Project omschrijving

Een bijzondere reis naar Zuid-Amerika waarbij we Brits-Guyana, Suriname en Frans-Guyana bezoeken. Een reis vol literatuur, geschiedenis, natuur, moderne kunst en actuele politiek.

Vanwege het gerucht dat er goud te vinden zou zijn, was het Guyana plateau in het noorden van Zuid-Amerika een aantrekkelijk gebied voor Europese landen. Zowel de Britten als de Nederlanders en de Fransen hebben lange tijd in dit gebied verbleven.
Door slaaf-gemaakte Afrikanen naar dit gebied te brengen en door invloeden van originele indianen, arbeiders uit Azië en westerlingen is hier een smeltkroes van culturen ontstaan.
Deze reis begint in Brits Guyana en dan via Suriname gaat naar Frans-Guyana, dat officieel Frans grondgebied is. Op verschillende plekken staan we uitgebreid stil bij de geschiedenis, bij de vele culturele verschillen tussen bevolkingsgroepen en bij de prachtige natuur op deze noordgrens van het Amazone regenwoud.

Reisprogramma

Omdat de reis verschillende landen en gebieden doorkruist hebben we gemakshalve het reisprogramma opgedeeld in vier delen. Ter plaatse zult u meemaken dat op de kaart getrokken grenslijnen, minder vanzelfsprekend zijn dan ze lijken

28 oktober t/m 1 november 2019, Brits-Guyana

De reis begint in Guyana. Na de Fransen en de Nederlanders is dit Brits bezit geweest en daarom kunnen we het ook wel Brits-Guyana noemen.
We vliegen op Georgetown en zullen daar de eerste dagen verblijven. Excursies in de stad en omgeving laten u de meeste bezienswaardigheden zien zoals de St. George’s Anglicaanse kathedraal en Stabroek Markt waarvan de naam nog verwijst naar de tijd dat de stad Stabroek heette. Een systeem van kanalen en sluizen beschermt de stad, die ongeveer op zeeniveau ligt, tegen overstromingen.
Na twee dagen trekken we oostwaarts. We maken een stop in Nieuw-Amsterdam voor een bezoek aan deze tweede stad van het land. De volgende dag reizen we verder naar Corriverton waar we de Corantijnrivier oversteken naar Nickerie in Suriname.

1 t/m 7 november 2019, Suriname

Vanuit Nickerie reizen we via het district Coronie naar Parimaribo. Dat doen we in een aantal dagen met onderweg bezoeken een een bananenplantage en het dorp Groningen.
In Paramaribo maken we een rondtocht met een bezoek aan de Palmentuin, de houten Petrus en Pauluskathedraal en fort Zeelandia. Ook organiseren we een workshop over de Surinaamse keuken waarbij de grote verscheidenheid en de vele culturele invloeden aan bod komen.
Onder leiding van mw. de Costa maken we een excursie naar Jodensavanne waar we kennis maken met de Joodse geschiedenis van Suriname.
Met een boot laten we ons overzetten naar Frederiksdorp langs de Commewijnerivier. Inclusief bagage, want we gaan overnachten op deze voormalige plantage. Vanuit Frederiksdorp maken we dan een excursie naar Fort Nieuw Amsterdam in Commewijne.
Ook is er aan het einde van de middag de gelegenheid om schildpadden te gaan bekijken aan de kust.
De volgende dag brengt een bus ons verder naar het oosten. Een eerste stop maken we in Moengo waar we in het Contemporary Art Museum veel werk van de bekende Surinaamse kunstenaar Marcel Pinas tegen komen.
Verder naar het oosten bezoeken we het monument Moiwana dat herinnert aan de Binnenlandse oorlog van 1986 – 1992.
Tegen het einde van de dag steken we de Marowijnerivier over naar Saint-Laurent-du-Maroni in Frans Guyana.

