Project Description

VOC REIS NAAR CEYLON

De veiligheidssituatie op Sri Lanka is verbeterd en daarom is het reisadvies aangepast naar het normale advies. U vindt dit advies hier: << Reisadvies Buitenlandse Zaken >>. In overleg met onze lokale agent hebben we daarom besloten deze reis toch weer door te zetten. U kunt nog mee naar dit prachtige land. 

Het Nederlands erfgoed in Ceylon is nog zo duidelijk aanwezig dat u zich de VOC periode goed kunt voorstellen. Ook gaat u horen en zien hoe het sindsdien met het land is gegaan. Op een comfortabele en veilige wijze laten we u veel van het land zien. We doen veel met een comfortabele bus, speciaal voor ons gezelschap, maar ook een spectaculaire treinreis is opgenomen in de reis.
We kunnen u garanderen dat hier weer een uitstekend boeket is samengesteld van een prachtig land met een zeer interessante geschiedenis, deskundige begeleiding en een goede verzorging.

Het eiland Ceylon, strategisch gelegen ten zuiden van India, was omstreeks 1600 de belangrijkste producent van kaneel in de wereld. Het kustgebied was in handen van de Portugezen; het binnenland werd beheerst door de koning van Kandy. In 1637 verwierf deze koning de steun van de VOC in zijn strijd tegen de Portugezen, in ruil voor de belofte van het monopolie op de uitvoer van kaneel en olifanten. De Compagnie veroverde in 1640 Negombo en Galle. Kort daarop werd een wapenstilstand gesloten. In 1654 werd de strijd hervat. In 1656 werd Colombo veroverd, dat de residentie voor de gouverneur van Ceylon werd. In 1658 werd Jaffnapatnam in het noorden veroverd en werden de Portugezen definitief van het eiland verdreven. Het monopolie van de VOC op de wereldhandel in kaneel was daarmee veilig gesteld.
De belangrijke havenstad Galle werd door de VOC vanaf 1664 gebruikt voor een rechtstreekse afscheep van kaneel naar de Republiek.

Opzet reisprogramma

Dag 1, maandag 16 september 2019
Reisdag Amsterdam – Colombo
We vliegen van Amsterdam via Dubai naar Colombo. Op het vliegveld van Colombo verzorgen wij een transfer naar het Catamaran Beach Hotel in Negombo.

Dag 2, dinsdag 17 september 2019
Negombo
We starten vandaag niet al te vroeg en gaan dan Negombo verkennen. Dit pittoreske vissersplaatsje heeft veel te bieden. Het Nederlandse Fort dat sinds 1678 een gevangenis is, het door de Nederlanders gegraven kanaal om de binnenlandse transporten niet over zee te hoeven doen, de kerk, de oude Nederlandse begraafplaats en natuurlijk de vismarkt. We doen deze dag kalm aan en doen een deel van de verkenning met een boot, die ons op een ontspannen manier met deze mooie plaats laat kennis maken. Onder andere door een vaartocht over de lagune.

Dag 3, woensdag 18 september
Langs de kust naar het noorden,
We vertrekken vandaag op tijd en reizen langs de kust naar het noorden via een mooi route. We maken een stop in het Resthouse van Chilaw voor
een verfrissing en een bezoek aan de pitoreske vismarkt. Daarna reizen we door naar Kalpitiya waar we een Nederlands fort vinden. Dit ter bescherming van de natuurlijke haven die daar ligt, maar ook een rol had in de relatie met de koning van Kandy. We overnachten bij Anuradhapura.

Dag 4, donderdag 19 september
Naar Jaffna
We reizen verder naar het noorden, naar Mannar. In Mannar zien we naast een Nederlands fort ook de zogenaamde reuzentank die ons veel vertelt ook het ingenieuze irrigatiesysteem uit de 12e eeuw. We reizen verder naar het noorden, naar Jaffna. Onderweg gaan we Nederlands erfgoed
zien, het fort in Pooneryn. Via de Sangupitty Bridge bereiken we dan Jaffna, de hoofdstad van het noorden.
We verblijven twee nachten in een hotel in Jaffna.

Dag 5, vrijdag 20 september 2019
Het fort Hammenhiel en Jaffna
Vanmorgen gaan we buiten Jaffna een kerk zien waar nog veel Nederlandse grafzerken te vinden zijn uit de VOC tijd. Daarna gaan we op zoek naar het fort Hammenhiel wat daar op een eilandje in de baai ligt. We proberen de oversteek te maken naar dit eiland.
Terug in Jaffna bezoeken we het Nederlandse fort dat prachtig bewaard is gebleven en nog heel goed zichtbaar. Ook zien we daar in de wijk Nallar
een prachtige Hindoe tempel.

