd door vulkanisme, koraalgroei of een combinatie daarvan. De reis voert dan ook langs verschillende actieve vulkanen, en herbergt de mooiste koraalriffen ter wereld. Snorkelspullen meenemen is dus een aanrader! Het unieke dier- en plantleven in het gebied verwonderde veel natuuronderzoekers, en leidde onder andere de Engelse bioloog Alfred Russell Wallace, een tijdgenoot van Darwin, ertoe om onafhankelijk van zijn beroemdere collega een evolutietheorie te formuleren.

Ternate en Tidore

In 1607 sloot de VOC een verdrag met de Sultan van Ternate, en bouwde Fort Oranje in het plaatsje Malayu. Deze grote vesting diende tot de stichting van Batavia als het hoofdkwartier van de VOC, en de zetel van de Gouverneur-Generaal. Ook de Spanjaarden waren actief in de Noord-Molukken, en hadden in de sultan van het vlakbij gelegen Tidore hun eigen bondgenoot. Het landschap van beide vulkanische eilanden is nog steeds bezaaid met oude Spaanse, Nederlandse, en Portugese forten, bedoeld om de concurrenten in de kruidnagelhandel op afstand te houden.

Banda

Zo’n vierhonderd jaar geleden was dit de enige plaats ter wereld waar nootmuskaat was te vinden, een nootje dat in die dagen zijn gewicht in goud waard was. Geen wonder dat de verschillende Europese naties zich haastten om daar als eerste bij te zijn. De VOC wist zowel de Aziatische als Europese concurrenten (vooral de Engelse compagnie) uiteindelijk uit de eilandengroep te verdrijven, maar deed dit op meedogenloze wijze: het grootste van de eilanden in de groep werd geheel ontvolkt, de oorspronkelijke samenleving weggevaagd en vervangen door een plantage-economie.

Ambon

In 1605 kwam een VOC-vloot onder leiding van admiraal Steven van der Hagen in de baai van Ambon aan. Zonder bloedvergieten veroverde de compagnie het Portugese kasteel, dat bezet was met 600 man, en herdoopten het tot Victoria. Met deze verovering was echter de periode van conflict niet voorbij in de eilandengroep rond Ambon. Zo werd in 1950 een onafhankelijke Molukse staat uitgeroepen, die door de Indonesische regering gewelddadig tot een einde werd gebracht. Van 1999 tot 2004 vond er op Ambon een gewelddadig conflict plaats tussen christenen en moslims. De littekens hiervan zijn nog steeds te zien.

De dagindeling van deze reis is onder voorbehoud. Door weersomstandigheden en de onzekere status van lokaal transport kan de volgorde van de reisdagen tot op het laatste moment wisselen. 

Dag 1 en 2, heenreis

Vlucht Amsterdam – Jakarta met Garuda Airlines of KLM. Overnachting niet te ver van het vliegveld. De volgende dag gaat de vlucht naar Ambon. Na aankomst inchecken in een hotel in Ambon-stad.

Dag 3 en 4, Ambon

We verkennen Ambon-stad en bezoeken museum Siwa Lima. Een excursie over het noordelijke deel van het eiland, Hitu brengt ons onder andere bij Benteng Amsterdam.

Dag 5 – 8, Ternate en Tidore

Vanaf Ambon maken we een excursie van een aantal dagen naar Ternate en Tidore in de noordelijke Molukken. Het bondgenootschap tussen Ternate en de VOC in 1607 speelde een belangrijke rol in de geschiedenis. met Fort Oranje als eerste VOC-hoofdkwartier.

Dit Fort Oranje is nog te vinden net als verschillende resten van forten aan de zuid- en oostkant en de resten van verschillende grote vulkaanuitbarstingen. Ook bezoeken we het naastgelegen eiland Tidore.

Dag 9, Ambon

We keren terug naar Ambon om ons gereed te maken voor de reis naar de Banda eilanden.

Dag 10 – 14, Banda eilanden

Vanaf Ambon maken we de oversteek naar Banda Neira waar we verblijven in het hotel Cilu Bintang. Op Banda-Neira maken we excursies naar Fort Belgica, Fort Nassau, begraafplaats, en standbeeld koning Willem III.

We maken een vaartocht rondom Banda Besar, langs de steile noordkust. Indien mogelijk bezoeken we de plek waar hard is gevochten zoals Selamon.

Per boot maken we een excursie naar de eilanden Ay en Run. Bezichtiging van het dorp en de restanten van de kerk en benteng Revenge. We bezoeken de voormalige plantage Welvaren.

Eventueel is er de mogelijkheid om de vulkaan Gunung Api te beklimmen.

Dag 15

Terugtocht naar Ambon.

Dag 16

Ambon – Jakarta – Amsterdam. Met aankomst in Amsterdam de volgende dag.

Reisinformatie

Datum: 7 t/m 22 oktober 2022
Reisduur: In totaal wordt het een zeventiendaagse reis. 22-10 vertrek uit Indonesië, aankomst NL is op 23-10.
Prijs: Tweepersoonskamer € 3.950,- p.p.
Eénpersoonskamer € 4.450,- p.p.
Inclusief: In de reissom zijn alle kosten voor vervoer, overnachtingen, alle maaltijden, toegangen en gidsen inbegrepen.
Bekijk hier het All-inclusive principe van Historizon
Vertrek: Luchthaven Amsterdam Schiphol
Vluchten: schema volgt

    Inschrijven

    Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.