7 t/m 10 november 2019, Binnenlandse tocht

Vanuit Saint-Laurent-du-Maroni vliegen we naar het zuiden waar we in boten de Tapanahoni-rivier opvaren. We verblijven in Drietabbetje waar zich de zetel van de gaanman van de Ndyukamarrons bevindt. In Nederland ook wel bekend als de Aukaners.
Vanuit deze plek maken we excursies in de omgeving voor bezoeken aan Marrondorpen, watervallen en de prachtige natuur van het tropisch regenwoud.
We reizen op de vierde dag via dezelfde weg terug naar Saint-Laurent-du-Maroni.

10 t/m 16 november, Frans Guyana

We bezoeken Iracoubo waar de lokale kerk een bezienswaardigheid is door de uitbundige decoraties van de gevangene Pierre Huguet. Frans Guyana was een gevangeniskolonie en daar zult u deze dagen ook het nodige van zien.
We reizen door naar Kourou waar we een bezoek brengen aan het French Guiana Space Center waarvandaan de Europese Ariane raket wordt gelanceerd. In Kourou overnachten we ook.
Met een boot bezoeken we de gevangeniseilanden voor de kust van Frans Guyana.
’s Avond reizen we naar Cayenne. De hoofdstad, waar we de rest van de reis verblijven.
In de hoofdstad van Frans-Guyana komen we meer te weten over de geschiedenis van dit stukje Frankrijk. Ook hier valt direct de grote verscheidenheid in culturen op. Een van de figuren die we hier tegen komen is de Fransman Victor Schoelcher die een belangrijke rol speelde in de Franse abolitionistische beweging. Locaties die we in Cayenne bezoeken zijn: het Museum Alexandre-Franconie, de St. Saviour kathedraal en het fort Ceperou.
Vanuit Cayenne vliegen we weer terug naar Nederland.

Maandag 28 oktober

Heenvlucht Amsterdam – Paramaribo

Dinsdag 29 oktober

Om 09:00 uur vlucht naar Georgetown in Guyana. Deze dag besteden we aan bezoeken in Georgetown zoals Stabroek Markt. We overnachten in Georgetown.

Woensdag 30 oktober

Een excursie in de omgeving van Stabroek en we maken een vaartocht over de Essequibo met een bezoek aan de overblijfselen van het fort Kyk-over-al.

Donderdag 31 oktober

Via Nieuw-Amsterdam volgen we de kust richting het oosten. Onderweg ziet u de meest bijzondere namen die verwijzen naar voormalige plantages. Voordat we de Corantijn rivier oversteken bezoeken we nog een suikerrietplantage. We overnachten in Nickerie.

Vrijdag 1 november 2019, Nickerie

In Nickerie bezoeken we een rijstfabriek waarbij we stil staan bij de moderne economie van Suriname. Als het mogelijk is gaan we ook kijken bij een bananenfabriek. De bananenteelt wordt al jarenlang bedreigt door ziektes en de landbouwuniversiteit van Wageningen probeert daar oplossingen voor te vinden.

Zaterdag 2 november 2019, Coronie en Groningen

Door het district Coronie reizen we naar Paramaribo met tussenstop in Groningen. Hier horen we het verhaal van de Groningse boeren die hier een bestaan probeerde op te bouwen en hoort u verhalen over Peerke Donders.

Zondag 3 november 2019, Paramaribo

Vrije dag in Paramaribo

Maandag 4 november 2019, Paramaribo

We maken deze dag een eerste rondtocht door Paramaribo met een bezoek aan de Palmentuin, de houten Petrus en Pauluskathedraal en fort Zeelandia.

’s Avonds is er een workshop over de Surinaamse keuken waarbij de grote verscheidenheid en de vele culturele invloeden aan bod komen.

Dinsdag 5 november 2019, Paramaribo

Met de bus maken we een wat groter rondje door Paramaribo. Hierbij bekijken we onder andere een overdekte markt, bezoeken de moskee en de synagoge die hier broederlijk naast elkaar staan en maken een tour langs de universiteit. Ook organiseren we deze dag een bezoek aan de Nederlandse ambassade.