Dag 6, zaterdag 21 september 2019
Naar het binnenland
We reizen vandaag naar het midden van het land. Het gebied van het voormalige koninkrijk Kandy waar de VOC zoveel mee te stellen had. We
maken deze reis met een voor Sri Lankaanse begrippen luxe trein die ons op een bijzondere manier met het landschap laat kennis maken.
In de middag bezoeken we het Werelderfgoed
Anuradhapura, de eerste hoofdstad uit de vijfde eeuw voor Christus. We gaan hier veel zien van dit meesterwerk uit de oudheid. Er waren onder
meer ingenieuze waterbouwkundige werken, hotels, tempels, de grootste Stupa van Sri Lanka.
Na dit bezoek reizen we door naar Dambula waar we twee nachten verblijven in het Rangiri Dambulla Resort.

Dag 7, zondag 22 september 2019
In het binnenland
We zijn nu halverwege de reis en nemen in deze prachtige omgeving een dag rust. Voor de liefhebbers organiseren wij een bus tour naar de Sigiriya rots. Deze koninklijke locatie geeft ons een prachtig uitzicht over de omgeving.

Dag 8, maandag 23 september 2019
Van Dambula naar Kandy
We bezoeken de Dambula Rock Temple, het ruim 2000 jaar oude klooster van Dambulla met schitterende rotstekeningen en Boeddha beelden,
ook al een werelderfgoed. Via een route door uitgestrekte theeplantages komen we in Kandy aan. Ook weer prachtig gelegen. Tijdens een stadstour bezoeken we onder meer de beroemde Boeddhistische tempel met de tand van Boeddha. We overnachten in Kandy.

Dag 9, dinsdag 24 september 2019
Naar het zuiden
We verlaten het voormalige koninkrijk Kandy en reizen naar het gebied wat door de VOC werd beheerst. Deze reis is ook al weer bijzonder. We bezoeken het olifantenweeshuis en zien de olifanten baden en spelen in de rivier.
Na Colombo rijden we via de snelweg naar Matara. Hier bezoeken we de Nederlandse forten. We verblijven twee nachten in Galle, in het hotel
Nooit Gedacht, ooit gebouwd door een Nederlandse VOC- kapitein.

Dag 10, woensdag 25 september 2019
Galle
Vandaag bezoeken we de historische stad Galle. Hier is het Nederlandse erfgoed wel heel goed bewaard en zichtbaar. Het imposante Fort gelegen aan de Oceaan, de Nederlandse kerk, de poort naar de stad en veel meer. We dwalen ook door de straatjes van deze stad, aangemerkt als Unesco Werelderfgoed.

Dag 11, donderdag 26 september 2019
Naar Colombo
We reizen richting Colombo en bezoeken vandaag nog een paar interessante plekken. In Ambalangoda gaan we een olifantenstal zien die daar door de VOC is gebouwd. Hier in de buurt bezoeken we ook een particuliere kaneeltuin. Via een persoonlijk contact van Lodewijk Wagenaar kunnen we hier terecht. In Colombo zelf bezoeken we ondermeer het Nationaal Archief.
We overnachten in het Grand Oriental Hotel.

Dag 12, vrijdag 27 september 2019
Colombo
Vandaag gaan we Colombo beleven. Het zijn in deze stad is al een beleving op zich. De drukte, de bedrijvigheid, de geur van alle kruiden die hier verhandeld worden. Maar uiteraard gaan we deze dagen ook op zoek naar het Nederlandse erfgoed. We maken een wandeling van ‘Galle Face Green’ langs de zee naar ‘Fort’, om vervolgens uit te komen bij het voormalige Nederlands Hospitaal, waar thee zal worden geserveerd. We bezoeken de St. Peter Church, het Dutch Period Museum en de Wolfendahl Kerk.
Aan het eind van de dag gaan we weer naar Negombo waar we in het Catamaran Beach Hotel zullen dineren en de gelegenheid hebben om ons om te kleden voor de reis naar Nederland.
In de loop van de avond gaan we naar het vliegveld waar onze vlucht naar Nederland vertrekt.

Dag 13, zaterdag 28 september 2019
Reisdag
‘s Morgens komen we dan weer op Schiphol aan.

Reisinformatie

Reis: Een dertiendaagse reis naar Sri Lanka waarbij verschillende locaties die herinneren aan de VOC bezocht worden.
Daarnaast ook veel aandacht voor de veelkleurige cultuur van het eiland.
Datum: 16 t/m 28 september 2019 ~ Deze reis gaat door!
Prijs: 2- pers.kamer € 3250,- p.p.
1- pers.kamer € 3750,- p.p.
Inclusief: In deze 13-daagse reis zijn alle kosten voor vliegtickets, vervoer, hotels, maaltijden, gidsen, entrees, informatiepakket, koffie/ thee en excursies inbegrepen.
Exclusief: Reis- en annuleringsverzekeringen
Vluchten: Amsterdam – Dubai – Colombo

Inschrijven

Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.