Project omschrijving

Reis langs de Neder-Germaanse Limes

Een reis langs de Neder-Germaanse Limes door Nederland, Duitsland en België

 • Onder leiding van Jona Lendering

 • Bezoek museum die het verhaal vertellen van de Neder-Germaanse Limes

 • Een reis naar Bonn, Mainz, Trier en Tongeren

Dag 1, Xanten

We vertrekken vanaf Utrecht Westraven naar het Archeologisch Park in Xanten. Na de lunch in het park krijgen we een rondleiding langs de gereconstrueerde gebouwen en originele resten van de Romeinse stad Colonia Ulpia Traiana. Ook is er tijd om zelf rond te kijken.

In de loop van de middag reizen we verder naar Bonn. Hier zullen we overnachten.

Dag 2, Bonn en Mainz

In Bonn bezoeken we het Landesmuseum waar we de collectie van de Romeinse tijd bekijken en we stukken vinden die in en om Bonna gevonden zijn. Zoals Jupiterzuilen en Mithrasaltaren.

Rond de middag reizen we door naar Mainz voor een bezoek aan het Museum für Antike Schifffahrt. Modellen van de Classis Germanica (Romeinse vloot) zijn hier gereconstrueerd. Het museum geeft een goede indruk van het belang van scheepvaart in de Romeinse tijd.

Een wandeling door Mainz voert ons langs de Drususstein en het Romeinse theater.

Dag 3, Mainz

’s Morgens staat eerst het Landesmuseum op het programma. In de collectie vinden we weer verschillende altaren en ook de bronzen kop van de Keltische godin Rosmerta.

We brengen een bezoek aan de restanten van een tempel voor ISIS en de Moedergodin onder een winkelcentrum. Ook het Gutenberg Museum zullen we deze middag bezoeken.

Dag 4, Belginum, Bernkastel-Kues en Trier,

We vertrekken uit Mainz en reizen richting het westen. Als eerste bezoeken we deze dag het Archeologiepark Belginum. Een vindplaats van een Keltisch-Romeinse nederzetting langs een destijds belangrijke weg van Trier naar Mainz.

Verder westwaarts bereiken we de Moezel bij Bernkastel-Kues. Dat de Romeinen deze Moezelstreek ook al konden waarderen blijkt wel uit de vele Romeinse bouwwerken die we langs de Moezel kunnen terug vinden. De rivier volgend bezoeken we de Villa Rustica in Mehring.

In de loop van de middag arriveren we dan in Trier voor een bezoek aan de Keizerthermen en de Basilica van Constantijn.

Dag 5, Trier

In Trier kunnen we makkelijk een dag blijven. Zo bezoeken we ’s morgens eerst het Landesmuseum. ’s Middags trekken we door de stad en bezoeken de Porta Nigra, de Barbarathermen, het Amfitheater, de Romeinse brug, de Dom van Trier en de zuil van Igel.

Dag 6, Tongeren

We verlaten Trier en steken de grens over naar België voor een bezoek aan Tongeren. In Tongeren krijgen we eerst een rondleiding door het Gallo Romeins Museum. Na de lunch maken we ons op voor de terugreis naar Nederland. Maar niet voordat we een bezoek hebben gebracht aan de Sint Martinuskerk in Tongeren-Berg waar een Viergodensteen is gevonden.

Reisinformatie

Datum: Maandag 12 t/m zaterdag 17 juli 2021
Prijs: Op basis van een tweepersoonskamer: € 1345,- per persoon
Op basis van een eenpersoonskamer: € 1495,- per persoon
Inclusief: In deze reis zijn alle kosten voor vervoer, hotels, maaltijden, toegangen, gidsen en koffie/thee inbegrepen
Gids: Dhr. Jona Lendering
Vertrek: Utrecht P+R Westraven

Hieronder kunt u zich voor deze reis opgeven. Uw aanmelding is vrijblijvend totdat wij aangeven dat met de geldende maatregelen deze reis inderdaad mogelijk is. 

  Inschrijven

  Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.

  Over Jona Lendering

  Jona Lendering studeerde geschiedenis in Leiden en oudheidkunde aan de Amsterdamse Vrije Universiteit. Hij nam deel aan verschillende opgravingen, is de auteur van een dozijn boeken en geeft les via Livius. Op zijn blog Mainzer Beobachter verschijnen regelmatigs blogs over de oude wereld. https://mainzerbeobachter.com/

  Een van zijn boeken, “De rand van het Rijk” ging over de Romeinen in de Lage Landen.

  Vanwege COVID-19 hanteren wij voor alle reizen een maximum van 15 deelnemers. Kijk voor alle andere maatregelen die we nemen in het coronaprotocol.    

  COVID-19 maatregelingen

     Coronaprotocol Historizon