‘Pays de Gaume, de worteling van het christendom aan de zuidflank van de Ardennen’ met Prof. Dr. Dick de Boer.

Met Dick de Boer maakten wij een aantal reizen over deze Abt Emo en verschillende reizen naar middeleeuwse bestemmingen in Europa, waaronder de reis naar Pays de Gaume. In 2024 staat deze reis opnieuw op het programma. De reis voert ons naar het ‘Pays de Gaume’ in het huidige grensgebied van België, Luxemburg en Frankrijk. Dit deel van het oude Lotharingen kenmerkt zich door goed bewaard middeleeuws erfgoed en een schat aan verhalen en legenden, zoals die van de ‘Vier Heemskinderen’. Dit verhaal vertelt over vier broers met hun ros Beiaard die het vanuit de burcht Montelbaen in de ontoegankelijke Ardeense wouden opnemen tegen Karel de Grote.

Dick de Boer is een Nederlands mediëvist en emeritus-hoogleraar aan de Rijksuniversiteit van Groningen. In 2011 verscheen van zijn hand een historisch cultureel reisboek over Emo van Bloemhof. In het boek volgt De Boer Emo op zijn reis in 1212 naar Rome zoals die beschreven is in de Bloemhofkroniek. Aan de
hand van talloze voorbeelden laat hij zien hoe de middeleeuwen nog steeds op allerlei plekken zichtbaar zijn.

Reisprogramma:

Dag 1, Arlon

We vertrekken uit Utrecht om via Maastricht terug in de tijd te reizen naar de Middeleeuwen. De eerste stop is in Visé, vlak over de grens bij Luik, voor een bezichtiging van de reliekschrijn van Hadelinus. Na de lunch rijden we door naar Arlon, waar we in het Musée Archeologique de schitterende collectie Gallo Romeinse en Merovingische vondsten bewonderen. Daarvandaan rijden we door naar Marville, een boeiend middeleeuws stadje. In Marville overnachten we.

Dag 2, Orval

We beginnen deze dag met een bezoek aan de romaanse kapel met een middeleeuws ossuaire. Daarna brengt de bus ons allereerst naar de oudste kerk van België: de romaanse kerk van Vieux-Virton. Aansluitend gaan we naar de Montauban buiten Buzenol waar in oude ruïnes het verhaal wortelt van Karel de Grote en Reinout van Montelbaan. We bezoeken de abdij van Orval, gesticht in 1070, waarvan de oorsprong verweven is met de hoofdpersonen van de investituurstrijd. Later die middag rijden we naar de unieke bedevaartskerk van Avioth, waarvan het verhaal tot in de vroege middeleeuwen terugreikt en de architectuur de geboorte van de gotiek uit het romaans laat zien.

Dag 3, Villers-la-Ville

Het programma van deze dag start met een bezoek aan de Romaanse St. Magdelene-kapel van Louppy-surLoison, met een verbluffend stenen retabel.
Het slot van de reis vormt een bezoek aan de statige ruïne van de abdij van Villers-la-Ville, ten zuiden van Brussel.

Reisinformatie

Datum: 9 t/m 11 april 2024
Prijs: € 625,- p.p. obv. een 2-persoonskamer
€ 695,- p.p. obv. een 1-persoonskamer
Inclusief: In de reissom zijn alle kosten voor vervoer, overnachtingen, alle maaltijden, toegangen en gidsen inbegrepen.
Gids: Prof. Dr. Dick de Boer
Vertrek: Utrecht P&R Westraven

    Inschrijven


    Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.