Project omschrijving

Een driedaagse reis over Luther Edict van Worms 

Dit jaar is het vijfhonderd jaar geleden dat Maarten Luther op de Rijksdag in Worms weigerde zijn nieuw verworven theologische inzichten te herroepen. Hij deed dat met een beroep op zijn geweten, maar de heersende machten van zijn tijd – kerk en keizer – hadden daar geen boodschap aan. Luther werd vogelvrij verklaard en moest onderduiken op de Wartburg bij Eisenach. De stad Worms pakt uit bij de herdenking van deze ingrijpende historische gebeurtenis, zij het binnen de grenzen die de coronapandemie stelt.

Reisprogramma

Dag 1. Utrecht – Worms

We vertrekken vanuit Utrecht met de bus richting Worms. Bij aankomst zullen we even kennismaken met het stadje en zullen we vervolgens gaan dineren bij een lokaal restaurant.

Dag 2. Bezoek Worms

Vandaag brengen we de hele dag door in Worms. Het stadje gaan we verkennen door middel van een stadswandeling, musea en een tentoonstelling.

Aanleiding voor de tentoonstelling “Hier sta ik. Geweten en protest – 1521 tot 2021” is het vijfhonderdjarig jubileum van Maarten Luthers weigering om tijdens de Rijksdag in Worms zijn stellingen te herroepen: van 3 juli t/m 30 december 2021 wordt de ontwikkelingsgeschiedenis van ‘gewetensvrijheid en protest’ tot op de huidige dag gepresenteerd en kritisch belicht aan de hand van talrijke voorbeelden.

Centraal staat allereerst het optreden van Maarten Luther in Worms en de betekenis daarvan, alsmede de mythe die ongeveer gelijktijdig met de historische gebeurtenis ontstond en die tot op de dag van vandaag een enorme dynamiek teweegbrengt. In de tweede plaats richt de tentoonstelling zich op het thema ‘gewetensvrijheid en protest’.

Behalve Luther komen daarom in de tentoonstelling nog andere belangrijke personen aan bod die van de 16de eeuw tot in onze tijd in woord en daad moedig en vastberaden voor hun idealen uitkwamen en niet zelden hun leven gaven voor hun overtuiging. De strijdbare schrijfster Olympe de Gouges of de jonge Sophie Scholl zijn ook voor ons moedige en inspirerende voorbeelden; ze worden in de speciale tentoonstelling op een fascinerende manier neergezet aan de hand van tentoonstellingsstukken, documenten en sleutelgebeurtenissen in hun leven. Eveneens vertegenwoordigd zijn voorvechters van gelijkberechtiging en vrijheid als Martin Luther King en Nelson Mandela, Georg Büchner, de hoofdrolspelers van de vreedzame revolutie die tot de hereniging van Duitsland leidde en nog vele anderen.

Dag 3. Terugreis

In de ochtend bezichtigen we nog een plaatselijke museum. Vervolgens zullen we onze terugreis maken naar Nederland.

  Inschrijven

  Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.

  Reisinformatie

  Datum: 28 t/m 30 oktober 2021
  Prijs: € 495, – p.p. op basis van verblijf in 2-persoonskamer
  € 545,- p.p. op basis van verblijf in 1-persoonskamer
  Inclusief: alle reis- en verblijfskosten, toegangsprijzen en kosten van de maaltijden
  Gids Dhr. Peter Bergwerff
  Vertrek P+R Utrecht Westraven