Project Description

DDR reis naar Leipzig en omgeving met Anja Fricke

Een reis door het voormalige Oost-Duitsland met bezoeken aan Leipzig, Gera en bijvoorbeeld het Trabantmuseum. Kunst, geschiedenis, consumptie of cultuur, elke dag staat er weer een ander aspect van de voormalige DDR centraal. Een bijzonder leuke, maar ook actuele reis. Een reis ook met tal van ontmoetingen met ooggetuigen. Die tijdens de DDR als wetenschapper, journalist of politicus  werkzaam waren en daar nu over vertellen.

Anja Fricke

Anja Fricke, afkomstig uit het voormalige Oost-Duitsland, is verbonden aan het DDR Museum in Monnickendam. Zij is cultuurwetenschapper, publiceert over de DDR in Streven, geeft regelmatig gastlessen en lezingen over het leven in de DDR. Daarnaast komt ze uit het toenmalige bekende DDR dorp Ströbeck. Pas na 1989 mocht dit dorp de naam ‘Schachdorf Ströbeck’ dragen. Haar vader was burgemeester van dit dorp. Ze noemt zichzelf een levend stuk geschiedenis en is een ervaringsdeskundige.

  • Reis naar Leipzig en omgeving over de DDR

  • Kunst, cultuur, geschiedenis maar ook gastronomie uit die tijd

  • Een reis vol ontmoetingen met ooggetuigen

Reisprogramma:

Dag 1, Bad Frankenhausen

De eerste dag staat in het teken van de kunst. Tijdens de reis oostwaarts stoppen we bij het Bauernkriegspanorama, van de bekende DDR-kunstenaar Werner Tübke, in Bad Frankenhausen. In 1975 werd in Oost-Duitsland groots het 450 gedenkjaar van de Boerenoorlog gevierd. Een voorloper van de socialistische heilstaat die was aangebroken. Tübke kreeg van het Ministerie van Cultuur de opdracht deze strijd op het doek vast te leggen. Ruim 10 jaar later in 1987 was het megalomane doek af en nu kunnen we het nog steeds bewonderen.

Dag 2, Leipzig

Voordat we naar Leipzig gaan bezoeken we eerst Ferropolis met de enorme mijnbouwmachines. Indrukwekkende ijzeren machines. In Leipzig organiseren we een wandeling waarbij ook de toenmalige Staatssicherheitsdienst, Runde Ecke wordt bezocht. De rondwandeling eindigt bij de Nikolaikirche, waar de Friedliche revolution begon. We brengen een uitgebreid bezoek aan deze kerk.

In de avond luistert u naar een interview met prof. Enrico Hochmuth over zijn leven in Messestad Leipzig in de DDR en zijn vlucht uit de DDR.

Dag 3, Trabantmuseum en ‘Bezirkstad’ Gera

’s Morgens bezoekt u Zwickau. De autostad van de DDR waar de beroemde Trabant werd geproduceerd. Het August Horch automuseum geeft een tijdsbeeld waarin de Trabant beeldbepalend werd.

’s Middags bezoeken we de ‘Bezirksstad’ (districts-hoofdstad) Gera. Een belangrijke stad voor het culturele aanbod in de regio. We krijgen een exclusieve rondleiding door het Kultur- und Kongresszentrum en we bezoeken de voormalige politieke gevangenis Gedenkstätte Amthordurchgang.

Ook organiseren we een gesprek met de oud burgemeester (1990-2006) van deze stad: Ralf Rauch.

Dag 4, Freyburg-Unstrut

We beginnen deze dag met een bezoek aan het ‘Museum der Bildenden Künste Leipzig’ waar we een rondleiding krijgen langs de bekende voormalige DDR-staatskunstenaars.

Na afloop van dit bezoek stappen we op de bus naar Freyburg-Unstrut, bekend om de wijnstreek en ‘Rotkäppchen Sektkellerei’. Günther Tomczak, een oom van Anja Fricke, wandelt mee door de stad, waarbij hij vertelt over de geschiedenis van Freyburg en over zijn verleden in de DDR vanuit zijn toenmalige functie als ‘Abgeordneter der Stadt’ (volksvertegenwoordiger van de stad).

’s Avonds organiseren we een diner in het karakteristieke restaurant Gaststätte Kollektiv in Leipzig waar de tijd heeft stil gestaan.

Dag 5, grensgebied

We bezoeken de voormalige grensovergang tussen Oost- en West Duitsland: Helmstedt Mariënborn. Tegenwoordig is deze plek een gedenkplaats en tentoonstellingsruimte van de Duitse deling tussen 1945 en 1990.

In de avond komen we weer aan in Utrecht.

Reisinformatie

Datum: 7 t/m 11 mei 2019 ~ Deze reis gaat door!
Prijs: € 990,- p.p. op basis van een tweepersoonskamer
€ 1.090,- p.p. op basis van een eenpersoonskamer
Inclusief: In de reissom zijn alle kosten voor vervoer, maaltijden, koffie/thee, gidsen, rondleidingen en toegangen inbegrepen
Exclusief: Kosten voor evt. verzekeringen
Gids: Anja Fricke

Inschrijven

Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.