Woensdag 6 november 2019, Jodensavanne

Vandaag maken we een excursie naar Jodensavanne onder leiding van mw. de Costa. We maken kennis met de Joodse geschiedenis van Suriname. We zien daar onder andere de resten van de synagoge, de Joodse begraafplaats, de begraafplaats van de vrijgekochten en hun families en de geneeskrachtige bron. Ook brengen we onderweg een bezoek aan het indianendorp Powakka.

’s Avonds organiseren we een lezing over de geschiedenis van de Marons.

Donderdag 7 november 2019, Frederiksdorp

Met een boot laten we ons overzetten naar Frederiksdorp langs de Commewijnerivier. Inclusief bagage, want we gaan overnachten op deze voormalige plantage.  Vanuit Frederiksdorp maken we dan een excursie naar Fort Nieuw Amsterdam in Commewijne.

Ook is er aan het einde van de middag de gelegenheid om schildpadden te gaan bekijken aan de kust.

Vrijdag 8 november 2019, Moengo en Moiwane

We laten ons ophalen bij de kade door een bus die ons naar het oosten zal brengen. Een eerste stop maken we in Moengo waar we in het Contemporary Art Museum veel werk van de bekende Surinaamse kunstenaar Marcel Pinas tegen komen.

Verder naar het oosten bezoeken we het monument Moiwana dat herinnert aan de Binnenlandse oorlog van 1986 – 1992.

Tegen het einde van de dag steken we de Marowijnerivier over naar Saint-Laurent-du-Maroni in Frans Guyana.

Zaterdag 9 t/m dinsdag 12 november 2019, binnenlandse tour

Vanuit Saint-Laurent-du-Maroni vliegen we naar het zuiden waar we in boten de Tapanahoni-rivier opvaren. We verblijven in Drietabbetje waar zich de zetel van de gaanman van de Ndyukamarrons bevindt. In Nederland ook wel bekend als de Aukaners.

Vanuit deze plek maken we excursie in de omgeving voor bezoeken aan Marrondorpen, watervallen en de prachtige natuur van het tropisch regenwoud.

We reizen op de vierde dag via dezelfde weg terug naar Saint-Laurent-du-Maroni.

Woensdag 13 november 2019, Kourou

We reizen met een bus naar het oosten en maken een tussenstop in Iracoubo waar de lokale kerk een bezienswaardigheid is door de uitbundige decoraties van de gevangene Pierre Huguet .

Met een boot bezoeken we de gevangeniseilanden voor de kust van Frans Guyana.

We overnachten in Kourou.

Donderdag 14 november 2019, Duivelseilanden

’s Morgens bezoek brengen aan het French Guiana Space Center waarvandaan de Europese Ariane raket wordt gelanceerd.

’s Middags Cayenne en hier al stadstour en bezoeken.

Vrijdag 15 november 2019, Cayenne

In de hoofdstad van Frans-Guyana komen we meer te weten over de geschiedenis van dit stukje Frankrijk. Ook hier valt direct de grote verscheidenheid in culturen op.  Een van de figuren die we hier tegen komen is de Fransman Victor Schœlcher die een belangrijke rol speelde in de Franse abolitionistische beweging. Locaties die we in Cayenne bezoeken zijn: het Museum Alexandre-Franconie, de St. Saviour kathedraal en het fort Ceperou.

’s Avonds vlucht naar NL

Zaterdag 16 november 2019

aankomst op Schiphol.

kaart guyana's

kaart guyana’s

Reisinformatie

Datum: 28 oktober t/m 16 november 2019
Prijs: 2-pers.kamer € 3.950,- p.p.
1-pers.kamer € 4.450,- p.p.
Inclusief: In de reissom zijn alle kosten voor vliegtickets, vervoer, overnachtingen, alle maaltijden, toegangen en gidsen inbegrepen.
Reisleider: Dr. Lodewijk Wagenaar
Vluchten: Vanaf Schiphol

Inschrijven

Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.