Project Description

Reis over de 80-jarige oorlog met een hoofdrol voor Tyl Uilenspiegel

We maken een reis naar het bijzondere grensgebied van Vlaanderen en Zeeuws-Vlaanderen waar de sporen van de Tachtigjarige Oorlog nog zichtbaar aanwezig zijn. Daarbij stuiten we in Damme op Tyl Uilenspiegel, wiens personage een dominante rol in de literatuurgeschiedenis heeft vervuld.

Tyl Uilenspiegel bij Charles de Coster

Over de middeleeuwse, soms wat slinkse vagebond, Tyl Uilenspiegel werden al heel lang verhalen verteld. In zijn versie zette Charles de Coster (1827-1879) Tyl neer als geus. Een volksheld en vrijheidsstrijder tegen de Spanjaarden. Van Den Briel tot en met de moord op Willem van Oranje. Met zijn vriend Lamme Goedzak aan zijn zijde staat Tyl voor het vrijheidsideaal. Dat in de negentiende eeuw vruchtbare bodem vond.

Reisprogramma:

Dag 1, Den Briel en de Staats Spaanse linies

We reizen vanaf Gouda naar Brielle waar u een bezoek brengt aan de Bedevaartskerk. Hier worden de Martelaren van Gorcum herdacht. Ook het historisch museum Den Briel mag tijdens dit programma niet ontbreken. ’s Middag rijden we naar Zeeuws Vlaanderen voor een bezoek aan IJzendijke waar we plaats nemen naast Maurits om de Spanjaarden schaakmat te zetten. In het museum het Bolwerk leert u alles over de Spaans Staatse linies in dit gebied die de zuidelijke Nederlanden moesten beschermen.

Dag 2, Uilenspiegel in Damme en Martens in Aalst

We reizen deze dag door de Zwinstreek. Een unieke regio aan zee op de grens van Vlaanderen en Nederland, waar strand
en polders elkaar ontmoeten. Via Retranchement komen we terecht in Damme waar we onder andere het Uilenspiegelmuseum bezoeken. ’s Middags bezoeken we Aalst. We bezoeken hier het Belfort en de Sint Martinuskerk. Dirk Martens is een naam die aan Aalst verbonden is. Deze drukker en uitgever van onder andere werken van Erasmus en Thomas More was een belangrijk figuur in de zestiende eeuw. Zijn standbeeld staat op de Markt van Aalst.

We ronden het af met een bezoek aan de meer dan 900 jaar oude abdij van Affligem waar we ook kunnen proeven van het abdijbier dat hier gebrouwen wordt.

Dag 3, kasteel Marnix de Sainte Aldegonde en Liefkenshoek

We bezoeken het kasteel Marnix de Sainte Aldegonde bij Bornhem. Dit middeleeuws kasteel, dat dateert van 1007, werd heropgebouwd door Don Pedro Coloma in 1586.  Het interieur van het kasteel biedt talrijke schilderijen, een bibliotheek versierd met gravures van Breughel de Oude en een interessante tentoonstelling over de beroemde Philippe de Marnix, geboren in 1540 en rechterhand van Willem van Oranje.

Stroomafwaarts, noordelijk van Antwerpen vinden we aan de Schelde fort Liefkenshoek. Gebouwd om de Schelde te kunnen controleren. We gaan dit fort
bezoeken en zien hoe de functie veranderde van het afsluiten van Antwerpen in het beschermen van de stad.

Reisinformatie

Datum: 21 – 23 maart 2019 ~ deze reis gaat door!
Prijs: € 590,- p.p. op basis van een tweepersoonskamer
€ 630,- p.p. op basis van een eenpersoonskamer
Inclusief: In de reissom zijn alle kosten voor vervoer, overnachtingen, alle maaltijden, toegangen en gidsen inbegrepen
Gids: Jo Blom
Vertrek: Gouda station
Boeken is boek: Anton van der Lem, De opstand in de Nederlanden 1568-1648
Meer informatie ‘Boeken is boek’ actie

Inschrijven

Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.