Reis naar Lviv, Kiev en Odessa in Oekraïne

In 2022 waren wij voornemens een reis te organiseren naar Oekraïne. Een prachtig land met een boeiende historie. Helaas wordt dit deel van de wereld nu verscheurd door een oorlog en we leven mee met de mensen van Oekraïne. 
Michiel Driebergen zou deze reis begeleiden. Hij doet regelmatig verslag vanuit Oekraïne voor kranten, radio en televisie. Ook kunt u tweewekelijks een verhaal van Michiel ontvangen via de e-mail. Daarvoor abonneert u zich via deze link: https://standplaatslemberg.substack.com/.
Uiteraard bevelen wij u een betaald abonnement voor deze site van Michiel van harte aan. 

Hieronder vindt u de originele tekst van deze reis. 

Door de oorlog in het oosten van Oekraïne, het neerhalen van vlucht MH17, het referendum over de associatieovereenkomst tussen de EU en Oekraïne
en de rechtszaken over het Krimgoud heeft u de afgelopen jaren veel gehoord over dit land. En meestal niet heel positief. Terwijl er een rijke historie ligt waarvan ook veel te zien is. Dat is een goede reden om eens wat meer interesse in Oekraïne te tonen bijvoorbeeld door er eens naar op reis te gaan.
Historizon organiseert een reis naar dit prachtige land met journalist Michiel Driebergen

In 2022 staat een reis naar Oekraïne op het programma, waarbij de focus ligt op de gespleten oorsprong van dat land, met alle gevolgen voor tegenwoordig. Denk aan de strijd met Moskou om de vrijwel geheel Russischtalige industrieregio Donbas in het Oosten en de Krim, maar ook aan de gevoeligheden met de westelijke buurlanden zoals Polen en Roemenië. Het land is immers zowel de bakermat van Rusland als het product van vele grensverschuivingen, waarmee zeer uiteenlopende culturen en ook geloven onder hetzelfde dak verenigd moesten, en nog steeds moeten, worden.

Na deze reis hebt u hopelijk meer inzicht in de spanningen die dit land teisteren, en waar Nederland tot op zekere hoogte ook in is meegesleurd (MH-17, maar bijvoorbeeld ook het Krimgoud dat na tentoonstelling in Nederland nooit meer terugkeerde).

Daarnaast is er natuurlijk ampel gelegenheid voor het bewonderen van de schoonheid van de drie topsteden, die we gaan aandoen: Lviv in het Westen (de voormalige Habsburgse regionale hoofdstad Lemberg), de hoofdstad Kiev en de elegante havenstad Odessa.

Het Kievse rijk ontstond met de Viking hoofdman Rurik in de negende eeuw en uiteindelijk ten onder ging met de invallen van Mongoolse strijders onder leiding van de kleinzoon van Dzjengis Khan in 1240. Dit Kievse koninkrijk kan gezien worden als voorloper van het huidige Rusland.

Later vielen grote delen eeuwenlang onder het Pools-Litouwse Gemenebest. Met het uiteenvallen van het Gemenebest met de Poolse delingen aan het einde van de 18e eeuw probeerden het Russische rijk en ook Europese mogendheden hun invloed op dit gebied te vergroten.

De Februarirevolutie van 1917 leidde tot de oprichting van een zelfstandige republiek Oekraïne, die echter bij de stichting van de Sovjetunie (1922) het veld moest ruimen en ingelijfd werd door de Unie (zij het wel met de status van een der oprichtende staten).

Dag 1, Lviv

We vliegen op Lviv. Vanwege de terugreis vanuit Odessa doen we dit met een tussenstop in München.

Dag 2, Lviv

Onder Habsburgs bewind brak een bloeitijd aan: als Lemberg, de hoofdstad van het kroonland Galicië-Lodomerië, werd het een van de belangrijkste steden van het Habsburgse rijk. Een bezoek aan het prachtige historische centrum mag niet ontbreken.

Dag 3, Lviv

We verblijven deze dag in Lviv. Het historische centrum staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. De vele bevolkingsgroepen die er gewoond of geheerst hebben, hebben allemaal hun sporen nagelaten in het stadsbeeld. In het centrum staan monumenten in allerlei stijlen: gotiek, barok, classicisme, jugendstil en neostijlen.

Dag 4, reis naar Kiev

Deze dag reizen we van Lviv naar Kiev.

Dag 5-7, verblijf in Kiev

We verblijven drie dagen in de hoofdstad Kiev. Naast een vaartocht over de Dnjepr bezoeken we diverse musea. Ook de prachtige monumentale kerken in oekraïense barokstijl zullen we zeker bekijken. Met een bezoek aan het Museum over de Tweede Wereldoorlog besteden we aandacht aan de diepe sporen die de oorlog in Oekraïne heeft getrokken. Ook vinden we een museum over de Tsjernobylramp dat tevens een interessant verhaal biedt over de teloorgang van de Sovjet-Unie en werpt ook een blik op de nieuwe verhoudingen tussen Moskou en Kiev.

Dag 8, reis naar Odessa

Deze dag reizen we per trein van Kiev naar Odessa.

Dag 9, Odessa

Odessa – ooit groter dan Kiev – heeft zeer veel te bieden, zoals de beroemde naar de zee afdalende monumentale Potemkin trappen. Volgens de Sovjet mythologie brak hier een van de eerste opstanden tegen het tsaristische regime uit (1905) die bloedig werd onderdrukt. We maken een vaartochtje over de Zwarte Zee. Odessa heeft een aantal musea met bijzondere kunst en ook verbleef hier de 19e-eeuwse Russische schrijver Alexander Pushkin enige tijd in ballingschap.

Dag 10, Odessa en terugreis

De ochtend verblijven we nog in Odessa waarna we ’s middags terugvliegen naar Nederland.

Reisinformatie

Datum: 22 augustus t/m 31 augustus 2022 (vanwege de oorlog gaat deze reis niet door)
Prijs:
Inclusief: In de reissom zijn alle kosten voor vliegtickets, vervoer, overnachtingen, maaltijden, toegangen en gidsen inbegrepen.
Vertrek: Luchthaven Amsterdam Schiphol, ‘s morgens een vlucht met Lufthansa
Gids: Michiel Driebergen