Reis naar Ghana, de Goudkust – 5 t/m 17 augustus 2024

(Deze reis zit vol. U kunt zich nog wel aanmelden voor de wachtlijst en dan houden we u op de hoogte voor een volgende datum)

Met historicus Henk den Heijer maken we in augustus 2024 een reis naar Ghana aan de Afrikaanse Westkust. We brengen onder meer bezoeken aan Ashanti, slavenforten en prachtige natuurgebieden.

De reis
De reis die Historizon organiseert naar Ghana geeft aandacht aan de lange geschiedenis die we als Nederland met dit land delen. De Nederlandse aanwezigheid aan de Goudkust of Kust van Guinea (het huidige Ghana) gaat terug tot de late 16e eeuw. De Goudkust vormde een belangrijke schakel in de trans-Atlantische slavenhandel. We brengen bezoeken aan de slavenforten aan de kust en aan de Ashanti-hoofdstad Kusami in het binnenland.
Maar de relatie beperkt zich niet alleen tot het slavernij verleden. Rond 1850 bijvoorbeeld ging het niet meer over slavernij maar werden er soldaten geworven voor het KNIL. In Accra, de hoofdstad van Ghana, komen we ook andere Europese landen tegen zoals Zweden en Engeland.
Kakum is een uniek stuk tropisch regenwoud in West Afrika dat we ook zullen bezoeken. Net als de Volta regio. Door het aanleggen van een dam in de Voltarivier is hier een enorm meer ontstaan.

Henk den Heijer
Gids Henk den Heijer (1950) is emeritus hoogleraar zeegeschiedenis aan de Universiteit Leiden. Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis van de Atlantische handel en scheepvaart en schreef onder meer het standaardwerk Geschiedenis van de WIC (1994; 2013).

Ik vond het een geweldige reis. (…) Aanvankelijk dacht ik alleen maar aan de WIC forten, maar ter plaatse bleek er meer te zijn. Het Achanti volk, de Voltadam, maar ook het straatbeeld in Ghana is heel bijzonder, het transport op het hoofd van de mensen: koopwaar, sprokkelhout, de naaimachine van de ZZP-er thuisnaaistertjes. Op de zeer levendige markten liepen de boden, meestal dames, met grote lasten van A naar B. Alles te veel om op te noemen. Ook interessant die vissersdorpjes bij het James fort en bij de ruïnes van Fort Nassau. Dan zie je ook dat er ook nog veel armoede is. Toch waren de mensen over het algemeen vriendelijk.

(Reactie van een deelnemer aan de Historizon-reis naar Ghana in 2018)